„ПРИПРЕМЕ ЗА ОФАНЗИВУ“: Руски експерт о вежбама НАТО-а у близини руских граница

„ПРИПРЕМЕ ЗА ОФАНЗИВУ“: Руски експерт о вежбама НАТО-а у близини руских граница

17 маја 2021

ГОДИШЊЕ војне вежбе НАТО-а у Естонији ће се одржати од 17. маја до 5. јуна.

На вежбама под називом „Пролећна олуја“ ће учествовати око 7.000 војника из неколико држава-чланица НАТО-а. Руски војни експерт Иван Коновалов оцењује ове вежбе као офанзивне.– Јединице НАТО-а се налазе поред руских граница што представља директно кршење Оснивачког акта о узајамним односима, сарадњи и безбедности између Русије и блокова из 1997. године. У документу се наводи да ће стране тежити транспарентности, предвидљивости и међусобном поверењу у погледу величине и функција војних снага – рекао је Коновалов.

У пракси, војска Алијансе се непрекидно налази у близини граница Русије, навео је експерт.

Он је подвукао да ће на обуци бити увежбаване офанзивне, а не одбрамбене акције.

– Поред тога, повећаће се ударна компонента вежби блока, посебно у Источној Европи, већ сада то запажамо. На пример, сама чињеница да ће француска тенковска чета и јуришни хеликоптери Велике Британије учествовати у ‘Пролећној олуји’ , говори и о припреми офанзивних, а не одбрамбених акција, како се промовише на Западу – објаснио је Коновалов.

Експерт је вежбе назвао провокацијом и навео да управо акције Северноатланске алијансе представљају претњу за Русију, а не обрнуто.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. Milojko says:

    i sta ce francuska tenkovska četa i jurišni helikopteri Velike Britanije da urade rusiji? u startu su pr.uli u cabar. sa druge strane ne znam zasto rusi ne postupe kao kenedi, zabrane svaku vojnu vezbu u blizini njihovih granica..

  2. test01 says:

    dobro jutro Kolumbo - samo budali nije jasno sta je cilj zapada i cemu ovo vodi!!!

  3. uddu says:

    Baš će Rusiju da uplaše tih 7000 vojnika!To može Vulin da reši sam,posle će prvo hvaliti vođu a tek onda će se hvaliti šta je uradio !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u