„ПРИПРЕМЕ ЗА ОФАНЗИВУ“: Руски експерт о вежбама НАТО-а у близини руских граница

„PRIPREME ZA OFANZIVU“: Ruski ekspert o vežbama NATO-a u blizini ruskih granica

17 maja 2021

GODIŠNJE vojne vežbe NATO-a u Estoniji će se održati od 17. maja do 5. juna.

Na vežbama pod nazivom „Prolećna oluja“ će učestvovati oko 7.000 vojnika iz nekoliko država-članica NATO-a. Ruski vojni ekspert Ivan Konovalov ocenjuje ove vežbe kao ofanzivne.– Jedinice NATO-a se nalaze pored ruskih granica što predstavlja direktno kršenje Osnivačkog akta o uzajamnim odnosima, saradnji i bezbednosti između Rusije i blokova iz 1997. godine. U dokumentu se navodi da će strane težiti transparentnosti, predvidljivosti i međusobnom poverenju u pogledu veličine i funkcija vojnih snaga – rekao je Konovalov.

U praksi, vojska Alijanse se neprekidno nalazi u blizini granica Rusije, naveo je ekspert.

On je podvukao da će na obuci biti uvežbavane ofanzivne, a ne odbrambene akcije.

– Pored toga, povećaće se udarna komponenta vežbi bloka, posebno u Istočnoj Evropi, već sada to zapažamo. Na primer, sama činjenica da će francuska tenkovska četa i jurišni helikopteri Velike Britanije učestvovati u ‘Prolećnoj oluji’ , govori i o pripremi ofanzivnih, a ne odbrambenih akcija, kako se promoviše na Zapadu – objasnio je Konovalov.

Ekspert je vežbe nazvao provokacijom i naveo da upravo akcije Severnoatlanske alijanse predstavljaju pretnju za Rusiju, a ne obrnuto.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Milojko says:

    i sta ce francuska tenkovska četa i jurišni helikopteri Velike Britanije da urade rusiji? u startu su pr.uli u cabar. sa druge strane ne znam zasto rusi ne postupe kao kenedi, zabrane svaku vojnu vezbu u blizini njihovih granica..

  2. test01 says:

    dobro jutro Kolumbo - samo budali nije jasno sta je cilj zapada i cemu ovo vodi!!!

  3. uddu says:

    Baš će Rusiju da uplaše tih 7000 vojnika!To može Vulin da reši sam,posle će prvo hvaliti vođu a tek onda će se hvaliti šta je uradio !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *