Priroda nacizma u Hrvatskoj

Priroda nacizma u Hrvatskoj

20 januara 2013

Tvrtko JakovinaPiše: Tvrtko Jakovina

Da se ikada zagovarala lustracija komunističkih funkcionera, istog bi časa pod udar pali i predsednici Franjo Tuđman, Josip Manolić, Franjo Gregurić, Luka Bebić, ministar Josip Boljkovac, pa nešto mlađi partijski funkcioneri Škegro, Žužul, obični članovi Partije kao Jadranka Kosor. Tako malo bi ostalo onih koji su Hrvatsku vodili, a da se za lustraciju ne bi kvalifikovali, da bi takvom razmišljanju aplaudirao valjda samo Ivo Sanader, koji je po tome doista bio bez greha.

“Crkva proklamuje Božju riječ čovjeku i pomaže da se ljudski odonsi, a i odnosi među narodima, izgrađuju u miru i poštovanju, u pravednoj i slobodnoj saradnji da svi žive u sigurnosti i ljubavi’. (kardinal Franjo Kuharić, 16.1.1991)

Usporedivši najpre sadašnju vlast u Hrvatskoj sa nacistima i komunistima, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić rekao je kako je “Hrvatskoj potrebna nova ‘Oluja’… i lustracija“. Umilno, s blagošću u očima i ljubavi u glasu, navlas onako kako zvuče saopštenja Komisije Justitia et Pax, na tribini o seksualnom odgoju, pomoćni biskup izazvao je potres u javnosti. Je li se na reč lustracija lecnuo njegov sagovornik na tribini organiziranoj kao protest protiv tri sata nastave četvrtoga modula Zdravstvenog odgoja, bivši komunistički rektor Sveučilišta u Zagrebu, šef Žrtvoslovnog društva, više puta ženjeni, Zvonimir Šeparović, malo je verovatno.

Šeparović je još 1984., kada je u Zagrebu trajalo suđenje Andriji Artukoviću, delom Hrvatske komentarisao kako proces teče, o čemu je tu reč, pa i kakva je bila ustaška država. Lično sam ga slušao u čitaonici Knjižnice u Požegi, imam još beleške sa prvog takvog javnog skupa na kojem sam u životu sedeo. Verojatno bivši ministar danas više ne misli onako kako je govorio tada, a verovatno misli i drugačije nego što je onda govorio o upravo započetoj akciji američke avijacije protiv pukovnika Moamera el Gadafija u Libiji. Toga se verovatno ne spominje ni on sam, niti je to važno biskupima kada traže saveznike u borbi protiv vlasti u Hrvatskoj danas.

(Tportal)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *