„ПРИШТИНА НАГРАЂЕНА ЗА ОДНОС СА ИЗРАЕЛОМ“

„PRIŠTINA NAGRAĐENA ZA ODNOS SA IZRAELOM“

22 jula 2021

Izostala je kazna muslimanskih zemalja za Prištinu zbog međusobnog priznanja sa Izraelom, naprotiv, Kosovo je dobilo nagradu, jer je Turska najavila da će da radi na tome da bude što više novih priznanja, rekao je za Pravdu Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SRJ, komentarišući izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da će ta zemlja raditi na novim priznanjima Kosova.On je kazao Erdogan ne bi bio Erdogan da nema dva izlaza iz iste situacije.

– Prvo je sa nama razvio priajrteljstvo, ali želi i da pokaže da je Turska regionalna sila. Turska je sila u nastajanju, i ne obazire se mnogo na politički fer plej. Međutim, obećanje da će raditi kod drugih da priznaju Kosovo ima malu efektivnu vrednost – smatra Jovanović.

On je rekao da je ostao mali broj muslimanskih zemalja koje nisu priznale Kosovo, i to, kako je rekao, iz svojih interesa.

– Maroko nije priznao jer ima Zapadnu Saharu, Alžir ima istorijske veze sa nama itd. Nema šanse da će Turska nešto da uradi. Ali to otvara pitanje da li mi treba da čekamo da istekne jednogodišnji moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma na povlačenje priznanja ili da odmah obnovimo tu akciju s obzirom na to da je Amerika preko Izraela i Turske nastavila da deluje protiv nas – ukazuje Jovanović.

On je kazao da smo mi zasad vezani tim sporazumom, ali budući da on ističe u septembru, „posle toga imaćemo slobodne ruke“.

– Erdogan je izjavio kako on podržava potlačene narode i države, ali prethodno nije pogledao u svoje dvorište i da li ima nekog potlačenog u samoj Turskoj, a tu mislim na odnos Turske prema Kurdima. Treba samokritički da pogleda samog sebe, da vidi da li je perfektan u ponašanju u svojoj zemlji, pa da onda troši energiju na neke druge zemlje – poručio je nekadašnji ministarr spoljnih poslova SRJ.

(Pravda, N. Bulatović)

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Zasto uvek trazimo krivca u drugome? Krivac nam je svakodnevno na dve televizijske kuce sa nacionalnom frekvencijom. Za penkalu i plasticni kljuc potpisao je sve sto nam se desava. Izrael samo radi ono sto je dogovorio nas PAMETNI Pretsednik.Turska takodje koristi svoj uticaj u svetu i podrzava svoje vekovne saveznike. Nasu spoljnu politiku vode poslusnici koji svojim udvonistvom i ne znaju sta da rade jer nas PAMETNI menja svoj stav na dnevnoj bazi.Jedina briga SNS perjanica je koliko para iz budzeta ce da prebace u SNS kasu uz lepu proviziju za svoj racun. Srbija im je na zadnjem mestu po prioritetu njihpvog rada

 2. persida says:

  Svi se snalaze osim Sebije koja samo kuka i kuka.

 3. Ovcoizovani covid idioti says:

  Dzaba im "prijatelji" iz fasistickih naroda kad siptara evo prepun rvacka, svi iseljavaju. Sa takv prijateljima ko sto su cifuti i kauboji siptari mogu da racunaju samo na trovacke vakcine, siromastvo i masovno iseljavanje.

 4. Kulak says:

  Organizujmo i mi Srbi naše lobiste i lobije i posvuda radimo na ostvarenju nacionalnih interesa Srba i državnih interesa Srbije.A šiptari su šaka pare bili i ostali čak i kad plaćaju da se lobira za njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *