Priština ne popušta, Ketrin u Beogradu, dogovor ni na vidiku

Priština ne popušta, Ketrin u Beogradu, dogovor ni na vidiku

14 marta 2013

Dačić, Vučić, Nikolić, EštonKetrin Ešton, visoka predstavnica EU stigla je danas u Beograd direktno iz Prištine, gde je takođe s tamošnjim rukovodstvom razgovarala o nastavku dijaloga koji je planiran za 20. mart i o zajednici srpskih opština, na čemu insistira Beograd.

Zajednički sastanak sa državnim vrhom Srbije, predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem započela je u 13 časova, a završila nakon nešto manje od dva sata. Šta je na sastanku zaključeno novinarima su objasnili Nikolić i Dačić.

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, izjavio je da je Eštonova prenela utiske o razgovorima koje je danas imala u Prištini, i da je, prema mišljenju ovdašnjih sagovornika, ona umereni optimista.

„Uvek se nadam da možemo da dodjemo do rešenje, tako i sada kažem da sam optimista. Nikada nismo bili bliže sporazumu koji bi omogućio da ljudi na Kosovu imaju šansu da žive bolje, da se razvijaju, da im deca žive u miru i da Srbi žive u okviru zajednice u kojoj bi regulisali svoj život i da ostanu povezani sa Srbijom tako da može da im pomogne ukoliko im život bude lošiji“, rekao je Nikolić.

Dijalog Beograda i Prištine, prema njegovim rečima, uz posredovanje EU, biće nastavljen u Briselu 20. marta, i postoji mogućnost da u međuvremenu „procirkuliše“ jedan „non pejper“ dokument koji bi bio sastavljen na osnovu mišljenja Prištine i Vlade Srbije.

Dačić je, s druge strane, rekao da je u ovom trenutku nije jednostavno odgovoriti na pitanje da li u dijalogu ima napretka, budući da je Priština saglasna sa formiranje zajednice srpskih opština, ali da još nema dogovora o njenim nadležnostima, jer smatra da su opštine te koje treba da imaju nadležnosti, a ne zajednica.

(Tanjug)

„I dalje postoje razlike. Da ima dogovora, sigurno bi ovde bila Ketrin Ešton da to objavi. Dogovora nema, niti će ga biti dok se suštinski ne razmotre naši predlozi. Nije nam bitno da dobijemo zajednicu srpskih opština zbog našeg inata, nego da to zaista bude način za prevazilaženje problema“, objasnio je Dačić.

Dačić je demantovao spekulacije da je u dijalogu sa Prštinom bilo reči o bilo kakvom sporazumu o normalizaciji odnosa. Ključna su, prema njegovim rečima, tri pitanja: šta je zajednica srpskih opština i koje su njene nadležnosti, kao i pitanja policije i pravosuđa.

„Ako se pronađe rešenje za ove tri teme, koje bi bilo prihvatjivo za obe strane, možemo da idemo korak dalje“, objasnio je Dačić, ističući da u ovom trenutku niko ne može da kaže da li će biti dogovora.

„Mi želimo kopromis, ali nećemo prihvatiti poniženje i to je naša poruka pred razgovore 20. marta“, naglasio je Dačić.

Aleksandar Vučić nije se obratio novinarima u Beogradu i nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja posle sastanka, a visoka predstavnica EU, kao ni ranije danas u Prištini, nije davala izjave.

Inače, Ketrin Ešton je ocenila da je sa najvišim srpskim zvaničnicima u Beogradu imala koristan i konstruktivan sastanak u cilju pripreme sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine.

„Posetila sam danas Beograd radi daljih konsultacija sa srpskim liderima u okviru dijaloga uz posredovanje EU u cilju normalizacije odnosa dve strane (Beograda i Prištine)“, navela je Ešton nakon posete Beogradu u saopštenju koje je objavljeno na veb-sajtu EU.

„Imala sam veoma koristan i konstruktivan dijalog sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednikom Aleksandrom Vučićem. Ove konsultacije održavaju se kako bi se pripremio sledeći sastanak u okviru dijaloga koji ću održati sa premijerom Dačićem i premijerom Tačijem 20. marta“, navedeno je u saopštenju.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *