ПРИШТИНА ПРЕТИ РАТОМ ЦРНОЈ ГОРИ – АЛБАНИЈА ЋЕ СЕ УКЉУЧИТИ У РАТ! Нико не зна ко стоји иза овог сукоба

PRIŠTINA PRETI RATOM CRNOJ GORI – ALBANIJA ĆE SE UKLJUČITI U RAT! Niko ne zna ko stoji iza ovog sukoba

25 novembra 2017

Eventualno pokretanje rata Kosova protiv Crne Gore, čak i hibridnog, sa značajnim terorističkim grupama, značilo bi sigurno učešće i Albanije.

Eventualno pokretanje rata Kosova protiv Crne Gore, čak i hibridnog, sa značajnim terorističkim grupama, značilo bi sigurno učešće i Albanije, procenjuje analitičar Vojin Grubač.

Kako prenose prištinski mediji, premijer takozvane države Kosovo Ramuš Haradinaj izjavio je da sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom neće proći u parlamentu, dok je funkcioner opozicionog „Samoopredeljenja“ Albin Kurti otišao korak dalje, zapretivši ratom Crnoj Gori zbog spora na granici.

„Sporazum će pasti u parlamentu. Time se otvara put za nove pregovore sa Crnom Gorom ili međunarodnu arbitražu“, rekao je Haradinaj za televiziju „Klan Kosova“.

Funkcioner opozicionog „Samoopredeljenja“ Albin Kurti dodao je, međutim, da je izvještaj kosovske Komisije za razgraničenje — uvod u novi rat.

„Ja sam lično protiv rata sa Crnom Gorom, ali ratovi počinju tamo gde postoji problem sa granicom“, rekao je Kurti, prenose mediji u Prištini.

Podsećanja radi, upravo je grupa kosovskih poslanika „Samoopredeljenja“ u junu prošle godine ušla na teritoriju Crne Gore, i osam kilometara od granične tačke postavila zastavu Albanije kako bi simbolično pokazala gde je „prava granica“.

Analitičar Vojin Grubač za Sputnjik kaže da je, nažalost, trenutno iluzorno očekivati da se od izjave Kurtija bilo ko u Prištini zvanično ogradi, jer se, kako kaže, najvjerovatnije radi o stavu „iza kojeg stoje zvanična Albanija kao i marionetska vlast Kosova“.

„Albanija je kroz udžbenike davno smestila mnogo veće delove Crne Gore u sastav svoje teritorije, tako da su teritorijalne pretenzije koje navodi Kurti čak vrlo skromne, tačnije — tek početak planirane priče. Eventualno pokretanje rata Kosova protiv Crne Gore, čak i hibridnog, sa značajnim terorističkim grupama, značilo bi sigurno učešće i Albanije, te otcjepljenje velikog dela teritorija Crne Gore i njihovo pripajanje Albaniji. Taj ishod je izvestan, jer šef režima Milo Đukanović nema realnu silu da se suprotstavi albanskim pretenzijama“, smatra Grubač.

Podsećajući na činjenicu da Đukanović „dve trećine pravoslavnog stanovništva Crne Gore koji su protiv njegovog režima, postojano naziva ’neprijateljima Crne Gore‘, (a što je nedavno indirektno poručio i u Tuzima), Grubač se pita „kako će on sutra sve te ljude, koje bezočno i ostrašćeno vređa, uopšte smeti pozvati u eventualnu borbu i suprotstavljanje albanskim pretenzijama na teritoriju Crne Gore“?

Sa druge strane, po njegovoj oceni, naročito nepovoljna okolnost po Crnu Goru je ta što bi pri nekom eventualnom sukobu na stranu albanskog faktora otvoreno stale SAD i NATO.

„Tirana i Priština su uvijek spremne za hibridni rat, poput upada velikih terorističkih grupa u Makedoniju, i to ne bi bilo toliko vojno opasno da iza toga otvoreno ne stoje SAD. Režim Đukanovića je polazio od pretpostavke da će sramnim priznanjem Kosova, protiv volje 82 odsto građana Crne Gore, i uvlačenjem Crne Gore u NATO, pacifikovati ’albanske apetite‘, i ohladiti usijane glave. Režim se, međutim, prevario, Prištini i Tirani ubrzano ’raste apetit‘, i uopšte ih ne brine to što je Crna Gora u NATO-u, jer će ta alijansa uvijek biti na njihovoj strani, makar kroz nereagovanje, kao minimum“, podvlači Grubač.

Za Grubaća, nažalost, nema nikave sumnje ni da je „bezobrazno ponašanje albanskih lidera prema zvaničnoj Podgorici, pa i elementarno nepriznavanje njenih granica, nečovečni crnogorski režim u potpunosti zaslužio“.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Velika Metla says:

  Niko ne zna KO stoji iza ovog sukoba????!! Ajdeeeeeeeeeee....!!!??? A da nisu ,"možda",isti oni koji su stajali i iza svih sukoba u poslednjih 100 i kusur godina,hazari cionisti,"nabeđeni"Jevreji,kroz njihov VOL STRIT?;;;)))

  • R.Srpska says:

   Nisu samo Jevreji,njihovi imperijalni interesi poklapaju se sa Anglosaksonskim i Germanskim interesima iako se o Germanima moze reci da su oni tu samo korisni radi vodjenja EU u smeru u kojem savez Jevreja i Engleza zeli da ide EU, i za to ce da dobiju neke mrvice, npr.trziste Balkana, nikako energente i minerale,naravno. Fino bi bilo da su samo Jevreji problem, sprdili bi ih brzo, ni Germani vise nisu problem, SAD kao zadnji predvodnik i sila Zapada mora biti unistena od strane Rusije (vojno) i (ekonomski) Kine kako bi ovo paljenje ratova po svetu sto SAD rade prestalo. 250 godina samo pale ratove po svetu,kazu oko 220 ratova da su oni direktno vidili...to je teroristicka i zlocinacko-genocidna odvratna jevrejsko-engleska drzava i narod i to mora nestati sa lica Zemlje.

 2. Batina says:

  Ovi sciputari ne shvataju da im je kraj blizu i da mogu da odlucuju samo o svojoj zemlji, a koja zasigurno nije na Helmu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *