ПРИШТИНА ПРЕТИ: Рушимо цркву Христа Спаса!

ПРИШТИНА ПРЕТИ: Рушимо цркву Христа Спаса!

4 фебруара 2015

pristina_0 454Приштинске власти поново прете да ће срушити недовршени објекат цркве Христа Спаса, која се налази у близини Универзитета, уколико до 5. фебруара не буде поднет захтев за регистрацију тог верског објекта.

Шефица кабинета градоначелника Приштине Фиторе Пацоли је изјавила за генцију „Косовапрес“ да ће после тог рока видети шта ће са тим објектом бити.

„И тај објекат као и сви остали биће третирани на исти нацин, на основу закона за легализацију. То значи до 5 фебруара овај објекат треба да се пријави за регистрацију у Дирекцији за урбанизам, после тога ће бити треитран као и сви други када је реч о легализацији“, рекла је Пацоли.

То, како је прецизирала, значи да се подразумева да ће, ако не буде захтева за регистрацију, објекат ући у списак за рушење у складу са Законом о легализацији.

Приштински Блиц пише да ће СПЦ уз захтев за легализацију морати да приложи и сагласност приштинског Универзитета који је септембра 2012. поднео тужбу због тога што је, како сматра, црква изграђена у простору који припада тој високошколској установи.
Универзитет, како се наводи, цени да је црква наводно узурпирала чак 4,27 хектара земљишта које припада тој установи.
Иначе, градња цркве је поцела 1999, а прекинута је 1999. године.

Епархија рашко призренска, међутим, негира тврдње да је црква саграђане нелегално, те да поседују комплетну документацију изадту од надлежних институција у време када је тај објекат почео да се гради.

Из Епархије је, наиме, априла прошле године саопштено да је ту реч о покушају етничке и верске дискриминације.

Тада је наведено и да је СПЦ из врха косовке власти обавештена да они подржавају завршетак градње тог црквеног објекта о чему су, како је наведено, обавештени и међународни представници на КиМ.

Иначе, за време мартовског погрома 2004. спаљено и уништено 35 православних храмова, од тога шест у првој категорији, што значи црквених грађевина из XИВ, XВ и XВИ века, као и да је до 2004. на КиМ уништено 38 споменика и објеката културе, а било је и тенденција да се од незавршеног Храма Христа Спаса у Приштини направи „Меморијални музеј косовских Албанаца“.

Поменути храм у Приштини је после НАТО-а бомбардовања 1999. године више пута била мета албанских напада и скрнављења.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Luka says:

    Ndoshta që të jetë një përpjekje e fundit për të bërë diçka kundër serbëve dhe kishave serbe në Kosovë serbe!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u