ПРИШТИНА ПРЕТИ: Рушимо цркву Христа Спаса!

PRIŠTINA PRETI: Rušimo crkvu Hrista Spasa!

4 februara 2015

pristina_0 454Prištinske vlasti ponovo prete da će srušiti nedovršeni objekat crkve Hrista Spasa, koja se nalazi u blizini Univerziteta, ukoliko do 5. februara ne bude podnet zahtev za registraciju tog verskog objekta.

Šefica kabineta gradonačelnika Prištine Fitore Pacoli je izjavila za genciju „Kosovapres“ da će posle tog roka videti šta će sa tim objektom biti.

„I taj objekat kao i svi ostali biće tretirani na isti nacin, na osnovu zakona za legalizaciju. To znači do 5 februara ovaj objekat treba da se prijavi za registraciju u Direkciji za urbanizam, posle toga će biti treitran kao i svi drugi kada je reč o legalizaciji“, rekla je Pacoli.

To, kako je precizirala, znači da se podrazumeva da će, ako ne bude zahteva za registraciju, objekat ući u spisak za rušenje u skladu sa Zakonom o legalizaciji.

Prištinski Blic piše da će SPC uz zahtev za legalizaciju morati da priloži i saglasnost prištinskog Univerziteta koji je septembra 2012. podneo tužbu zbog toga što je, kako smatra, crkva izgrađena u prostoru koji pripada toj visokoškolskoj ustanovi.
Univerzitet, kako se navodi, ceni da je crkva navodno uzurpirala čak 4,27 hektara zemljišta koje pripada toj ustanovi.
Inače, gradnja crkve je pocela 1999, a prekinuta je 1999. godine.

Eparhija raško prizrenska, međutim, negira tvrdnje da je crkva sagrađane nelegalno, te da poseduju kompletnu dokumentaciju izadtu od nadležnih institucija u vreme kada je taj objekat počeo da se gradi.

Iz Eparhije je, naime, aprila prošle godine saopšteno da je tu reč o pokušaju etničke i verske diskriminacije.

Tada je navedeno i da je SPC iz vrha kosovke vlasti obaveštena da oni podržavaju završetak gradnje tog crkvenog objekta o čemu su, kako je navedeno, obavešteni i međunarodni predstavnici na KiM.

Inače, za vreme martovskog pogroma 2004. spaljeno i uništeno 35 pravoslavnih hramova, od toga šest u prvoj kategoriji, što znači crkvenih građevina iz XIV, XV i XVI veka, kao i da je do 2004. na KiM uništeno 38 spomenika i objekata kulture, a bilo je i tendencija da se od nezavršenog Hrama Hrista Spasa u Prištini napravi „Memorijalni muzej kosovskih Albanaca“.

Pomenuti hram u Prištini je posle NATO-a bombardovanja 1999. godine više puta bila meta albanskih napada i skrnavljenja.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Luka says:

    Ndoshta që të jetë një përpjekje e fundit për të bërë diçka kundër serbëve dhe kishave serbe në Kosovë serbe!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *