Priština Srbima otima glas

Priština Srbima otima glas

24 marta 2014

Srbi-sa-Kosova01Oduzimanjem prava glasa raseljenima sa Kosmeta, koje se predviđa novim izbornim zakonom skrojenim u Prištini, legalizovalo bi se etničko čišćenje, a sporni propis praktično bi ukinuo rezervisana mesta za manjine u pokrajinskoj skupštini.

Ove teške posledice po naš narod u KiM mogao bi da proizvede novi Zakon o opštim izborima, o kojem u četvrtak raspravlja parlament u Prištini.

Osim toga, ovaj dokument nalaže da u biračkom spisku mogu biti samo osobe sa državljanstvom Kosova. To znači da bi na izborima za pokrajinsku skupštinu koji se bliže, Srbi na KiM mogli da glasaju samo ako imaju kosovska dokumenta. Uz to, predstavnika manjina ne bi bilo u biračkim odborima!

Vladeta Kostić, predsednik GI „Srpska“ kaže za „Novosti“ da se „nada da predlog zakona neće proći skupštinski odbor za zajednice“:

– Ali, ako prođe odbor, mogao bi da se stopira na samoj Skupštini ukoliko bi protiv bilo dve trećine poslanika manjinskih zajednica. Ne mogu da zamislim da bi za ovakav zakon mogao da podigne ruku neki srpski poslanik.

Rada Trajković, poslanik Jedinstvene srpske liste u pokrajinskoj skupštini, kaže da je sada neophodno jedinstvo srpskih predstavnika i da ovakvi potezi Prištine ne vode normalizaciji odnosa. Ona napominje da je petoro srpskih poslanika uložilo amandmane na predlog zakona:

– Gubitak biračkog prava raseljenih značio bi legalizaciju etničkog čišćenja. Zbog čega je problem da Srbi budu unutar parlamenta i učestvuju u izgradnji institucija?

Ukoliko bi se predloženi tekst zakona ipak usvojio, Kostić kaže da bi GI „Srpska“ dobro razmislila o učešću na opštim izborima na KiM ili, čak, pozvala na njihov bojkot. U aktuelnom sazivu pokrajinske skupštine od 120 poslanika, srpskih je 13.

ODBRANA IVANOVIĆA SA SLOBODE

Advokati Olivera Ivanovića zatražili su u ponedeljak od pravosudnih organa u Kosovskoj Mitrovici da se lideru SDP omogući odbrana sa slobode.

Advokat Toma Fila, kome nije dozvoljeno da direktno učestvuje u odbrani, rekao je da se i u ovom slučaju „primenjuje haški scenario“:

– Prvo se hapsi, pa se traže dokazi. Ima indicija da hapšenje Ivanovića nije slučajno. Postoji želja da se ugledni Srbe hapse, omalovažavaju i na taj način pospeši iseljavanje.

Brat lidera SDP, Miroslav Ivanović, ponovio je da Oliver nije kriv i da je ubeđen da se radi o pravno političkim konstrukcijama koje neko stavlja u funkciju kriminalizacije severa KiM.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *