ПРИШТИНА ЗАМРЗАВА KОНФЛИKТ – УЗМИ ИЛИ ОСТАВИ! Одговорност пребачена на Србију да би била БОМБАРДОВАНА! Београд има маневарски простор до 2020!

PRIŠTINA ZAMRZAVA KONFLIKT – UZMI ILI OSTAVI! Odgovornost prebačena na Srbiju da bi bila BOMBARDOVANA! Beograd ima manevarski prostor do 2020!

12 marta 2019

Kakve će biti posledice donošenja platforme Prištine, da li ona „zamrzava“ i dijalog i rešenje, te da li Priština za politiku „uzmi ili ostavi“ ima podršku dela međunarodne zajednice – pitanja su koja se nameću nakon što je Priština objavila platformu u 11 tačaka, kojom od Srbije traži nešto na šta ona ne može pristati.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da cilj ovakvog poteza Prištine nije zamrzavanje konflikta, već ubrzano, jednostrano nametanje velikoalbanskog koncepta.

– Nametanje velikoalbanskog koncepta je najveća opasnost ove platforme – kaže Drecun za Tanjug, uz objašnjenje da Priština očigledno želi da onemogući postizanje kompromisnog rešenja sa Beogradom, kako bi imala opravdanje za proglašenje ujedinjenja Kosova sa Albanijom.Dodaje da Priština želi da konačno dovrši etničko čišćenje srpskog naroda sa Kosmeta i dalje destabilizuje odnose sa Beogradom, ali i u regionu.

Zato Drecun kaže da Beograd mora da insistira na nastavku dijaloga tako što će tražiti od međunarodne zajednice da natera Prištinu da povuče takse, ali i platformu, koju Srbi apsolutno ne prihvataju.

– Ne želimo da nas Priština dovodi u situaciju kao u Rambujeu pred bombardovanje, kada je Medlin Olbrajt došla sa papirom i uslovila nas – “uzmite ili ostavite“, a onda je odgovornost prebačena na Srbiju da bi bila bombardovana. Priština pokušava da odigra istu igru da bi se prebacila odgovornost na Beograd – kaže Drecun.

On kaže i da je dosta obmanjivanja i opomena da Priština ukine takse i ističe da su i Nemci, Amerikanci, EU i NATO dovoljno snažni da nateraju „jednog zločinca, kriminalca poput Ramuša Haradinaja“ da povuče takse.

– Mogu da prekomponuju političku scenu, mogu da urade šta hoće… – rekao je Drecun.

Dušan Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, međutim smatra da sve što radi Priština u poslednje vreme, pre svega platforma o dijalogu, liči na zamrznuti konflikt i da će doći do trajnog prekida pregovora.

Za njega platforma Prištine, koja se temelji na Ustavu tzv. Kosova, nije iznenađenje, ali naglašava da je za Beograd ono što predviđa platforma – nemoguća stvar.

– Da je moguće, nešto slično bismo potpisali prethodnih 10 godina – rekao je Proroković za Tanjug.

– Gledano na prvu loptu, ovo sve liči na zamrznuti konflikt, da će doći do trajnog prekida pregovora i da ćemo u nekom novom okviru morati da rešavamo neke krizne situacije. Ali, ne mora to da znači. A, Beograd treba da ponudi svoju platformu i kako vidi rešavanje ovog pitanja – rekao je on.

Ističe da se kosovsko pitanje ne tiče samo srpsko-albanskog dijaloga, već da postoji bogato i kompleksno istorijsko, pravno i političko nasleđe, te da se ne može iz celog tog korpusa izvaditi jedan dokument, kao što to Albanci rade sa Ahtisarijevim planom, njime „mahati“ i tražiti konačno rešenje.

On zato ukazuje da je potrebno sagledati sve ono što se odigravalo od 1998. godine i onda tražiti složeno rešenje koje će biti u skladu i sa albanskim interesima i sa Ustavom Srbije i sa Rezolucijom SB UN 1244, kao temeljem traženja budućeg okvira.

Njegov predlog je da se sve to sagleda, i zatim ponudi neka konkretna, originalna platforma, i onda videti kako će na nju reagovati Albanci i međunarodna zajednica.

– Imamo Ustav Srbije, koji dozvoljava samoupravu autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, imamo Rezoluciju 1244, kao i faktičko stanje da je samouprava Kosovo primljena u neke međunarodne organizacije. Sve to treba uzeti u obzir i onda iznedriti određeni predlog – kaže Proroković.

On napominje da je veliki politički pritisak na rukovodstvo Srbije, ali je ubeđen da će taj pritisak jenjavati, jer slede izbori za Evropski parlament, a i unutarstranački izbori za kandidate na predsedničkim izborima u SAD, tokom kojih će se politička elita više baviti unutrašnjim, a ne spoljnopolitičkim pitanjima.

Tako će, veruje Proroković, Beograd imati manevarskog prostora do kraja 2020. godine da traži rešenje i da za svoje stavove pridobije neke saveznike u međunarodnoj zajednici.

On, međutim, smatra da Priština ide tri koraka ispred Beograda, na temelju postignutog šireg društvenog i političkog konsenzusa.

(Tanjug)

KOMENTARI10 komentara

 1. Rale says:

  Dajte bre ostavite se Vučićevih laprdanja..kakvo bombardovanje, kakve takse, kakva šiptarska ,,sila" ..sve je to Vučićeva providna igrica koja je deo njegove prodaje Kosmeta po svaku cenu.

  • opet ja says:

   Tako je. Baraba sve radi da preda Kosovo, čak ne pokušava ni da ga proda. Ko će da nas bombarduje??!! Srbija je Rusiji crta ispod koje se ne ide, jer onda skroz gube Balkan. Evropske zemlje jednostavno nemaju sredstva za rat, a ni USA nisu ono što su bile devetesetih.

  • Ivana says:

   Točno sve politika Vučićeve izdaje sad se uz Lazanskog i Drecun otvoreno svrstava uz izdajnike ove napaćene Srbije. Ponavlja Vučićevu laž moramo pregovarati NE ne moramo pregovarati s okupatorima koje podržava eu, amerika i vatikan a inače Vučićevi dobri prijatelji. Ne zamrznuti konflikt i čekati pogodan trenutak za oslobađanje svoje zemlje. Za Vučića, Lazanskog, Drecuna, Biserko, Čanka, Čedu praška i ostale izdajnike zašto Hrvatska nije priznala Republiku Srpsku Krajinu a vi toliko želite ocepiti Kosovo od Srbije smradovi.

  • Željko says:

   Srpski je šutjeti i trpjeti jer samo su Srbi u pravu a svi mi " instant nacije " kako nas Srbi zovu (jer po Srbima svi mi na Balkanu smo Srbi): Albanci, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci i Makedonci smo, po Srbima, u krivu!

   • Gardista says:

    Bravo brate Srbine!

 2. samostalan says:

  Siptari ce jedini srusiti Vucicevu bandu, tako to ide.

 3. Taipova Češma says:

  Teritorija Kosova i Metohije je teritorija države Srbije trenutno okupirana od strane fašističkih sila terorističke organizacije nato - i jedino se borbenim aktivnostima može osloboditi i vratiti u sastav države Srbije. To je istina i realnost i država Srbija mora da uloži napore da vaskrsne svoju vojsku i sačeka povoljan razvoj svedske geopolitičke situacije i ostvari svoje ciljeve. To sigurno neće biti DOGODINE alibiće kad tad,sigurno.

 4. deda mraz says:

  Jedina nada za nas Srbe je da Rusija i Kina ne priznaju ovo sto su nasi komunisticki petokolonasi poklonili svojoj braci siptarima.

 5. test01 says:

  Ovoliku kolicinu gluposti i jeftine propagande nisam video od britanskih lazi u vezi Rusije, jedina razlika je sto tzv Srpska vlast plasira ovu propagandu protiv svoga naroda ne bi li nekako uvalila veleisdaju drzave i drzavnih interesa. Dokle ce Srbi da trpe ovo???

 6. rajko says:

  Ili Drecun silno greši da albanci pokušavaju da ponove situaciju pred rambuje ili su šiptari potpuno šenuli. Takva situacija se dešava jednom u istoriji. Nikad se više nikom neće desiti. Da nije bilo svedoka možda se eventualno i mogla ponoviti, ali ceo svet je gledao šta je nato uradio i zato "nikad više, nikad više..." Proroković takodje greši, jer nismo mi ti koji treba da traže rešenje. Mi rešenje imamo i ono je jako prosto: rezolucija 1244. Uz to, kako vreme prolazi, sve će više na dnevni red dolaziti teritorijalno obeštećenje za 20-godišnje nezakonito korišćenje naše teritorije. K tome dodje ratna šteta za zločine i nelegalnu i bezrazložnu, ničim izazvanu agresiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *