PRIŠTINSKI MEDIJI: Mladi Albanci žele što pre da se isele na Zapad

PRIŠTINSKI MEDIJI: Mladi Albanci žele što pre da se isele na Zapad

8 avgusta 2014

kosovoZa mnoge mlade albanske i bošnjačke ljude na Kosmetu napuštanje zemlje i migracija u neku od evropskih zemalja vidi se kao izlaz i beg od, kako oni kažu, neperspektive u zemlji u kojoj žive.

Oni procenjuju da postoji niz razloga koji ih motiviraju da migriraju iz zemlje, ukoliko im se ukaže mogućnost za takvo što.

Velika stopa nezaposlenosti, nejasna pespektiva, loši uslovi studiranja razlozi su iz kojih bi veliki broj mladih kosovskih Albanaca napustio zemlju i krenuo u potragu za boljim životom.

Iako ima onih koji kažu da nigde nije bolje od svoje domovine, veliki broj mladih je mišljenja da im domovina ne pruža dovoljno.

Jedan od njih je Asllan Blaca, student učiteljskog fakulteta. On ističe da su politizacija i nemogućnost za zapošljavanje razlozi zbog kojih bi napustio Kosovo.

“Nije u pitanju samo materijalna strana već politizacija i nemogućnost da se uključimo u bilo koju profesiju. Ukoliko nemaš partijsku knjižicu velikih stranaka, nemoguće je da se zaposliš”, kaže Bllaca.

Nevaip Luri, 25-godišnjak, ističe da se Kosmet suočava sa teškom socio-ekonomskom situacijom, odnosno sa visokim stepenom nezaposlenosti. Navodi da bi bez razmišljanja napustio Kosovo i Metohiju ukoliko bi mogao da se zaposli u državama EU.

“Ukoliko bi mi se pružila šansa, napustio bih kosmet. Promenio bih i profesiju, samo da bih radio nešto”, kaže on.

Jimredin Piraj kaže da je student i da radi kako bi finansirao svoje studije. Ali, kako on kaže, da mu se ukaže prilika da ode bilo gde na Zapadu, on bi to uradio bez premišljanja.

“Gde god mi se ukaže prilika, samo da odem sa Kosmeta, negde u Evropi. Apsolutno da, ukoliko mi se ukaže ikakva prilika ja bih otišao odavde. Iz mnogo razloga… male plate, velika nezaposlenost, nepoštovanje zakona, nesigurnost… Na sve strane je katastrofalno, loše. Ne vredi živeti na Kosovu i Metohiji, a pogotovo za nas mlade. Nema posla, nema perspektive za mlade. Samo sa korupcijom, ili da nekoga poznaješ možeš da se zaposliš. Ne vredi. Samo je gubljenje vremena da živiš ovdje.”

Flamur Hadžoli, još je jedan predstavnik mladih Albanaca. kaže da je prekinuo studije, zbog toga što oni koji završe studije veoma teško dolaze do posla. Ovo je razlog što on pokušava da aplicira za vizu kako bi migrirao u Kanadu.

“Apliciraću i ne znam… kisemt, otići ću da radim, kako bi stvorio osnovu i vratim se možda na Kosmet kada budem stekao nešto. Trenutno, nema dugoročnog rešenja. Na Kosovu i Metohiji možeš jedino da živiš od danas do sutra, ali ukoliko misliš da stvaraš porodicu, nemoj misliti da su 200 eura plata kojom možeš da hraniš porodicu. Čak ni 500 eura. Ja lično treba da mislim kako da napravim kuću ili da kupim stan, a sve to moram sam uraditi. Za ovo ne vidim izlaz na Kosmetu.”

Myrveta Sejdiu, predstavnik albanske ženske populacije mladih kaže da je prekinula studije i da sada radi, bavi se zanatstvom. Za nju je i dalje otvoreno pitanje hoće li pobeći iz zemlje ukoliko joj se ukaže prilika, ali kaže da shvata mlade koji žele da migriraju.

“Zbog uslova… Trebaju da se poprave uslovi, jer posla nema. Neko čak ne želi da radi bilo koji posao i traži više”, rekla je Myrvete.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Selite u što većem broju i ne vraćajte se!

  2. Mare says:

    SIPTARI braco Srbi, oni su SIPTARI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *