Pritisak Kine na Ameriku može trajati decenijama

Pritisak Kine na Ameriku može trajati decenijama

22 juna 2014

China_USA_tensions-300x250Kina nije navikla da bude „druga violina“ u geopolitičkim igrama i teži da obnovi „prirodnu ravnotežu snaga u regionu“, koju, kako smatra kinesko rukovodstvo, narušavaju SAD, tvrdi ekspert za bezbednost Mohan Malik u članku koji objavljuje „The National Interest“.

Ako se rast Kine nastavi, ona može za SAD da postane još opasniji protivnik nego što je to nekada bio SSSR, u ekonomskoj sferi, kao i u sferi naučnih istraživanja, odbrane i bezbednosti. Pritisak Kine na SAD i njihove saveznike u Aziji, kao na primer Japan, može trajati decenijama, jer su Kinezi uvereni u „pad SAD koji je nemoguće zaustaviti“ i svo to vreme svet će morati da prati geopolitički poker Pekinga i Vašingtona.

Pri tome, u zonu preraspodele strateškog uticaja biće uvučeni ne samo Kina i SAD, već i njihovi saveznici. Japan će stati na stranu Amerike. Indija, bez obzira na uspešan razvoj ekonomskih odnosa sa Kinom, suprotstavljaće se njenoj geopolitičkoj ekspanziji. Zemlje koje imaju malu ili srednju geopolitičku težinu, kao što su Singapur, Južna Koreja, Indonezija, Vijetnam, Filipini i Australija, laviraće kako bi izvukle maksimalnu korist za sebe. Rusija će koristiti svoje energetske resurse za potvrdu uticaja u regionu, ali ni u kom slučaju neće pasti pod uticaj, ni Kine, ni SAD, uveren je autor.

Kako ističe Mohan Malik, ni Kina, ni SAD neće uspeti da zagospodare u regionu bez podrške malih i srednjih država. U ovom trenutku, Amerika ima mnogo više saveznika nego Kina. Međutim, geopolitički raspored može da se promeni.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *