Притисак Меркелове, САД и НАТО на Вучића “Склонити Додика с власти”

Pritisak Merkelove, SAD i NATO na Vučića “Skloniti Dodika s vlasti”

9 aprila 2018

Piše: Tomislav Kresović

Kako otrgnuti Republiku Srpsku od Rusije?

Predsedniku Dodiku je realno najugroženiji život u odnosu na sve političare iz regiona. Taj zaključak ne proizilazi iz obaveštajno-bezbednosnih informacija, već iz geopolitičke analize, interesa velikih sila na Balkanu i mogućeg rezultata opštih izbora 2018. u Republici Srpskoj i zajedničkim institucijama BiH. Od vremena kad se Dodik okrenuo Rusiji, SAD ga sa manjim ili većim intenzitetom ruše. To su radile preko političara iz drugih stranaka, pa i nekih iz SNSD-a, NVO sektora, čak i usmeravanjem sudskih procesa. Bio je pokušaj da se unese sukob između sadašnjeg predsednika Srbije Vučića i Dodika, međutim zbog odgovornosti obojice i Dodikove velike političke snage u Srbiji, do toga nije došlo.

Obaveštajni scenariji za rušenje Dodika?

U obaveštajnom izveštaju ruske FSB nabrojano je pet faza u rušenju Milorada Dodika I uvođenju protektoralne politike Zapada u Republici Srpskoj.. Prva faza podrazumeva plasiranje istinitih informacija državnim organima BiH i Srbije. Druga faza obuhvata plasiranje dezinformacija o događaju koji je destabilizovao političko-bezbednosnu situaciju. Treća faza je planiranje, organizovanje i izvođenje određenih akcija koje mogu uticati na političko-bezbednosno stanje. Četvrta faza je proizvođenje ‘kontrolisanog haosa’, odnosno plansko izazivanje demonstracija i nereda. U petoj fazi bi došlo do promene režima na miran ili nasilan način, uz agresivnu medijsku kampanju koja bi to podržala. U izveštaju se navodi da „faze tri i četiri te operacije ne isključuju planiranje i organizovanje atentata na nekog od opozicionih političara ili javne ličnosti u Srpskoj“.- Ova akcija bi se izvela u dobro isplanirano i tempirano vreme, a ubistvo bi izvršila osoba iz kriminalnog miljea – dodaje se u ovom izveštaju, uz upozorenje da sve informacije ukazuju da bi se operacija do kraja izvela uoči ili tokom opštih izbora u BiH, planiranih u oktobru ove godine. Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potpisao je 2015. godine u Moskvi sporazum o saradnji koji je predviđao da ruski stručnjaci pružaju kontra-terorističku obuku u RS.

Dodik „favorit“ Rusije i Srbije?

Ukoliko se predsednik Dodik kandiduje za člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, što je realno, on će sa lakoćom pobediti ko god da su mu protivkandidati. Čak neki koji su protiv njega glasaće za njega u smislu „aj sad dokazuj se u Sarajevu“ nadajući se da će upasti u neku „sarajevsku“ zamku tvde poltičke procene u vrhu vlasti Republike Srpske.Eventualno uvođenje sankcija Evropske unije prema lideru SNSD Miloradu Dodiku automatski bi značilo i njegovu eliminaciju kao kandidata za srpskog člana Predsedništva BiH..Prema tvrdnjama “Frankfurter algemajne cajtunga”, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke već dugo razmišlja o uvođenju sankcija protiv predsednika RS Milorada Dodika i njegovih bliskih saradnika, što bi podrazumijevalo zabranu putovanja i zamrzavanje računa…

Dodik protiv NATO!?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Trebinju da bi članstvo u NATO bilo poniženje za srpski narod koga je NATO bombardovao u RS i Srbiji.” Ja sam protiv članstva u NATO. Taj savez je bez ikakvog razloga bombardovao Srbe u RS i Srbiji”. On je istakao da dok Mladen Ivanić to nije promijenio, svako značajno pitanje za RS je bilo prodiskutovano i u institucijama RS- “Odjednom smo dobili strategiju koja kaže da će BiH pratiti spoljnu politiku EU. BiH nije članica EU, nema ni kandidatski status i nema potrebe da se tako određujemo. Ivanić je sklon špekulacijama i reći će da nigđe ne piše da ćemo uvesti sankcije. Da, ali to će tražiti Evropa i morate pratiti njihovu politiku. Ivanić će doći i reći da je protiv toga da BiH ide u NATO, ali nije bio spreman da glasa za to da budemo neutralni“ – istakao je Dodik.Dodik je dodao da kad Srbija kaže da ide u NATO onda će se o tome razgovarati i u RS.“ Suština je u tome da ne može na Drini biti NATO granica. Naš interes je RS i srpski narod, a ne BiH“- zaključio je predsednik RS.

Zapadna karta na Mladen Ivanića!?

Istraživanja koja su rađena u poslednje vreme pokazuju da je Mladen Ivanić najpopularniji političar na opozicionoj strani. Međutim, što se tiče odluke o tome ko će, pored njega, biti zvanični kandidati, i za koju funkciju, ona će biti donesena zajednički posle sastanka članica Saveza za promene, a tu, prie svega, glavnu reč imaju SDS, PDP i NDP.Određene zapadne ambasade i službe tražile su od opozicije u Republici Srpskoj da aktuelni član Predsedništva iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić stane na „crtu“ lideru SNSD-a Miloradu Dodiku nakon njegove potvrde da će biti kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH, „Diplomatski izvori, naveli su da je „Ivanić za njih još 2011. godine na skupu u Vilton Parku postao političar velike nade“.„Ako je verovati dobro upućenim izvorima, najveće zasluge za to imaju Džozef Bazbi i Entoni Monkton, engleski obaveštajci, koji su godinama krojili kapu Srbima na Balkanu i koji su zvaničnom Londonu tada ukazali na perspektivnog Mladena Ivanića. Da su Englezi preuzeli personalnu brigu ne samo za Mladena Ivanića govori i odlazak ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića, poznatog zapadnog lobiste koji se strancima nametnuo javno i uporno kidišući na interese Republike Srpske, u London na poziv čelnih britanskih bezbednosnih i obaveštajnih službi.Procena zapada je da je Mladen Ivanić jedini kandidat koji može pobediti Milorada Dodika u trci za mesto člana Predsedništva BiH. Zato se od Srbije i Predsednika Vučića traži da se fazno „oslobodi“ Milorada Dodika i da u „interesu“ Srbije ali i Republike Srpske prihvati opciju Mladena Ivanića bivšeg premijera RS i člana Predsedništva BIH kao zastupnika interesa srpskog naroda.To od Vučića traži i kancelarka Angela merkle,EU i SAD i visoki predstavnik za BIH.

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *