ПРИТИСАК НА РУСИЈУ И СИРИЈУ: Ударна група око „Хари Трумана“ упловила у Средоземно море

PRITISAK NA RUSIJU I SIRIJU: Udarna grupa oko „Hari Trumana“ uplovila u Sredozemno more

28 aprila 2018

Udarna grupa američke ratne mornarice na čijem je čelu nosač aviona „Hari Truman“ ušla je danas u Sredozemno more.

U grupi su još: raketna krstarica „Normandija“, razarač „Forest Šerman“ i nemačka fregata „Hesen“.

Prošle nedelje je objavljeno da će ova grupa, kojoj će se pridruži još dva američka raketna razarača, ostati u Mediteranu, odnosno – da neće otići na „dežurstvo“ u Persijski zaliv.

Zbog „narastajućih izazova sa strane Rusije“.

Član Saveta Ministarstva odbrane RF, Igor Korotčenko, ovo je nazvao „pojačavanjem pritiska na Rusiju i Siriju“.

(fakti.org)

KOMENTARI9 komentara

 1. M says:

  Vjerovatno se nije došao šepuriti kao paun,nego pojačati vojne operacije u Siriji i šire!Nezgodni ti Amerikanci,manje se šepure,a više djeluju!Nezgodno,nezgodno čak u širem kontekstu!

  • Miraš says:

   Amerikanci igraju na maratonsko iscrpljivanje Sirije. Ali neće moći još dugo da igraju na tu kartu. U julu ili avgustu moguće je da će Sirija puno bolje stajati! Jasno je da zvaničnici iz SAD ma šta da izjavljuju sada se bore za podelu Sirije. Ako bi uspeli da odvoje teritoriju Sirije istočno od Eufrata koju sada drže zajedno sa kurdskim snagama istovremeno bi nastojali da preseku kopnene veze Iran Sirija kod grada Abu Kemala. Takodje hteli bi da osamostale Daru i Kunejtru u jugozapadnom delu Sirije prema Izraelu, ali ne verujem da će imati uspeha u tome. Sada su poslednje šanse da čemerkanci ostvare svoje ciljeve i zato angažuju Hari Truman-a i celu tu borbenu grupu. Raketni udar na Siriju će se ponoviti, ali pre toga ponovo će biti pretnji, rata nerava i naravno ruskih napora da taj udar bude ograničen. Najsigurnije je da pod hitno ojačaju sirijsku PVO. Tokom oslobadjanja jugozapadne pokrajine Dara biće ponovo optužbi za trovanje civila i to bi bio povod za nov raketni udar. Bez obzira na pretnje takvom silom Sirijci će osloboditi i tu oblast. Rekao je još pre nekoliko meseci sirijski ambasador u UN Džafari, zatim sirijski ministar inostranih poslova, da odsad pa nadalje za svaki komad oslobodjene teritorije na Siriju će se vršiti sve veći pritisci od strane Zapada. ... Ako bi ipak Amerikanci nekako napravili uspešniji raketni udar posle takvog udara moguće je i uvodjenje većih dodatnih kopnenih snaga u Siriju. Time bi uveli nove teške ratne konfrontacije u Siriji: na jednoj strani Sirijci i njihovi saveznici, a na drugoj strani Kurdi, Amerikanci i sve dodatne snage. Američki scenario za taj jugoistočni deo je isti kao za naše KIM, a razlika je da dosad Sirijci i Kurdi jesu imali nekih medjusobnih sukoba ali zbog borbe protiv ISIS i ostalih džihadista još uvek nisu stigli da se baš jače i duže sukobljavaju. To tek sledi, videćemo.

  • Miraš says:

   Amerikanci igraju na maratonsko iscrpljivanje Sirije. Ali neće moći još dugo da igraju na tu kartu. U julu ili avgustu moguće je da će Sirija puno bolje stajati! Jasno je da zvaničnici iz SAD ma šta da izjavljuju sada se bore za podelu Sirije. Ako bi uspeli da odvoje teritoriju Sirije istočno od Eufrata koju sada drže zajedno sa kurdskim snagama istovremeno bi nastojali da preseku kopnene veze Iran Sirija kod grada Abu Kemala. Takodje hteli bi da osamostale Daru i Kunejtru u jugozapadnom delu Sirije prema Izraelu, ali ne verujem da će to uspeti. Sada su poslednje šanse da čemerkanci ostvare svoje ciljeve i zato grčevito angažuju Hari Truman-a i celu tu borbenu grupu. Raketni udar na Siriju će se ponoviti, ali pre toga ponovo će biti pretnji, rata nerava i naravno ruskih napora da taj udar bude ograničen. Najsigurnije je da pod hitno ojačaju sirijsku PVO. Tokom oslobadjanja jugozapadne pokrajine Dara biće ponovo optužbi za trovanje civila i to bi bio povod za nov raketni udar. Bez obzira na pretnje takvom silom Sirijci će osloboditi i tu oblast. Rekao je još pre nekoliko meseci sirijski ambasador u UN Džafari, zatim sirijski ministar inostranih poslova, da odsad pa nadalje za svaki komad oslobodjene teritorije na Siriju će se vršiti sve veći pritisci od strane Zapada. ... Ako bi ipak Amerikanci nekako napravili uspešniji raketni udar posle takvog udara moguće je i uvodjenje većih dodatnih kopnenih snaga u Siriju. Time bi uveli nove teške ratne konfrontacije u Siriji: na jednoj strani Sirijci i njihovi saveznici, a na drugoj strani Kurdi, Amerikanci i sve dodatne snage. Američki scenario za taj jugoistočni deo je isti kao za naše KIM, a razlika je da dosad Sirijci i Kurdi jesu imali nekih medjusobnih sukoba ali zbog borbe protiv ISIS i ostalih džihadista još uvek nisu stigli da se baš jače i duže sukobljavaju. To tek sledi, videćemo.

 2. slobo says:

  Kakav ba pritisak .Ameri imaju tih kanti koliko hoces a to Rusima godi jer kad budu ispaljivali rakete male su sanse da promase.

 3. Zoran says:

  10 drzava protiv Rusije.

 4. miros says:

  Za svu tu njihovu skalameriju dovoljan je "Petar Veliki i kao podrska sa strane "Moskva" ko se malo bolje razume shvatice o cemu pricam.!?

 5. M says:

  Što se tiče ratnih flota,ako se potuku Veliki,rusko-kineska flota će biti uništene ppdpuno,a zapadna možda također cijela,ali možda!

  • goran says:

   Ameri se plase samo od Kineza, a od Rusa ni najmanje. Pobednik svega ce biti Kina i Izrael jer ce ojacati na nesreci drugih.

 6. PRVA LINIJA says:

  OSTACE U MEDITERANU TO SIGURNO, KAO KORALNI GREBEN...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *