„Притисци” председника Србије на посланике и јавност

„Pritisci” predsednika Srbije na poslanike i javnost

24 juna 2017

Piše: Tomislav Kresović

Predsednik Srbije i SNS se „plaše“ svoje partije?

Predsednik Srbije i lider SNS u interviju za RTS povodom najavljenog glasanja poslanika parlamenta Srbije za novog mandatara Anu Brnabić kaže da se najviše plašio podrške u SNS. Predsednik Srbije kaže da je na sastanku sa poslanicima SNS bilo je šest osoba koje su odmah iskazale podršku Ani Brnabić, kao i tri osobe koje su bile protiv. Predsednik Vučić kaže „Razumeo sam njihovu bojazan za moj rejting. Jedan divan čovek koji potiče iz svešteničke porodice je rekao da je to za njega teško, ja sam ga onda zamolio, a on je rekao da će zbog mene glasati za. Ana je dobro stvorenje, dobar čovek, neko ko zna kako stvari u upravi funkcionišu, nasledila je punu kasu i želim joj da bude još punija jer ima uslova za to“. Dakle Ana Brnabić dosadašnja ministraka u vladi Aleksandra Vučića je „dobro stvorenje” koje je najsposobnije da ga zameni ili da bude dovoljno koperativna pred autoritetom predsednika Vučića. Po predsedniku Vućiću Ana Brnabić je vešta da bude pregovarač sa MMF, da održi finansijsku stabilnost Srbije i poboljša poziciju Srbije na na Duing biznis listi.

Molba ili „pretnja” Draganu Markoviću-Palmi?

Predsednik Srbije i lider SNS iskoristio je svoj nastup na RTS da pozove i „zamoli“ lidera JS Dragana Markovića Palmu da promeni svoj stav, ili je to javno upozorenje .Predsednik Vučić kaže  “Rekao sam ja Palmi da se ne slažem s njim. Palma je bio veoma korektan u odnosu prema Vladi Srbije, ja se nadam da će on svoj stav da promeni. Ja ga molim da svoj stav promeni.“ Molba predsednika Srbije i lidera SNS je javni pritisak i neka vrsta „pretnje” svima koji nisu sigurni da bi glasali za Anu Brnabić. Predsedcnik Srbije otvoreno kaže da je napadi na Anu Branabić napad na njega i Srpsku naprednu stranku. Ova politčka redukcija znači odsustvo kritičkog suda prema kandidatu i da se prema njemu treba ponašati uz bezuslovnu podršku jer je predlog predsednika Srbije.

„Disciplinovati” poslanike po svaku cenu?

Predsednik Srbije koji je i lider SNS ima najbolji uvid u političku vizuru dosadašanje vlade, ali može i da pogreši i da čini štetu i Srbiji, SNS, ali i sebi. Suština je poslanička većina, a ne politička snaga i autoritet kandidata za mesto predsednika vlade. predsednik Srbije i SNS govori kao suvi pragmata i kaže „Važno je da imate većinu. Moja politika je politika objedinjavanja onih koji su za Srbiju, a želja je da SPS, PUPS, Jedisnstvena Srbija i Pokret socijalista, Savez vojvođanskih Mađara budu snažniji“. Prevedeno u realnu politiku to glasi kao pravilo. „Ko nije za Anu Brnabić on je protiv mene. Ko je protiv mene on je protiv SNS, a to znači i protiv Srbije”. Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić kaže da Ana Brnabić nije bila niti je bilo čija marioneta pa ni njegova. Ovde se ne postavlja pitanje marionetskog statusa Ane Brnabić koja je američki „igrač” privremenog karaktera u Srbiji. Ovde je mnogo opasnija situacija mogućih uticaja, pritisaka i ubeđivanja na predsednika Vučića da Ana Brnabić koja je manje od godinu dana u vladi Srbije dobije poverenje da vodi državnu politiku i vladu Srbije. Predsednik SNS već je imao pogrešne procene sa svojim „talentovanim” ministrom Lazarom Krstićem koji je napravio vidno finansku štetu Srbiji i vratio se na bolju poziciju u američku kompaniju. Slično je bilo i sa ministrom Radulovićem kojeg je Vučić brzo najurio iz vlade. Predsednik Srbije kaže da u SPC nisu „oduševljeni” za predlog za mandatara za Anu Brnabić, ali situacija dugo u Srbiji da SPC bude „izopštena” iz konsultacija oko važnih državnih pitanja i interesa, što voljom partija na vlasti, što sopstvenim slabostima u SPC. Predsednik Srbije i SNS napominje da Srbija treba da se oslobodi svojih mitova ,misleći pre svega na „Kosovski mit” i „Vidovovdanski zavet“ što predstavlja duhovnu vertikalu Srbije i srpskog naroda. Narod bez svog mita gubi indentitet, i to je cilj tz „svetskih vlada” i iluminata. Ni jedan narod na Balkanu se ne odriče svoje istorijske tradicije i indentita niti „mita” .

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *