ПРИЗНАЊЕ АМЕРИЧКОГ ИСТОРИЧАРА КОЈИ ЈЕ РАДИО У БЕЛОЈ КУЋИ: „Креирали смо приче о Србима и бомбрадовању Југославије“

PRIZNANJE AMERIČKOG ISTORIČARA KOJI JE RADIO U BELOJ KUĆI: „Kreirali smo priče o Srbima i bombradovanju Jugoslavije“

1 marta 2020

Jedan od uticajnih savremenih istoričara i profesor na Univerzitet Jejl Semjuel Mojn kaže da je za vreme bombarodavnja Jugoslavije radio u Beloj kući kao stažista i da je „sejao“ priče objavljivane u „Vašington postu“.

To je bilo prodavanje rata i objašnjavanje njegovih vrlina. Moj trenutak istine je došao malo kasnije“, navodi Mojn za „Politiku“.On je rekao da je želeo da se internacionalizam poklopi sa buđenjem progresivnih politika, ali da je tek posle iračkog rata shvatio da je u njegovim dvadesetim bio angažovan oko nečega što je imalo užasne posledice.

„Moje pisanje o ljudskim pravima je i način samorefleksije o svim tim događajima“, navodi Mojn koji je napisao četiri knjige o ljudskim pravima.
On navodi da je u vreme bombardovanja Savezne republike Jugoslavije /SRJ/ imao zadatak, što se zvalo „javna diplomatija
„, da novinarima dostavi pojedine fakte o ratu.

Naravno da nisam objavljivao sve činjenice, već samo one koje su bile naklonjene našem predstavljanju rata. Problem je što je bilo malo nezavisne novinarske potrage za činjenicama. U vreme Vijetnama novinari su tražili više sopstvene istine, što sada nije sliučaj sa američkim ratovima“, ocenjuje profesor.

On smatra i da je tačno to da bombardovanje Jugoslavije nije imalo svog Simona Herša koji je svojim istraživanjem rušio dominantni narativ o vijetnamskom ratu. Govoreći o tome da su se intervencije u svetu dešavale bez podršek UN, on kaže da je situacija posle 1989. godine priča o sve manjem ograničenju rata velikih sila.

On smatra i da je bilo malo uspešnih humanitarnih intervencija u svetu koje su doprinele tome da se smanje problemi i patnja i da su u tom smislu političari doživeli neuspeh, preneo je Tanjug.

Mojn ocenjuje i da su intelektualci devedesetih propustili da vide šta se zapravo dešava, a to je bilo buđenje imperijanog sveta nakon kraja bilateralnog uređenja Hladnog rata.

„Intelektualci su doprineli stvaranju mita da će biti moralnog kraja istorije. Danas možemo da vidimo da su mračnije sile bile na delu“, zaključio je istoričar.

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Monstrum, jedan od hiljade na zapadu.

 2. Branko says:

  To je Amerika, to je Zapad, mesto gde univerzitetski profesori (alo, ejjj, porofesor!!!) pišu po narudžbi organizovane zločinačke politike huškačke lažne vesti i izmišljotine! Treba naći onog novinara WP-a koji je još 1993 ili 1994 dao otkaz jer nije htio da preuveličava broj poginulih u ratu što je od njega tražila onaj monstrum od Medlin Olbrajt. On je već svedočio o tome u nekim intervjuima. Pošten čovek.

 3. petrovgrad says:

  Mi smo rat preživeli, oni laž nikada neće preživei. Uzalud se sada pravdaju. Zamislite kada jedan naučnik mora da živi sa tim ćinjenicama. Ima da ga kopa do ludila.

  • Istina booli says:

   DA su vas bombardovali odma dok ste počeli ubijati, posle Vukovara, danas bi imali Kosovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *