ПРИЗНАЊЕ ИЗ НЕМАЧКЕ: Нема мира у Европи без Русије

ПРИЗНАЊЕ ИЗ НЕМАЧКЕ: Нема мира у Европи без Русије

3 марта 2021

Социјалдемократска партија (СДП), кључна чланица немачке владајуће коалиције, саопштила је да жели да Немачка заузме другачији приступ односима са Русијом, упркос ескалацији дипломатских тензија последњих дана. Мир у Европи је није могућ без Русије, објавила је немачка странка.

У манифесту објављеном на интернет страници странке, који су пренели московски медији, друга по величини странка у немачком парламенту поручила је својим присталицама да упркос свим критикама, рачуна на спремност Русије да се укључи у дијалог и сарадњу.„Мир у Европи није могућ противљењем Русији, већ само са Русијом. Контакти цивилног друштва су драгоцени у односима (земаља) и ми желимо да наставимо то да подржавамо и развијамо“, додаје се у манифесту.

Истовремено, странка левог центра позива на ублажавање визног режима између Немачке и Русије како би се младим људима омогућило учешће у размени, преноси РТ.

Међутим, СПД издваја шкакљива политичка питања која и даље остају извор напетости између Москве и Запада, укључујући статус Крима, рат на истоку Украјине, наводне руске сајбер нападе и наводно тровање опозиционара Алексеја Наваљног.

Као разлози за нову рунду санкција против Русије коју су истовремено у уторак представиле ЕУ и САД наведене су ситуације око Наваљног и антикорупцијске кампање. Мере, којим су погођена четворица руских званилчника, вероватно ће изазвати реципрочан одговор Москве, најавио је истог дана министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

СПД је подржао владу немачке канцеларке Ангеле Меркел у оквиру формалног коалиционог споразума са њеном странком, Хришћанско-демократском унијом (ЦДУ).

Последњих деценија Немачка је међу земљама ЕУ које су економски испреплетене са Русијом, упркос понекад нестабилним политичким односима.

Берлин и даље одлучно подржава гасовод Северни ток 2, иза кога стоји руска државна енергетска компанија Газпром, упркос санкцијама САД-а, које су тврдиле да представља претњу по безбедност у Европи.

KOMENTARI5 коментара

 1. Velika Metla says:

  Знају Берлин, Париз и Рим да се од ове фашистичке власти која их је окупирала неће ослободити без Москве. То види и овца лежећи.

  • Si Ju Leter Aligeder says:

   Istočna Nemačka je od kraja rata do pada berlinskog zida pripadala Rusima, i ona je bila zemlja socijal-komunizma, a naveći standard za njih su bili vartburg i trabant, neki su pokušavali da pobegnu u zapadnu Nemačku, ali oni verni su pripadali Rusima. Staljin to beše doveo pod konac na dugo vreme, znaju oni ko su Rusi i da se bez Rusa ne valja.

 2. Риста says:

  "Контакти цивилног друштва су драгоцени..." Наравно, ја то видим сасвим другачије него што је атрибутисано. "Контакти цивилног друштва" су НВО контакти који су право зло за Русију јер такви контакти стварају Наваљне и Ђинђиће и кад се ти млади људи врате у Русију или Србију, они су, и не схватајући, кукавичје јаје које се полако греје у наручју своје мајчице државе и својих препоносних биолошких родитеља идиота. А кад се излеже, онда угледаш Наваљног, будисту Ђоковића, ону француску Српкињу што отима децу од уништених Косовских мајки и пљује на Србе због посраних клоња где њени француски пријатељи испрљају ципеле, видиш немачког ђака Ђинђића, видиш Обрадовића којему је у помоћ прискочила ЦЕО Беркли универзитета, Српкиња, и инвалидисала га убацивањем у Скупштину. Размена и ублажавање визног режима "према младим људима" је уствари отимање мозгова и талената Русије и генерално, свих новодржава Истока. Ко год оде на Запад у оквиру размене као студент, постаје инвалид у својој земљи и све што ради је да се касније врати на Запад. Можда Русија има помало и користи од те размене, али поредећи са дугорочном штетом, нема сврхе да их "размењује" под данашњим ставом Немачке и Запада. Исто се то ради и са Америком а исто то ради и Србија и Хрватска и делимично Украјина, где је та размена далеко лакша. Студенти Русије, Србије и Хрватске добијају "студентске кредите" са Запада. Дакле, примају мито који они не могу да врате на начин како га враћају западни студенти у својим државама. Запад већином опрости пола кредита и својим и страним плаћеницима, али остатак је подложан "одрађивању". Јасно је свима како Запад са својим стандардом и обичајем да већина компанија где се запосли "дипломац" отплаћује остатак кредита за свог новог стручњака, али је он онда везан за компанију ко во једеком и брњицом. Дакле, западни студенти то одрађују у својој држави, али није популарно писати како га одрађују источни студенти. За разлику од Русије и Србије, Кина једина подноси те губитке безболно и једина има више користи него штете. Зато су кинески студенти мање популарни у Америци као "размењени" студенти јер када се врате у Кину, Запад има веома мали утицај на њих.

 3. Риста says:

  Многе од ових пар активности које сам изнео, већином нису познате ни Русима ни Србима а видим да се РТ потрудила да пише украсно дефектно о "размени". Претпостављам, дакле не знам тачне податке, а и ако постоје, нико их неће објавити, да је у задњих 250 година Србију напустило бар 3 милиона Срба. Са општим геноцидом и општим покрштавањем Срба, Србија је изгубила током тог времена неких 6 милиона људи. Исто то се догађа и са Русијом, само Русија и Србија нису могле да смисле довољно моћну политику која би то бар зауставила, него се и Руси и Срби непрекидно и све жешће исељавају. А РТ то некако поносно изјављује. Све санкције и све што Немци мрзе је исто, не мења се, али се отварају врата за младе руске мозгове и таленте, који ће после размене сазревати у Русији а ако покажу неке згодне резултате, биће им олакшана и обновљена "визна размена" за навек. Све у свему, ово је само учвршћивање става из Беле Књиге где је Ангела после посете Обами променила статус Русије од сарадника у непријатељску и претећу државу. То је и СПДов "манифест". А у склопу немоћи и правдања Русије на пољу пљувања, РТ опет подржава дебело уздржану политику Путина. Заборавих - исту ту позицију, само са још горим последицама, има и Украјина. Младе украјинске мозгове Запад сакупља лопатама. Али Украјина то јавно посматра као пријатељство. Наравно да има људи у Украјини који то јасно виде и знају шта им раде али такви људи немају никакву моћ. Ни у Русији ни у Украјини ни у Србији. Америка их својом политиком, санкцијама, понегде бомбама и психолошким ударима, помало уз помоћ НВОа и зависних влада, гурнула у отпад. Килави отпор видимо по писању РТа, а курвањски напад видимо по изјавама германског СПДа.

  • Vlasto says:

   Bravo Risto, pogodi u centar!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u