Признање Косова стигло на сто?

Priznanje Kosova stiglo na sto?

4 februara 2017

633742_brisel-razgovori-foto-tanjug_f

Dijalog Beograda i Prištine je propao ili je bar na putu totalne propasti. U svakom slučaju, neizvesno je kako će se uopšte dalje odvijati. Da li se to događa zato što je na sto stavljeno pitanje nezavisnosti Kosova?

Ako se analiziraju izjave zvaničnika Srbije nakon poslednje runde pregovora u Briselu, oni za propast pregovora podjednako krive Evropsku uniju i albansku stranu. Takođe, izvesnu dozu optužbi upućuju i na račun pojedinih inostranih ambasadora u Beogradu, koji nisu imenovani.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je tako, nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao kako niko ne može da zamisli kakvim pritiscima su bili izloženi, i da je čitav razgovor izgledao kao pokušaj da se pronađe bilo šta na šta srpska strana ne bi pristala, kako bi bili optuženi za propast pregovora. Premijer Vučić takođe je naveo da su Srbi na Kosovu s razlogom zabrinuti i istakao da pojedini albanski lideri prete oružanim napadima na sever Kosova.

Užurbani tajming pregovora

– Mislim da je pre svega zanimljivo pronaći odgovor na pitanje čemu ovako užurbana dinamika pregovora u Briselu. Sada se sve to odjednom podiže na najviši mogući nivo i očigledno pokušava da se uspostavi jedan novi politički okvir, ili napravi jedan novi politički dogovor. Jedini logičan odgovor za mene jeste da je na sto vraćeno pitanje priznavanja Kosova od strane Beograda. Drugi razlog za ovakvu formu razgovora ne vidim – kaže za DW Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative.

Možda jedan od razloga za ovakvu žurbu unutar EU može biti i nepoznanica oko buduće politike Vašingtona prema Balkanu, navodi Proroković.

– Sasvim je moguće da iz tog pravca vetar duva, iako mi ne znamo kakva će biti nova američka politika na ovim prostorima. S druge strane, EU je blago rečeno šokirana prvim potezima Donalda Trampa i, ukoliko se želi da se na brzinu izvuče neko priznanje Kosova od strane Srbije, onda je ovo možda poslednji trenutak. Možda bi i tu trebalo tražiti objašnjenje ovakvog užurbanog tajminga briselskih pregovora.

Privremeni prekid dijaloga

Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku, smatra da je ovo samo privremeni prekid dijaloga i da će on sigurno biti nastavljen. Đukanović podseća da je takvih prekida već bilo i ističe da jednostavno ne vidi nikakvu alternativu dijalogu. A što se tiče kapaciteta EU da vodi taj dijalog, Đukanović kaže:

– Evropska unija je suočena sa vlastitim problemima i mislim da ona nema kapaciteta da reši određena regionalna pitanja. Tako da mislim da bi neko dodatno uključivanje, pre svega Amerike, što najverovatnije nije izgledno, jedino moglo da ubrza proces pregovora Beograda i Prištine. Ključni problem za srpsku stranu je u ovom trenutku kako doći do Zajednice srpskih opština (ZSO). Taj dogovor iz Briselskog sporazuma se već skoro četiri godine ne ispunjava, i to je bio razlog da predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da bi Srbija to mogla sprovesti u delo i bez Prištine.

Dragan Đukanović misli da to nije realno:

– U Briselskom sporazumu jasno stoji da je ZSO vezana za ustavni poredak Kosova, odnosno za politički sistem Kosova.

Dva rešenja – oba nemoguća

Dve strane koje su ukopane na svojim pozicijama, sa malim šansama da neko popusti, ostavljaju prostor za dilemu da li je nastavak dijaloga uopšte moguć. Beograd kaže da više nema prostora za popuštanje i ustupke, a albanska strana očito je nezainteresovana da bilo šta sprovede u delo, sve dok za takvo ponašanje ima podršku većeg dela međunarodne zajednice. Dušan Proroković zato kaže da postoje dva rešenja:

– Jedno je da Priština krene da ispunjava sve što piše u Briselskom sporazumu, a drugo je da Srbija prizna Kosovo. Što se tiče primene Briselskog sporazuma, Beograd na tome može da insistira, ali ne vidim ko može da izvrši pritisak na Prištinu: NATO to neće učiniti, SAD gube interes za Balkan, a tek to neće učiniti Evropska unija. A priznanje Kosova takođe * nije izvesno, jer ne vidim koja bi to srpska vlast mogla da izvede bez velikih posledica.

Povratak dijaloga u UN

Rešenje bi možda mogao biti pokušaj Beograda da proces vrati u Ujedinjene nacije, ocenjuje Proroković.

– Evropska unija se pokazala kao politički slaba i od početka je zauzela stav da se Srbija nekako privoli da prizna Kosovo, a da zauzvrat ne dobije ništa. Mislim da je EU potpuno izgubila kredibilitet i zato se mora tražiti novi medijator, kao što se moraju tražiti i novi garanti za neku novu bezbednosnu arhitekturu Balkana. Jer, ako se SAD odavde postepeno povlači nama su potrebni neki novi igrači koji mogu da garantuju kako će se odvijati odnosi među balkanskim narodima.

(Dojče vele)

 

KOMENTARI3 komentara

  1. slobo says:

    Pa sta je Vucko I elita ocekivala .To je znala I budala .Ima dva rijesenja prvo da pristanu na sve ucjene I nag.ze se toj EU I urade sve sto oni kazu I da I'm predaju kompletnu Srbiju da oni rade sto hoce s njomI mozda ce mozda da udju u tu Eu ali nikAD NA RAVNOPRAVNOJ OSNOVI SA ostalima jer tamo ne pripadaju ni istorijski ni nacionalno ni vjerski ni ekonomski ama bas NIKAKO ,NIKAKO tamo ne pripadaju .Drugo da naprave savez sa Rusijom koja ima interesa za to I voljna je da stavi tacku na te ucjene I mrcvarenje zapada te jadne I neodlucne vlasti da ne kazem Srbije.Ako neko ima trece rijesenje volio bih da ga saslusam I daj boze da ima to trece rijesenje nazalost.

  2. Beli Orao says:

    Bravo atrapi politički idite krave čuvati !!!

  3. NENAD says:

    KO CETNICI KO ARNAUTI GLEDAJU JA IM NEBI DA DA RADE MI KOMUNISTI CEMO TO SVE POD NOGE KOSOVO I METOHIJA I ALBANJIA JE NASA ZEMLJA TERORISTI VANI ZIVELA SRBIJA I SRPSKI NAROD SLOBODA ZA NAS ZAUVEK TO ZLO RASELITI U ISLAMSKE TERORISTICKE ZEMLJE MUSLIMANE SANDZDAK BOSNA I HERCEGOVINA TAKODJE I NJI U TURSKU HRVATE KOD VATIKANA SLOBODA ZA SRPSKI NAROD NA BALKANU BEZ ISLAMA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *