ПРИЗНАЊЕ – НАТО ГЕНЕРАЛ МАЈKЛ ЏЕKСОН ОТKРИО: Весли Kларк због Kосова умало изазвао трећи светски рат

PRIZNANJE – NATO GENERAL MAJKL DŽEKSON OTKRIO: Vesli Klark zbog Kosova umalo izazvao treći svetski rat

26 maja 2019

Američki general Vesli Klark komandovao je zaustavljanje ruskih trupa, a ja sam mu rekao da to nije u okviru našeg mandata i da bi zbog toga stvari mogle da krenu po zlu, piše NATO general Majkl Džekson

Posle završetka NATO bombardovanja u junu 1999. godine stvorile su se velike tenzije između američkih i ruskih vojnih snaga na Kosovu, što je moglo da izazove treći svetski rat!Ovo potvrđuje NATO general Majkl Džekson, potpisnik Kumanovskog sporazuma, i priznaje da je bio veoma zabrinut jer je mogla da se desi katastrofa svetskih razmera. Naime, plan je bio da NATO snage uđu na Kosovo, ali je stigla informacija da su ruske snage, do tada deo snaga Sfor u Bosni i Hercegovini, prefarbale svoje oznake i prve stigle do prištinskog aerodroma.

– Mi jesmo očekivali da nam se priključi ruski kontingent snaga, baš kao i u Bosni. I ja to jesam podržavao, pre svega zbog kulturnih i religijskih veza ruskog i srpskog naroda i crkve. Ali način i vreme kada je to učinjeno, nisu bili deo plana – opisuje Džekson situaciju koja je uzbudila sve i u sedištu NATO u Briselu.

Zbog toga je američki general Vesli Klark, komandant evropskih snaga Alijanse, komandovao zaustavljanje ruskih trupa, njihovo uklanjanje sa aerodroma ili blokadu snabdevanja.

– Jasno sam mu rekao da to nije u okviru našeg mandata dobijenog od Ujedinjenih nacija, a i da bi stvari mogle da krenu po zlu – neplanirano, ne sa namerom, ali bi mogle da se dese. Trebalo je izbeći mogućnost direktnog sukoba – piše Džekson u svojoj autobiografiji i otkriva da je Klarka upozorio da ne želi da izazove treći svetski rat, a danas dodaje da je bio iskreno zabrinut.

Rat je bio brutalan

Imali smo problem s razoružanjem OVK

Rat Vojske Jugoslavije i Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bio je veoma brutalan, ocenjuje NATO general Majkl Džekson, čije su snage prve ušle na teritoriju razorenu sukobima.

– NATO je bombardovao položaje Vojske, mada rezultati nisu bili onakvi kakvi su neki ljudi mislili da jesu. Problem Kosova, kako ga je videla većina na Zapadu, jeste srpska represija nad kosovskim Albancima. Nažalost, tragično je da smo posle povlačenja srpskih snaga imali obrnutu situaciju – neki kosovski Albanci su pomislili da je prikladno iskoristiti svoju većinsku poziciju da bi izvršili represiju nad srpskom manjinom. Imali smo problem šta da radimo sa OVK, kako da sprovedemo razoružanje i demilitarizaciju – napisao je Džekson.

(Kurir)

KOMENTARI7 komentara

 1. Istina says:

  ...kasno ste priznali, dok laž obiđe svet, istina obuva cipele...

 2. samostalan says:

  Klark je krvolocni pacov, vlasnik rudnika na Kosovu. Ne bi me cudilo da postane Vucicev savetnik.

 3. Istina says:

  NATO privremeno gostuje na Kosovu, kada budu videli kome su oomogli da osnuju lažnu državu Kosova, ima da se okrenu protiv njih...

  • samostalan says:

   Na protiv, ostace uz Slihtare jer su isti.

  • Velika Metla says:

   Istina,je li ti stvarno misliš da su oni došli da "pomognu" šlihtarima? Ili misliš da su i ne informisani,pa nisu znali s kime imaju posla? Nemoj,drugar,biti naivan! naci-amerikenjci ti neće u oko dunuti ako nemaju interesa!

 4. Vladuševski says:

  A bombardovanje ili agresija na SRJ,jel ona bila u okviru UN-a,zlikovče i monstrume?

 5. Beli Orao says:

  Neznam sve mi liči na samo naše puste želje, šipci imaju jaku podršku zapada(NATO) rade šta hoće i šta im se prohtije! Naša nejakost i nesložnost nas čini još nemoćnijim a Rusija pomaže koliko može i situacija dozvoljava ! Igra šaha nije laka . Da su figure samo na Balkanu bila bi druga priča ali cijela zem. kugla je ipak druga priča!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *