ПРИЗНАЊЕ ЗА НОВОСАДСКУ ДИГИТАЛИЗАЦИЈУ: Пети у Европи, у конкуренцији од преко 300 пројеката!

PRIZNANJE ZA NOVOSADSKU DIGITALIZACIJU: Peti u Evropi, u konkurenciji od preko 300 projekata!

2 aprila 2015

image 435474568756767Nakon što je BBNS platforma za digitalizaciju kulturne baštine Novog Sada nagrađena kao jedna od tri najbolje u svetu takvog tipa i nakon što je Američka digitalna biblioteka pohvalila ovaj projekat, učesnici Digitalizacije dobili su još jedno priznanje. Aplikacija koju su predstavili na prestižnom NetFutures2015 Challenge  takmičenju u Briselu, u konkurenciji više od 300 sličnih, osvojila je peto mesto. Ovaj projekat  izradili su i predstavili stručnjaci iz softverske firme CNM, na čelu sa generalnim direktorom Nenadom Forkapićem i menadžerom razvoja Dušanom Ranđelovićem u partnerstvu sa saradnjom JKP Informatika.

Čime se zapravo bavi CNM kompanija i koja dostignuća imate na polju digitalizacije?

Našu kompaniju čini stručnjaci koji se bavi izradom softvera, sa idejom da budemo konkurentni ne samo na domaćem, već i na svetskom nivou. Naša misija je da naš softver da ljudima rešenja za izazove sa kojima se svakodnevno sreću, bilo da se radi o aplikacijama koje unapređuju opšte zdravlje pojedinca ili o složenim platformama koje omogućuju ustanova kulture da svoju digitilizovanu baštinu integrišu i predstave na evropskim i svetskim digitalnim bibliotekama.  Posebno smo ponosni na BBNS platformu koju smo izradili na inicijativu Kulturnog centra Novog Sada, a uz partnerstvo JKP Informatika iz Novog Sada i koja se ubraja među tri najbolje u svetu , uz pohvalu od Digitalne javne biblioteke Amerike, ali i na projekat Perun gde smo dobili prvu generaciju digitalnih bibliotekara koji su digitalizovali preko 180 doktorskih disertacija Novosadskog univerziteta. Takođe, tu je i međunarodna konferencija BibliTech na koje smo doveli najeminentnije svetske stručnjake iz te oblasti. Potvrda kvaliteta novosadske digitalizacije stigla je i sa Podunavske konferencije u Ulmu, gde je predstavljena Ajnštajnova lula u 3D formatu.

Vaše poslovne modele razvijate u Poslovnom inkubatoru, čiji je osnivač JKP Informatika. O čemu se radi i kakva je insitucija u pitanju?

Reč je o sjajnoj instituciji koja u stvaranju pozitivnog poslovnog i međuljudskog ambijenta nadmašuje standarde na koje smo navikli u Srbiji – vrednuju se, nagrađuju i stimulišu trud, rad, radna etika. Vaše je samo da imate dobru ideju, a ceo ambijent je podređen progresu i razvoju.

Koji ste projekat predstavili u Briselu i bili nagrađeni za njega?

Na Net Futures2015 Challenge u Briselu smo izašli sa našom aplikacijom za mobilne uređaje koja povezuje odnos vaših dnevnih aktivnosti sa personalizovanim cenama za zdravu hranu. Prostim jezikom, što se aktivniji, to ćete veći popust ostvariti – ili kako volimo da kažemo, sagorevate više kalorija, a manje novca, dok promet lokalnim prodavcima zdrave i organske hrane raste. Izuzetno nam je drago što je ova aplikacija u velikoj konkurenciji prepoznata kao jedna od izuzetnih!

Kako ste zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa Informatikom?

Imajući u vidu stereotipe koji važe za javna preduzeća u Srbiji i koji su često i u velikoj meri istiniti, više smo iznenađeni načinom organizacije službe za digitalizaciju u okviru JKP Informatika, ali i radom, energičnošću i vizijom direktora tog preduzeća Dejana Čelara koji je stvorio jedan ambijent, sistem i uslove koji ne samo da su konkurentni, već su u mnogo čemu ispred onih koji vladaju u privatnom sektoru. Retkost je da u tom svetu naiđemo na čoveka koji razume ovu struku i koji je i sam stručan, a Čelar se pokazao upravo takvim, dokazavši da je otvoren za nove i kvalitetne ideje i da odskače od slike o direktorima koji se boje promena, inovacija i napretka. Zaista je retkost da u javnom sektoru postoji takva organizacija, počev od opremljenosti i labaratorije, pa do jasnih sistemskih, organizacionih, kadrovskih rešenja i ostalih segmenata funkcionisanja projekta Digitalizacije i ostalih sektora u Informatici koji su posredno uključeni u ovaj projekat. Izuzetno smo zahvalni i zadovoljni što imamo šansu da budemo deo jednog tako značajnog projekta.

Čelar: Podržavamo inovativnost

Naše je strateško opredeljene da uvek budemo na strani mladih, inovativnih i onih koji donose strateški značajne i perspektivne ideje, što smo i u ovom slučaju dokazali i potvrdili. Izuzetno sam ponosan što smo bili uz ljude iz CNM-a, kojima smo za projekat koji je nagrađen u Briselu pomogli tako što smo im ustupili serversku infrastrukturu i pružili logističku podršku, što smatramo istovremeno i našom obavezom i našom privilegijom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *