Priznavanje tzv. Kosova neformalan zahtev Brisela

Priznavanje tzv. Kosova neformalan zahtev Brisela

21 januara 2014

dacic_estonSrbija će morati da postigne sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom da bi završila pregovarački proces sa Unijom, kaže Tanja Mišćević.

„Priznavanje nezavisnosti Kosova nije formalan zahtev EU, ali se isticanjem ovog sporazuma suštinski od Srbije zahteva da neformalno ili formalno prizna Kosovo i to je Beogradu poznato. Zahtevi Nemačke i Velike Britanije su u konačnim dokumentima malo ublaženi, ali su suštinski ostali „, objašnjava za Blic Bodo Veber, ekspert za pitanja Balkana i EU iz Berlina.

Tanja Miščević, glavni pregovarač Srbije sa EU, kaže za Blic da će Kosovo biti predmet političkog dijaloga Beograda i Prištine i ispunjavanja odredbi Briselskog sporazuma.

„Pregovarački okvir za Srbiju i Poglavlje 35 koje se tiče Kosova mnogo su bolji nego što smo mogli zamisliti jer će se normalizacija odnosa sa Kosovom odvijati u okviru političkog dijaloga Beograda i Prištine, a ne u okviru procesa pregovaranja o članstvu „, rekla je Miščevićeva uoči današnje međuvladine konferencije Srbije i EU kojom zvanično i formalno počinje proces pregovaranja o učlanjivanju Srbije u Uniju.

Konferencija u Briselu trajaće svega 45 minuta i predstavlja zvanično otvaranje pregovora. Delegaciji Srbije koju predvode premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić biti uručeni dokumenti EU sa osnovnim pregovaračkim principima – Generalni stav EU i Pregovarački okvir.

U njima se ističe da je cilj pregovora pristupanje Srbije EU, ali i da će taj krajnji ishod isključivo zavisiti od rezultata koji Srbija postigne u prilagođavanju evropskim standardima i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *