ПРЉАВ РАЧУН: Црногорци отплаћују ратну одштету муслиманима и Хрватима

PRLJAV RAČUN: Crnogorci otplaćuju ratnu odštetu muslimanima i Hrvatima

9 septembra 2017

Crna Gora će platiti ukupnu sumu od oko 1,35 miliona evra na ime odštete žrtvama ratnih zločina koji su počinjeni tokom devedesetih godina prošlog veka na njenoj teritoriji, pokazuje novi izveštaj Vlade te zemlje o napretku pregovora evrointegracija Crne Gore, u koji je BIRN imao uvid.

Ova suma će biti uvećana za 128.530 evra ako osam zahteva za odštetu koji su trenutno pred sudovima budu zaključeni ove godine, navodi se u izveštaju koji se bavi pregovorima oko poglavlja 23 evropskog zakonodavstva koje Crna Gora treba da usvoji – u odeljku o pravosuđu i osnovnim pravima.

U izveštaju se navodi da je odšteta već odobrena u 145 slučajeva koji su podneti sudovima u Crnoj Gori u proteklih nekoliko godina.

Zahteve za odštetu su podnele žrtve ili njihove porodice muslimana i Hrvata u vezi ratnih zločina torture i ubistva civila početkom 90-ih godina.

U svim ovim slučajevima, osim u četiri, optuženi su oslobođeni krivice i sud ih je oslobodio, a četvorica rezervista JNA koja su proglašeni krivim osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora zbog zlostavljanja hrvatskih zatvorenika u Morinju, kod Kotora.

Odštetu je u slučaju „Morinj“, tražilo 250 bivših zatvorenika iz Hrvatske i njima će biti plaćeno gotovo milion evra.

Advokat Velija Murić, koji zastupa većinu porodica žrtava u slučaju deportacija muslimana, kao i u slučajevima u Bukovici i Kaluđerskom Lazu kaže za BIRN da kompenzacija ne može promeniti utisak da crnogorske vlasti nisu učinile dovoljno da se pozabave rešenjem pitanja ratnih zločina.

Crna Gora je u više navrata kritikovana na Zapadu da ne čini dovoljno da reši pitanje ratnih zločina, iako je tužilaštvo navelo da je 2016. pokrenulo više istraga, piše BIRN.

U najnovijem godišnjem izveštaju EU objavljenom u novembru navedeno je da Crna Gora i dalje sporo napreduje u procesuiranju ratnih zločina, kao i da tužilaštvo treba da zauzme aktivniji pristup.

KOMENTARI2 komentara

  1. Banebanane says:

    Razume se da će crnogorske vlasti pojesti još malo ...anaca i platiti par milijardi evra da bi ostale na vlasti. Ali nije ovo Zapadu palo na pamet samo tako, nego da se još malo zavrću uši Srbima. Po sistemu ako su Crnogorci priznali zločine i plaćaju odštetu, onda moraju i Srbi. Malo morgen!!! Mi smo dosad svašta priznavali i sve izgrešili (priznali zločine kojih ili nije ni bilo ili ih nisu počinili Srbi ili smo priznali nekoliko desetina ili stotina puta više žrtava nego što ih je stvarno bilo itd.). Sad moramo promeniti stil/redosled koraka. Odsad važi pravilo: pošto svi priznaju sve dosadašnje zločine prema Srbima i isplate svu ratnu odštetu, onda će i Srbi razmotriti njihove želje (može i čestitke).

  2. goran says:

    Ene de, djetici polacaju svima, samo ne Srbima. Ako deco, ako, kad ste djetici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *