PRLJAVA POSLA: Porošenko pregovara o miru, a priprema vojsku za rat

PRLJAVA POSLA: Porošenko pregovara o miru, a priprema vojsku za rat

5 januara 2015

Merkel Meets With New Ukrainian President PoroshenkoUkrajina dobija od međunarodnih partnera vojnu opremu i očekuje dolazak još dva vojna aviona s vojnom opremom.

To je tokom sastanka s predstavnicima vojno-bezbednosnih struktura saopštio predsednik Ukrajine Petar Porošenko, prenose ukrajinski mediji.

Po njegovim rečima, tokom četvrtog talasa mobilizacije vojnici će imati sve što im je potrebno.

„Ono što su nam obećali naši partneri iz Litvanije – od oružja – već smo dobili. Dobili smo prvu partiju tople odeće, opremu iz Kanade – i još čekamo dva aviona. Dobili smo pomoć od Poljske i od naših drugih partnera“ – istakao je Porošenko.

„To jest sve ono što smo se dogovorili u poslednjih mesec dana, sve se to realizuje u skladu sa predviđenom dinamikom snabdevanja. Da bi naš vojnik koji je mobilizovan imao mogućnost da bude obučen, snabdeven, da ima neprobojni prsluk i sve ostalo“ – kazao je ukrajinski predsednik.

Podsetimo, predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte nedavno je izjavila da namerava da pomaže Ukrajini u ratu protiv Donbasa.

Poslednje Porošenkove izjave ukazuju na to da se Kijev priprema za pokolj u Donbasu, a mirovni pregovori su samo paravan za vojne pripreme.

Ne ide, međutim, režimu sve kako bi trebalo. Ni izdaleka.

Kondukterka u vozu Odesa-Zaporožje izbacila je stvari ukrajinskih vojnika iz 28. brigade, a njih jednostavno nije pustila u voz jer to „nije njen rat“, javilo je više ukrajinskih medija.

„Voz je stigao sa zakašnjenjem, ostalo je još dva minuta. Kondukterka nas jednostavno nije pustila unutra. Izbacila je stvari, zatvorila vrata i kraj priče. Rekla je da to nije njen rat“ – ispričao je jedan ukrajinski vojnik.

Četvorica artiljeraca su htela da stignu do štaba svoje brigade. Trebalo im je da tranzitom stignu od Nikolajeva do Zaporožja.

„Voz je stigao sa zakašnjenjem, ostalo je još dva minuta. Kondukterka nas jednostavno Ukrajinski vojnici nisu očekivali takvu reakciju i bili su prosto šokirani. Na kraju su morali da kupuju karte za drugi voz, koji su morali da čekaju tri dana.

Još drastičnija potvrda stigla je iz Odese.

U zgradi u centru u kojoj se nalazi koordinacioni centar za pružanje pomoći ukrajinskim borcima koji učestvuju u vojnoj operaciji na jugoistoku zemlje, čula se eksplozija. Stradala su ulazna vrata centra, popucali su prozori u njoj i zgradi prekoputa. Žrtava nema.

Početkom decembra prošle godine u Odesi se dogodilo odjednom nekoliko eksplozija, od toga jedna u poslovnoj zgradi u centru grada.

Dana 24. decembra dogodila se eksplozija na železničkoj stanici „Zastava-1“ tokom kretanja voza.

Još jedna snažna eksplozija dogodila se 26. decembra na periferiji Odese, usled koje je poginuo jedan muškarac, a od eksplozivnog talasa popucala su stakla na okolnim zgradama.

Vlasti su uvele u grad jedinice Nacionalne garde Ukrajine radi obezbeđivanja reda i mira.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Porosenko je izgleda zaboravio da sirom Ukrajine postoje jedinice NovoRusije koje samo cekaju znak pa da podignu ustanak. Bojim se da prolece donosi veliko krvoprolice i Rusija je nadam se spremna za takav scenario.Dok Ruska Vojska ne udje u Kijev fasisti nece prestati da ubijaju narod sirom Ukrajine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *