ПРЉАВИ СРБОМРЗАЦ ПОНОВО СТУПА НА СЦЕНУ

ПРЉАВИ СРБОМРЗАЦ ПОНОВО СТУПА НА СЦЕНУ

15 јула 2020

У архиви Џефрија Најса, некадашњег тужиоца Хашког трибунала, у случају против бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, највероватније се налазе копије докумената и доказа са суђења о догађањима на KиМ, па и она са ознаком тајности.

Њих ће Најс, али сада у улози адвоката лидера лажне државе Хашима Тачија, којег оптужница терети да је крив за убиство скоро стотину Срба, Рома, као и нелојалних Албанаца, искористити да, на другој страни суднице, одбрани бившег команданта терористичке ОВK, који је и у уторак саслушаван у Хагу, а на питања тужилаца одговараће и у среду.Оваква замена улога и очигледан сукоб интереса били би довољни за већину светских правосудних органа да Британац не добије дозволу да буде адвокат Тачија. Али не и по „косовским“ правилима, по чијим је законима Специјални суд формиран.

Зато ће Британац карактеристичног облачења, често у распареним чарапама и пругастим оделима, бити „сасвим логична“ карика правног тима, уз американизованог Хрвата Луку Мишетића, заступника хрватског генерала Анте Готовине, и Пјера Ришара Проспера, који је од 2001. до 2005. био сарадник америчког председника Џорџа Буша и бавио се ратним злочинима.

Адвокат Тома Фила објашњава да је то та америчко-британска линија бранилаца.

– Зашто није узео неког адвоката са KиМ него њих? Најс је једно надобудно и неваспитано створење, које је после 5. октобра упадало по канцеларијама у српским институцијама и узимало шта је хтело. Он је сигурно копирао сва документа о KиМ са суђења Милошевићу и сада ће их искористити. Kод нас, он не би у таквом случају подударања могао да буде бранилац. Та линија по којој је Тачи бирао адвокате успела је да ослободи Рамуша Харадинаја, то кошта око 25 до 26 милиона евра – објашњава Фила.

Он додаје да не види правни основ због којег Тачи већ два дана разговара са тужиоцем.

– Не знам у ком својству је тамо, осим ако није отишао да покуша да заустави тужиоца. Правило је да оптужница мора да буде подигнута, да се сазна шта је у њој и онда је логично да оптужени иде у суд – јасан је Фила, и додаје да сумња да ће Тачи после 20 година одговарати за злочине.

Јавност и даље нагађа шта се налази у оптужници за коју судија за претходни поступак има рок до 24. октобра да је потврди или одбаци.

– Никако да сазнамо за шта је он оптужен, вероватно и нећемо скоро. Kолико сам чуо, тамо је био разговор између његових бранилаца и предистражитеља око техничких питања и то ће се тако и завршити овог пута. Он је отишао као косовски председник и уверен сам да ће учинити све да води главну реч у наредним разговорима Београда и Приштине – каже адвокат Бранислав Тапушковић, и додаје да Најс њему као „пријатељу суда“ није хтео да достави документа са чврстим доказима о трговини органима убијених Срба и њиховом вађењу у „жутој кући“ на северу Албаније, у шта је, према наводима из извештаја известиоца Савета Европе Дика Мартија, умешан и Тачи.

Спекулисало са да су ти докази уништени. Међутим, Тапушковић и Фила тврде да су они склоњени и да ће можда некада бити објављени, а можда и не. То ће, највероватније, зависити од политичке процене, која ће и те како пратити Тачијев случај.

Иначе, и наша радна група којом руководи посланик Милован Дрецун послала је Специјалном суду све податке које има о злочинима, као и тачну организациону структуру ОВK, како би се знало ко је вукао конце.

KOMENTARI3 коментара

  1. milorad2 says:

    haha homić i narkoman džefri,alava sisa od čoveka je ovog puta zagrzla ono što normalni ljudi ne jedu.Presešće mu slučaj tači, ne znam samo šta će pre da ga strefi,istraga iz njegovog "tabora" kada dodje momenat za robiju ili pucači iz šiptarskog tabora kada bude jasno da on ne može da spase tačija.Nije jednom mafija roknula advokata koji nije uspeo da odbrani šefa:) a ovaj se upravo u takav posao upustio jer je gramzivo prase koje je nevažno u suštini, pa ga zato nisu ni dirali.Glumio je sudiju i radio ono što nijedan ozbiljan čovek iz pravne struke ne bi dozvoio sebi da uradi, jer njega u principu ne zanima pravna karijera,samo dlakava guza i belooo to je čovek kmoji je samog sebe odavno pustio niz vodu.

  2. За Србију says:

    Ovo je farsa. Sve će da urade da ga oslobode, jer su bili saveznici i jednako umešani u sve njegove zločine, koje su zataškali i zataškaće. Nas teraju da priznamo njihovu krivicu kroz priznanje Južne pokrajine, jer bismo na taj način i šiptare i zapadne krvoloke oslobodili zločina i preuzeli njihove zločine na sebe, za sva vremena.

  3. ralence says:

    Суд у Хагу и његови западни савезници варају Србију и целу међународну заједницу. Они добро знају да по међународном праву само независне Државе могу да преговарају између себе на равноправној основи. Држава Србија не може да преговара сама са собом јер под јединим потписаним споразумом који је на снази је резолуција 1244 која је потписана са међународном заједницом у вези Косова. Све касније што је потписано под притиском је неважеће и ништавно. Држава Србија неможе да преговара са Приштином јер по резолуцији1244 Косово је још део територије Србије а Хашим Тачи је само припадник криминалне банде која је на силу отела и контролише део Србије са својим Западним помагачима. Цео случај треба да се пребаци у УН јер овакви разговори не воде нигде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u