ПРЉАВИ СРБОМРЗАЦ ПОНОВО СТУПА НА СЦЕНУ

PRLJAVI SRBOMRZAC PONOVO STUPA NA SCENU

15 jula 2020

U arhivi Džefrija Najsa, nekadašnjeg tužioca Haškog tribunala, u slučaju protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, najverovatnije se nalaze kopije dokumenata i dokaza sa suđenja o događanjima na KiM, pa i ona sa oznakom tajnosti.

Njih će Najs, ali sada u ulozi advokata lidera lažne države Hašima Tačija, kojeg optužnica tereti da je kriv za ubistvo skoro stotinu Srba, Roma, kao i nelojalnih Albanaca, iskoristiti da, na drugoj strani sudnice, odbrani bivšeg komandanta terorističke OVK, koji je i u utorak saslušavan u Hagu, a na pitanja tužilaca odgovaraće i u sredu.Ovakva zamena uloga i očigledan sukob interesa bili bi dovoljni za većinu svetskih pravosudnih organa da Britanac ne dobije dozvolu da bude advokat Tačija. Ali ne i po „kosovskim“ pravilima, po čijim je zakonima Specijalni sud formiran.

Zato će Britanac karakterističnog oblačenja, često u rasparenim čarapama i prugastim odelima, biti „sasvim logična“ karika pravnog tima, uz amerikanizovanog Hrvata Luku Mišetića, zastupnika hrvatskog generala Ante Gotovine, i Pjera Rišara Prospera, koji je od 2001. do 2005. bio saradnik američkog predsednika Džordža Buša i bavio se ratnim zločinima.

Advokat Toma Fila objašnjava da je to ta američko-britanska linija branilaca.

– Zašto nije uzeo nekog advokata sa KiM nego njih? Najs je jedno nadobudno i nevaspitano stvorenje, koje je posle 5. oktobra upadalo po kancelarijama u srpskim institucijama i uzimalo šta je htelo. On je sigurno kopirao sva dokumenta o KiM sa suđenja Miloševiću i sada će ih iskoristiti. Kod nas, on ne bi u takvom slučaju podudaranja mogao da bude branilac. Ta linija po kojoj je Tači birao advokate uspela je da oslobodi Ramuša Haradinaja, to košta oko 25 do 26 miliona evra – objašnjava Fila.

On dodaje da ne vidi pravni osnov zbog kojeg Tači već dva dana razgovara sa tužiocem.

– Ne znam u kom svojstvu je tamo, osim ako nije otišao da pokuša da zaustavi tužioca. Pravilo je da optužnica mora da bude podignuta, da se sazna šta je u njoj i onda je logično da optuženi ide u sud – jasan je Fila, i dodaje da sumnja da će Tači posle 20 godina odgovarati za zločine.

Javnost i dalje nagađa šta se nalazi u optužnici za koju sudija za prethodni postupak ima rok do 24. oktobra da je potvrdi ili odbaci.

– Nikako da saznamo za šta je on optužen, verovatno i nećemo skoro. Koliko sam čuo, tamo je bio razgovor između njegovih branilaca i predistražitelja oko tehničkih pitanja i to će se tako i završiti ovog puta. On je otišao kao kosovski predsednik i uveren sam da će učiniti sve da vodi glavnu reč u narednim razgovorima Beograda i Prištine – kaže advokat Branislav Tapušković, i dodaje da Najs njemu kao „prijatelju suda“ nije hteo da dostavi dokumenta sa čvrstim dokazima o trgovini organima ubijenih Srba i njihovom vađenju u „žutoj kući“ na severu Albanije, u šta je, prema navodima iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, umešan i Tači.

Spekulisalo sa da su ti dokazi uništeni. Međutim, Tapušković i Fila tvrde da su oni sklonjeni i da će možda nekada biti objavljeni, a možda i ne. To će, najverovatnije, zavisiti od političke procene, koja će i te kako pratiti Tačijev slučaj.

Inače, i naša radna grupa kojom rukovodi poslanik Milovan Drecun poslala je Specijalnom sudu sve podatke koje ima o zločinima, kao i tačnu organizacionu strukturu OVK, kako bi se znalo ko je vukao konce.

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    haha homić i narkoman džefri,alava sisa od čoveka je ovog puta zagrzla ono što normalni ljudi ne jedu.Presešće mu slučaj tači, ne znam samo šta će pre da ga strefi,istraga iz njegovog "tabora" kada dodje momenat za robiju ili pucači iz šiptarskog tabora kada bude jasno da on ne može da spase tačija.Nije jednom mafija roknula advokata koji nije uspeo da odbrani šefa:) a ovaj se upravo u takav posao upustio jer je gramzivo prase koje je nevažno u suštini, pa ga zato nisu ni dirali.Glumio je sudiju i radio ono što nijedan ozbiljan čovek iz pravne struke ne bi dozvoio sebi da uradi, jer njega u principu ne zanima pravna karijera,samo dlakava guza i belooo to je čovek kmoji je samog sebe odavno pustio niz vodu.

  2. Za Srbiju says:

    Ovo je farsa. Sve će da urade da ga oslobode, jer su bili saveznici i jednako umešani u sve njegove zločine, koje su zataškali i zataškaće. Nas teraju da priznamo njihovu krivicu kroz priznanje Južne pokrajine, jer bismo na taj način i šiptare i zapadne krvoloke oslobodili zločina i preuzeli njihove zločine na sebe, za sva vremena.

  3. ralence says:

    Sud u Hagu i njegovi zapadni saveznici varaju Srbiju i celu međunarodnu zajednicu. Oni dobro znaju da po međunarodnom pravu samo nezavisne Države mogu da pregovaraju između sebe na ravnopravnoj osnovi. Država Srbija ne može da pregovara sama sa sobom jer pod jedinim potpisanim sporazumom koji je na snazi je rezolucija 1244 koja je potpisana sa međunarodnom zajednicom u vezi Kosova. Sve kasnije što je potpisano pod pritiskom je nevažeće i ništavno. Država Srbija nemože da pregovara sa Prištinom jer po rezoluciji1244 Kosovo je još deo teritorije Srbije a Hašim Tači je samo pripadnik kriminalne bande koja je na silu otela i kontroliše deo Srbije sa svojim Zapadnim pomagačima. Ceo slučaj treba da se prebaci u UN jer ovakvi razgovori ne vode nigde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *