Problem s Bunjevcima u Vojvodini napravili su komunisti a da ne beše Splićanina Vicka Krstulovića danas bi Bačka bila u sastavu Hrvatske

Problem s Bunjevcima u Vojvodini napravili su komunisti a da ne beše Splićanina Vicka Krstulovića danas bi Bačka bila u sastavu Hrvatske

13 septembra 2014

Ratko-DmitrovicPiše: Ratko Dmitrović

Kada su ono 1991. godine Hrvati obnovili državnost – nakon pedesetogodišnje pauze, provedene u „jugoslovenskom mraku“ – valjalo je stvoriti i sopstvenu valutu. Najpre je to bio hrvatski dinar a tri godine kasnije, 1994. uvedena je kuna, valuta ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Na svim apoenima hrvatskog dinara beše portret „hrvatskog znanstvenika Ruđera Boškovića“. Kakve veze Bošković ima s Hrvatskom? Nikakve.

Rođen je u Dubrovniku 1711. godine, od oca Srbina i majke Italijanke. U to vreme hrvatske države nije bilo, ni autonomije. Postojao je region koji se tako zvao, u vazalnom odnosu malo prema Ugarskoj, malo prema Habzburzima. Niko od stanovnika Dubrovnika, kažu arhive, nije se izjašnjavao kao Hrvat, niti je spominjao hrvatstvo.

To nije smetalo modernoj hrvatskoj istoriografiji da Ruđera Boškovića uvede u Hrvate. Bilo im je dovoljno što je Dubrovnik naknadno, skoro 300 godina kasnije, ušao u sastav novostvorene hrvatske države.

Po istoj formuli hteli su da pohrvate i Marka Pola (rođen je 1254. godine, na Korčuli), ali im je 1992. godine italijanski ambasador u Zagrebu očitao bukvicu, pa su se okanuli ćorava posla.

Zbog čega spominjem Boškovića? Zbog Ive Josipovića, predsednika Hrvatske. Čuli ste da je, nalegavši na rudu Ruže Tomašić (u Hrvatskoj napravila političku karijeru na mržnji prema Srbima i simpatijama prema NDH) u dva navrata javno zamerio predsedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, što je Bunjevcima u Vojvodini poklonio knjige na ćirilici. To je, veli Josipović, pokušaj izdvajanja Bunjevaca iz redova Hrvata.

Znači, Bunjevci su Hrvati. Nisu, niti su ikada bili.

Nikada niko, osim pojedinih hrvatskih popova, ponekog sledbenika Ante Starčevića, Ante Pavelića i jugoslovenskih komunista, Bunjevce nije tretirao kao Hrvate. Oni sami – a valjda je u ovakvim slučajevima jedino to relevantno – sebe ne smatraju Hrvatima, naprotiv, već posebnim narodom, čiji su koreni s prostora centralne Hercegovine (Mostar i reka Buna). Obavezno pogledati šta su o tome u 19. veku pisali i govorili (istorijske knjige, izgleda, niko više ne čita) poznati Bunjevci (na primer Ivan Ivanić, studija „Bunjevci i Šokci“ iz 1899) Austrijanci, Mađari; pogledati rezultate popisa u Vojvodini 1850/1880/1892. godine i mnogi će ostati zapanjeni.

A otkud ovde komunisti? Glavni Narodnooslobodilački odbor Vojvodine poslao je 1945. godine mesnim odborima dopis u kojem se naređuje da sve koji se izjasne kao Bunjevci i Šokci, upišu pod stavku Hrvati. Ko ne veruje, pravac Arhiv Vojvodine.

I još nešto; kad je nakon Drugog svetskog rata CK SKJ povlačio granice među republikama, Milovan Đilas je tražio da Bačka pripadne Hrvatskoj. I bilo bi tako, srpski komunisti su ćutali, da se nije javio Splićanin, Vicko Krstulović, rekavši da je uvrh glave što je Đilas Baranju pripojio Hrvatskoj (gde nikada nije bila) pa ako bi to uradio i sa Bačkom, Srbija bi doživela strašnu nepravdu.

(Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Zapadnjak says:

  Da,postoji Baranja,samo kako postoji,u njoj i nema više baranjaca sve su to ljudi naseljeni kao i najistočniji delovi Hrvatske,naseljeni pre 2 svetskog rata a nastavljeno i posle rata,sada niti tamo ima Sremaca niti u Baranji ima baranjaca,a Hrvatska će još da uzme i pola Bačke,živi bili,pa videli.

 2. Zapadnjak says:

  A uz kojekakve spodobe poput Ruže Tomašić i ostale ustaške kreature,direktno instruisane iz inostranstva od raznih ustaških pokreta punih novaca,a koji ga ne žale za "ljepu njihovu",Srbija će biti srećna da zadrži i ovaj naš lepi Srem,možda bi bilo dobro da Srbi počnu učiti kako se to radi,uzimanje tuđeg,od koga da uče?pa od Hrvata.

 3. marko says:

  Sa danasnje tacke gledista ovo je podgrejavanje nacionalizma i sovinizma samo da ne postoji mir vec onaj stalni NEMIR i stanje netrpeljivosti medju dva naroda, medju dva grada, dve ulice.. Nisam fan nit neki navijac il pristrasan al istorija nas uci da hrvati su ti koji podgrejavaju ovakve balkanske anomalije.

 4. buchkalo says:

  Đilas uvek nesto zasere

 5. Vasilije says:

  Hrvati nisu sposobni da sami vode svoju laznu drzavu,ovim glupostima mazu oci svojim gradjanima.,primorije itako vise nije njihovo pa sad zele vojvodinu naravno nacisticka nemacka ce jedva docekati da pripomogne

 6. bobac says:

  To je još Sporazum Cvetković-Maček, 39. odredio da svi katolici koji nisu Mađari ili Slovenci budu upisani u Hrvate. Đilas je to sproveo jer je to bila odluka CK. Oću da kažem da taj kontinuitet odavno postoji, Partija ga samo preuzela. Duga priča. Nego, kako se zvao Pre rata Osijek? Osek! Mađarski i nemački Essek, Ezek. Osek se zna šta(suvotina pošto reka promeni tok)je a osijek ne znači ništa. Sve već poznato, treba se ipak boriti da se i Novi Sad ne "oseče"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *