ПРОБЛЕМИ У НАЈАВИ – УКРАЈИНЦИ ЋЕ СЕ НАЧЕКАТИ: Оружје ни на видику

PROBLEMI U NAJAVI – UKRAJINCI ĆE SE NAČEKATI: Oružje ni na vidiku

31 marta 2023

AMERIČKA korporacija Lokid Martin ima problema sa opremom, nedostatkom radne snage i lancima snabdevanja, što za sada ne omogućava povećanje proizvodnje raketa GMLRS, koje se ispaljuju iz višecevnih raketnih bacača HIMARS, piše Defence One.

Prema pisanju američkog medija, Ukrajina nije jedina zemlja koja želi da u svom arsenalu ima rakete GMLRS, ali Lokid Martin neće moći da poveća proizvodnju sve dok ne dobije više „mašina, kvalifikovane radne snage i rezervnih delova“.Američki gigant trenutno radi punim kapacitetom, proizvodeći 10.000 GMLRS raketa godišnje. Cilj je da se proizvodnja poveća na 14.000 godišnje do kraja 2024. godine, dok će za udvostručenje proizvodnje biti potrebno „dve ili više godina“.

Najveći problem je dostupnost mašina, alata i opreme za testiranje.

Ostale poteškoće se odnose na pronalaženje radnika za proizvodne linije, od kojih se mnoge nalaze daleko od većih naseljenih mesta, a postoje problemi i sa lancima snabdevanja.

GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) je linija američkih visoko preciznih projektila kalibra 227 mm sa povećanim dometom. Projektil je predviđen za ispljaivanje iz raketnih sistema HIMARS i M270.

Rakete su već isporučene kao deo vojne pomoći Ukrajini.

U nosu rakete se nalazi GPS navigacioni sistem, koji omogućava visoko precizno navođenje. Trenutno se privodi kraju testiranje nove verzije GMLRS, sa dometom od 150 kilometara.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *