PROBLEMI ZA SRBIJU: Nove sankcije EU Rusiji ugrožavaju Južni tok?

PROBLEMI ZA SRBIJU: Nove sankcije EU Rusiji ugrožavaju Južni tok?

24 jula 2014

Gazproms-2010-net-income-beat-Exxon-Chevron.2Evropska unija je predložila nove sankcije protiv Rusije na polju tehnologija od strateškog značaja, ciljajući na Gaspromov projekat Južni tok i Novatekov projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa (TPG) na arktičkom poluostrvu Jamal.

Nacrt predloga uključuje paket mera koji bi Rusiji onemogućio pristup tržištu kapitala i zabranio članicama Unije sklapanje novih ugovora u odbrambeno-industrijskom sektoru, rekli su za Rojters evropski zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Ukoliko predlog bude usvojen, to bi značilo odlaganje velikih energetskih projekata u oblasti gasovoda, gde je Rusija dominantna, kao i na brzorastućem globalnom tržištu TPG, u kom Rusija za sada ne igra veću ulogu.

Sve to dovelo bi do usporavanja ili blokiranja razvoja gasovoda Južni tok, čiji je planirani godišnji kapacitet 63 milijarde kubnih metara prirodnog gasa, što bi pokrilo 15 odsto evropske tražnje i zacementiralo poziciju Rusije kao dominantnog isporučioca gasa Evropi.

„Ukoliko evropski partneri budu sprečeni da rade na nekom od velikih ruskih naftnih i gasnih projekata zbog sankcija, ti projekti će bez sumnje biti odloženi“, rekao je jedan od savetnika iz ruskog energetskog sektora.

Gaspromovi najveći partneri na projektu Južni tok su italijanski ENI, Francuski EDF, austrijski OMV i nemački Vinteršel, filijala hemijskog giganta BASF. Evropska komisija je već blokirala pregovore o usklađivanju Južnog toka sa propisima EU.

Sankcije bi takođe ugrozile plan Novateka za izvoz gasa sa Arktika, u kom su glavni partneri francuski Total i kineski CNPC.

Pooštravanje sankcija Moskvi, međutim, moglo bi dovesti do podela u EU, budući da neke od njenih članica, poput Nemačke i Italije, imaju snažne ekonomske veze sa Rusijom, koje bi bile ugrožene novim udarom sankcija.

BRISEL SMATRA DA JUŽNI TOK NIJE PRIORITETAN PROJEKAT

Gasovod Južni tok nije prioritet za Evropsku komisiju (EK), njen prioritet je diversifikacija snabdevanja gasom otvaranjem „južnog koridora“ koji povezuje evropsko energetsko tržište s Kaspijskim regionom, rekla je predstavnica EK Sabina Berger.

Ona je, na brifingu u Briselu, ponovila da je za EK važno da se na teritoriji EU poštuje zakonodavstvo Unije, bez obzira da li je u pitanju državni ugovor, ekologija, životna sredina, energija, ili konkurencija.

Prema njenim rečima, Južni tok je infrastrukturni projekat i mora da bude u skladu sa zakonodavstvom EU, preneo je Interfaks.

Evropska komisija je početkom leta primorala Bugarsku da obustavi izgradnju Južnog toka, zbog toga što Rusija, po njenom mišljenju, ugrožava radnu grupu EU – Rusija koja je formirana radi usklađivanja projekta sa evropskim zakonodavstvom.

Radi se o sporu između Moskve i Brisela oko takozvanog Trećeg energetskog paketa koji ograničava prava operatera gasovoda, a povodom kojeg je Rusija krajem aprila podnela tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Treći energetski paket propisuje da vlasnici magistralnih gasovoda na teritoriji EU ne mogu da budu kompanije koje se bave proizvodnjom gasa.

Rusija smatra pravno neosnovanim pokušaj EU da na Južni tok primeni norme Trećeg energetskog paketa, jer su međudržavni sporazumi sa šest zemalja, preko čijih teritorija će ići Južni tok, potpisani pre stupanja na snagu tog akta Unije, navodi Interfaks.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *