PROCENA STRUČNJAKA: Da Srbija nije odbranila Šabac suočila bi se sa hiljadama žrtava i strašnom hemijskom katastrofom

PROCENA STRUČNJAKA: Da Srbija nije odbranila Šabac suočila bi se sa hiljadama žrtava i strašnom hemijskom katastrofom

24 maja 2014

POGLED NA SAVUNajmanje 1.000, a najviše 7.000 žrtava i strašna hemijska katastrofa sa decenijskim pogubnim posledicama po životnu sredinu, bio bi bilans poplava u Srbiji da je probijen nasip kod Šapca i Sremske Mitrovice.

Ove informacije navode se u strogo poverljivoj proceni bezbednosnih i stručnih službi, koji je u petak 16. maja dostavljen Vladi Srbije.

Kako prenosi “Informer”, kada su stigle prve strašne vesti iz Obrenovca, premijer Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici, suočili su se i sa dramatičnim upozorenjem da zemlji preti kataklizma ukoliko padnu Šabac i Sremska Mitrovica.

– Najstrašnija od svega bila je mogućnost da poplava razori hemijska postrojenja u okolini tih gradova, što bi dovelo do užasne katastrofe! Taj izveštaj bio je direktan povod za dramatičnu sednicu kriznog štaba na kojoj je naređena “odbrana Šapca po svaku cenu” – kaže sagovornik “Informera” iz Vučićevog kabineta.

Kako se navodi, pune razmere moguće katastrofe osim premijera, znali su samo još načelnik Generalštaba, ministri policije i odbrane, šef diplomatije i direktor BIA. Procenjeno je da bi svako širenje tih informacija moglo da izazove paniku.

– Ne bih ulazio u bezbednosne procene, ali postojala je velika opasnost! Bili smo svesni ozbiljnog rizika i zbog toga smo angažovali sve kapacitete, prvenstveno da sačuvamo živote ljudi. Apsolutno je urađeno sve što je bilo u našoj moći i mogu da kažem da smo, hvala Bogu, uspeli da sačuvamo Šabac – kaže general Ljubiša Diković.

Plan za poslednju odbranu Šapca, takozvani ratni plan, podrazumevao je, tvrdi “Informer”, i miniranje određenih nasipa i putnih pravaca.

Ministar odbrane Bratislav Gašić istakao je da je plan za Šabac i Sremsku Mitrovicu bio važan za bezbednost.

Ne samo da smo mislili na fizičku bezbednost ljudi, već i na hemijsko-biološki rizik ukoliko bi ti gradovi bili poplavljeni. Zato su oni bili toliko važni i zato smo im poklonili toliko pažnje – objašnjava Gašić.

(Telegraf, Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. Krivi su says:

    Konacno priznaju da su Obrenovac potopili zbog Sapca. Samo mogli su da izbegnu ljudske zrtve koje sada kriju, samo da su te ljude na vreme upozorili i evakuisali. Krivi su bas tim redom navedeni ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *