ПРОЦУРЕЛИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Ево шта уништава КОРОНАВИРУС! ЗАШТО СЕ О ОВОМЕ ЋУТИ?

ПРОЦУРЕЛИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Ево шта уништава КОРОНАВИРУС! ЗАШТО СЕ О ОВОМЕ ЋУТИ?

19 априла 2020

Прелиминарни резултати експеримената спроведених у америчкој државној лабораторији показују да вирус корона не може дуго да преживи на високим температурама и у сезони високе влажности, брзо га уништава сунчева светлост, а све то доказује да су прва контролисана научна испитивања, која досад нису могла бити и доказана, врло вероватно ипак истинита.

Сажетак ових прелиминарних резултата, и даље намењених „само за службену употребу“, у поседу је „Јаху нјуза“, а пружа наду да надолазеће летње време може драстично да смањи ширење заразе вирусом корона на северној Земљиној хемисфери, иако стручњаци свеједно упозоравају како то ни на који начин неће потпуно уклонити или чак нужно смањити нове случајеве заразе вирусом Ковид-19.Сунчева светлост брзо уништава вирус

„Ризик од преношења вируса с површина на отвореном мањи је на дневном светлу и у условима веће температуре и влажности. Сунчева светлост брзо уништава вирус“, пише у сажетку студије спроведене у Националном центру за биоодбрамбену аналитику и противмере, државне лабораторије изграђене после терористичких напада у САД 11. септембра са циљем одговора на „биолошке претње“.

Лабораторија делује у склопу Министарства унутрашње безбедности из ког у поверљивом извештају упозоравају да затворени простори са ниском влагом, као што су кабине авиона, захтевају додатну бригу како би се смањио ризик од преношења заразе. То министарство одбило је да службено одговори на питања о резултатима студије — кажу како не желе да износе било какве закључке на темељу још необјављених података.

„Посвећени смо борби против вируса Ковид-19, а здравље и сигурност америчког народа главни су нам приоритет. Није нам у пракси да коментаришемо садржај неслужбеног документа који је ‘процурео’ у јавност. Било би неодговорно нагађати, доносити закључке или ненамерно покушати да се утиче на јавност на темељу документа који још није прошао рецензију, тј. подвргнут строгим научним валидацијским приступима“, стоји у њиховом саопштењу.

Испитивања изведена на вирусним честицама из секрета носа

„Јаху њуз“ пише да су испитивања изведена на вирусним честицама из секрета носа и то у затвореном простору у условима који су опонашали различите временске прилике. Тачније, испитивало се колико дуго ће вирус корона из капљице од кашља или кијања преживети у одређеним условима повезанима с температуром, влагом и сунчевом светлошћу.

Лабораторија сад спроводи додатна испитивања, попут експериментисања са техникама за стерилизацију заштитне опреме, преносе „Новости“, позивајући се на писање хрватског портала „Јутарњи“.

„Симулирано сунчево светло брзо је убило вирус у аеросолима, а без тог третмана значајан губитак вируса унутар 60 минута није уочен“, показали су прелиминарни лабораторијски експерименти.

Иако резултати ових тестова још нису јавно објављени, Харви Фајнберг, вођа Сталног одбора за нове заразне болести и претње здрављу при Националној академији, о плановима за провођење експеримената писао је још 7. априла у писму адресираном на Белу кућу.

У писму упућеном Келвину Дрогемајеру, највишем научном саветнику америчког председника Доналда Трампа, Фајнберг је написао како је „лабораторија Министарства унутрашње безбедности добро прилагођена за планиране врсте студија, а њен опсег и релевантност итекако су вредни даље примене“.

У писму је такође објаснио како планирају да „створе телесне течности заражених, укључујући секрет носа и секреције доњег респираторног тракта“.

Подсетимо, и раније научне анализе указале су на то да би вирус корона могао пуно спорије да се шири у земљама са топлијом климом. У корист томе иду и подаци прикупљени из Индије и Пакистана, где број заражених не расте тако брзо као у неким другим земљама.

Ипак, утицај топлоте на вирус корона подстакао је поједине политичаре да, како се наводи, потпуно погрешно интерпретирају чињенице — неки су чак подстицали људе да што више излазе напоље, тврдећи да ће сунчева светлост убити вирус. Проблем је, међутим, у томе што људи без широког имунитета и даље могу да преносе вирус корона другима, чак и кад је топло време.

„(Ултраљубичасто) светло разбија ДНК на фрагменте. Ако вирус лебди у ваздуху у којем ‘постоји’ сјајна сунчева светлост, његова УВ компонента разбиће ДНК или РНК на комаде“, изјавио је за „Јаху њуз“ научник Артур Андерсон, који је радио при Институту за заразне болести војске САД.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

 1. Duh proroštva says:

  Pa naravno najgeniozniji naučnici su sada izmislili "vruću vodu", a penzionere kao ugroženu vrstu ne puštaju dovoljno dugo na sunce, šta ako im i terasa gleda na sever? Pa posle neka neko kaže da nije zavera u pitanju. Umesto respiratora neka nam se svima donira kvarc lampa i mašina za kvarcovanje, dosta je ove šege, e a ja sad zalamam na terasu sa kahvom i pivkanom pa na sunčanje, posle toga začini, đumbir i beli luk i to sve zinat biletu de gejtsu - taj ti je nevernik i ne zna da je Hristos vaistinu vaskrsao i da će ponovo doći da sudi živima i mrtvima koji će iz svih pokolenja takođe vaskrsnuti za sud Božiji i svako će od nas dobiti po delima svojim. Verujte i spasite se od pošasti ovih sinova tame, jer uskoro dolazi Hristos sa sinovima svetlosti, da pobedi i postavi carstvo večno i pravedno.

 2. Ivke says:

  NE , ne puštaju dovoljno dugo na sunce da bolje umiru

 3. Zoran says:

  Slobodarski Srbi: Масовни протести у шест америчких држава са захтевом да се укину карантини ТЕКСАС И МОНТАНА ПРВИ УКИДАЈУ АНТИЕПИДЕМИЈСКЕ РЕСТРИКЦИЈЕ У НЕКОЛИКО америчких савезних држава одржани су масовни протести чији учесници су захтевали укидање карантина уведених због пандемије коронавируса. Протестни скупови одржани су у Охају, Кентакију, Мериленду, Мичигену, Тексасу и Висконсину.

 4. padre says:

  Pa iz samog teksta je jasno, zašto se o tome ne piše,jer je glupo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u