ПРОЦУРЕЛИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Ево шта уништава КОРОНАВИРУС! ЗАШТО СЕ О ОВОМЕ ЋУТИ?

PROCURELI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Evo šta uništava KORONAVIRUS! ZAŠTO SE O OVOME ĆUTI?

19 aprila 2020

Preliminarni rezultati eksperimenata sprovedenih u američkoj državnoj laboratoriji pokazuju da virus korona ne može dugo da preživi na visokim temperaturama i u sezoni visoke vlažnosti, brzo ga uništava sunčeva svetlost, a sve to dokazuje da su prva kontrolisana naučna ispitivanja, koja dosad nisu mogla biti i dokazana, vrlo verovatno ipak istinita.

Sažetak ovih preliminarnih rezultata, i dalje namenjenih „samo za službenu upotrebu“, u posedu je „Jahu njuza“, a pruža nadu da nadolazeće letnje vreme može drastično da smanji širenje zaraze virusom korona na severnoj Zemljinoj hemisferi, iako stručnjaci svejedno upozoravaju kako to ni na koji način neće potpuno ukloniti ili čak nužno smanjiti nove slučajeve zaraze virusom Kovid-19.Sunčeva svetlost brzo uništava virus

„Rizik od prenošenja virusa s površina na otvorenom manji je na dnevnom svetlu i u uslovima veće temperature i vlažnosti. Sunčeva svetlost brzo uništava virus“, piše u sažetku studije sprovedene u Nacionalnom centru za bioodbrambenu analitiku i protivmere, državne laboratorije izgrađene posle terorističkih napada u SAD 11. septembra sa ciljem odgovora na „biološke pretnje“.

Laboratorija deluje u sklopu Ministarstva unutrašnje bezbednosti iz kog u poverljivom izveštaju upozoravaju da zatvoreni prostori sa niskom vlagom, kao što su kabine aviona, zahtevaju dodatnu brigu kako bi se smanjio rizik od prenošenja zaraze. To ministarstvo odbilo je da službeno odgovori na pitanja o rezultatima studije — kažu kako ne žele da iznose bilo kakve zaključke na temelju još neobjavljenih podataka.

„Posvećeni smo borbi protiv virusa Kovid-19, a zdravlje i sigurnost američkog naroda glavni su nam prioritet. Nije nam u praksi da komentarišemo sadržaj neslužbenog dokumenta koji je ‘procureo’ u javnost. Bilo bi neodgovorno nagađati, donositi zaključke ili nenamerno pokušati da se utiče na javnost na temelju dokumenta koji još nije prošao recenziju, tj. podvrgnut strogim naučnim validacijskim pristupima“, stoji u njihovom saopštenju.

Ispitivanja izvedena na virusnim česticama iz sekreta nosa

„Jahu njuz“ piše da su ispitivanja izvedena na virusnim česticama iz sekreta nosa i to u zatvorenom prostoru u uslovima koji su oponašali različite vremenske prilike. Tačnije, ispitivalo se koliko dugo će virus korona iz kapljice od kašlja ili kijanja preživeti u određenim uslovima povezanima s temperaturom, vlagom i sunčevom svetlošću.

Laboratorija sad sprovodi dodatna ispitivanja, poput eksperimentisanja sa tehnikama za sterilizaciju zaštitne opreme, prenose „Novosti“, pozivajući se na pisanje hrvatskog portala „Jutarnji“.

„Simulirano sunčevo svetlo brzo je ubilo virus u aerosolima, a bez tog tretmana značajan gubitak virusa unutar 60 minuta nije uočen“, pokazali su preliminarni laboratorijski eksperimenti.

Iako rezultati ovih testova još nisu javno objavljeni, Harvi Fajnberg, vođa Stalnog odbora za nove zarazne bolesti i pretnje zdravlju pri Nacionalnoj akademiji, o planovima za provođenje eksperimenata pisao je još 7. aprila u pismu adresiranom na Belu kuću.

U pismu upućenom Kelvinu Drogemajeru, najvišem naučnom savetniku američkog predsednika Donalda Trampa, Fajnberg je napisao kako je „laboratorija Ministarstva unutrašnje bezbednosti dobro prilagođena za planirane vrste studija, a njen opseg i relevantnost itekako su vredni dalje primene“.

U pismu je takođe objasnio kako planiraju da „stvore telesne tečnosti zaraženih, uključujući sekret nosa i sekrecije donjeg respiratornog trakta“.

Podsetimo, i ranije naučne analize ukazale su na to da bi virus korona mogao puno sporije da se širi u zemljama sa toplijom klimom. U korist tome idu i podaci prikupljeni iz Indije i Pakistana, gde broj zaraženih ne raste tako brzo kao u nekim drugim zemljama.

Ipak, uticaj toplote na virus korona podstakao je pojedine političare da, kako se navodi, potpuno pogrešno interpretiraju činjenice — neki su čak podsticali ljude da što više izlaze napolje, tvrdeći da će sunčeva svetlost ubiti virus. Problem je, međutim, u tome što ljudi bez širokog imuniteta i dalje mogu da prenose virus korona drugima, čak i kad je toplo vreme.

„(Ultraljubičasto) svetlo razbija DNK na fragmente. Ako virus lebdi u vazduhu u kojem ‘postoji’ sjajna sunčeva svetlost, njegova UV komponenta razbiće DNK ili RNK na komade“, izjavio je za „Jahu njuz“ naučnik Artur Anderson, koji je radio pri Institutu za zarazne bolesti vojske SAD.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Duh proroštva says:

  Pa naravno najgeniozniji naučnici su sada izmislili "vruću vodu", a penzionere kao ugroženu vrstu ne puštaju dovoljno dugo na sunce, šta ako im i terasa gleda na sever? Pa posle neka neko kaže da nije zavera u pitanju. Umesto respiratora neka nam se svima donira kvarc lampa i mašina za kvarcovanje, dosta je ove šege, e a ja sad zalamam na terasu sa kahvom i pivkanom pa na sunčanje, posle toga začini, đumbir i beli luk i to sve zinat biletu de gejtsu - taj ti je nevernik i ne zna da je Hristos vaistinu vaskrsao i da će ponovo doći da sudi živima i mrtvima koji će iz svih pokolenja takođe vaskrsnuti za sud Božiji i svako će od nas dobiti po delima svojim. Verujte i spasite se od pošasti ovih sinova tame, jer uskoro dolazi Hristos sa sinovima svetlosti, da pobedi i postavi carstvo večno i pravedno.

  • Nebeska Srbija says:

   Bravo!!!!

 2. Ivke says:

  NE , ne puštaju dovoljno dugo na sunce da bolje umiru

 3. Zoran says:

  Slobodarski Srbi: Masovni protesti u šest američkih država sa zahtevom da se ukinu karantini TEKSAS I MONTANA PRVI UKIDAJU ANTIEPIDEMIJSKE RESTRIKCIJE U NEKOLIKO američkih saveznih država održani su masovni protesti čiji učesnici su zahtevali ukidanje karantina uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Protestni skupovi održani su u Ohaju, Kentakiju, Merilendu, Mičigenu, Teksasu i Viskonsinu.

 4. padre says:

  Pa iz samog teksta je jasno, zašto se o tome ne piše,jer je glupo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *