PROCURELA TAJNA DOKUMENTA: Ukrajina trenutno ima samo 6.000 vojnika

PROCURELA TAJNA DOKUMENTA: Ukrajina trenutno ima samo 6.000 vojnika

12 marta 2014

crimeaconflictapwebMinistar odbrane Ukrajine Igor Tenjukh ocenio je kao „nezadovoljavajuće niske “ sposobnosti nacionalnih oružanih snaga. Tenjukh je o stanju vojske obavestio novu vlast, ali je ovaj šokantan izveštaj procureo u javnost  – javljaju RIA Novosti.

Ukrajina u ovom trenutku raspolaže samo sa 6000 borbeno sposobnih vojnika, iako je ukupan broj ljudi u vojsci 41.000, stoji u izveštaju.

„Broj posade oklopnih borbenih vozila, koji su u stanju da obavljaju zadatke kako treba, ne prelazi 20 posto. Više od 70 posto kopnenih oklopnih vozila su zastareli sovjetski tenkovi T – 64 koji su korišćeni trideset ili više godina – stoji u dokumentu.

Tenjukh posebno u izveštaju piše o niskom nivou vojne obuke kopnenih trupa .

– Gorivo i maziva za pripremu vozača – mehaničara , vozača i posada borbenih vozila u poslednje dve godine nisu bili obezbeđeni. Treninzi su održani na poligonima i na havarisanim borbenim vozilima bez odlaska na teren – navodi se u dokumentu .

Ništa bolja situacija nije sa vazdušnim i pomorskim snagama Ukrajine.

–  Od skoro 507 borbenih aviona i 121 helikoptera samo 15 posto u stanju da leti. Zbog izostanka obuke samo 10 posto posada je u stanju da uzleti. To je zbog nestašice goriva za avione u zadnje tri godine. Prosečan godišnji let vojnih pilota u 2013. godini bio je manji od 4 sata – stoji u izveštaju.

Navedeno je i da ukrajinska mornarica raspolaže samo sa četiri ispravna broda.

– Spreman je brod fregata “ Hetman Sahaidačni“, korveta „Ternopil „, komandni brod „Slavutič“ i veliki brod za sletanje „Kostiantin Olshanski“. Nije moguće izvesti bilo kakvu akciju koja bi mogla da ugrozi Crnomorsku folotu – navodi se u tekstu.

Ministar navodi i da Ukrajina nije u stanju da zaštiti svoj vazdušni prostor.

– Udeo trupa u protivazdušnoj odbrani koji imaju teorijsko znanje i potrebne praktične veštine ne prelazi 10 posto. Štaviše, potrebno je da se raketni sistemi protivvazdušne odbrane remontuju i modernizuju a delovi se proizvode samo u Rusiji  – napisao je ministar.

Ministar odbrane je u izveštaju naveo da bi jedini način da se odvrati mogući napad trupa Autonomne Republike Krim bilo lansiranje raketnih sistema „Uragan “ i „Tvister“. Ipak, on je izneo lični stav protiv ovakvog postupka.

– Postoji visoka verovatnoća uništenja civilnih ciljeva i veliki broj žrtava jer su posade na sistemima „Uragan “ i „Tvister“ neobučene – napisao je ministar.

U zaključku svog izveštaja Tenjukh navodi da bi, zbog ekstremnih desničara koji su ušli u ukrajinsku vlast, trebalo pojačati zaštitu ovih raketnih sistema kako ne bi pali u njihove ruke.

(RIA Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *