ПРОЦУРЕЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Ево зашто Пентагон купује огромне количине оружја из земаља источног блока!

PROCURELE INFORMACIJE: Evo zašto Pentagon kupuje ogromne količine oružja iz zemalja istočnog bloka!

17 septembra 2017

Stručnjaci za transfer oružja kritikovali su SAD zbog skrivanja krajnje destinacije naoružanja koje Pentagon kupuje, zaobilazeći međunarodna pravila o trgovini oružjem.

Pentagon je izdvojio oko 2,2 milijarde dolara za kupovinu velike količine oružja i municije iz zemalja istočnog bloka, koje završava u Siriji.

Prema tom istraživanju koje su objavili BIRN i OČRP, poraz terorističke grupe, tzv. Islamske države zavisi od ogromne količine oružja iz Istočne Evrope, koje Pentagon pod velom tajne šalje u ruke oko 30.000 boraca protiv Islamske države.

Borce protiv Islamske države naoružavaju kalašnjikovima, minobacačima i municijom proizvođača sa Balkana, Centralne Evrope i bivših sovjetskih zemalja, a oružje se našlo i na frontu borbe protiv ID, tokom preuzimanja grada Rake u Siriji, što ekstremisti smatraju prestonicom takozvanog kalifata ID.

Pentagon tim borcima oružje dostavlja koristeći nepotpunu dokumentaciju, ne otrkivajući državama od kojih kupuju da je krajnja destinacija Sirija, zaključuju BIRN i OČRP.

Pentagon je bio i primoran da prestane da transportuje oružje preko Nemačke, nakon što su zvaničnici u Berlinu izrazili zabrinutost zbog velikih količina kružja koje su prolazile kroz američke vojne baze u Nemačkoj na putu do Sirije.

Pentagon je od septembra 2015. do maja 2017. godine potrošio više od 700 miliona dolara na oružje i municiju koja je najverovatnije namenjena sirijskim pobunjenicima, pišu BIRN i OČRP.

KOMENTARI2 komentara

  1. Pacenik u drzavi says:

    Pa za koga radi nasa vojna industrija preko baze Bondstil? Sve je to intres i novac a vi se svadjajte i gejevi nek vam hodaju ulicama a vi placajte porez za obezbedjenje...

  2. DUSKO says:

    djubrad ostaje djubrad !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *