ПРОЦУРЕЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Ево због чега Трамп долази у Србију!

PROCURELE INFORMACIJE: Evo zbog čega Tramp dolazi u Srbiju!

19 septembra 2018

– Prema procenama Bele kuće, Beograd i Priština će do proleća postići konkretan dogovor oko razgraničenja, što bi bio povod za Trampov dolazak u Beograd, što znači oko pravoslavnog Vaskrsa – navode izvori iz diplomatskih krugova.

Sagovornici ističu da to ne treba nikoga da čudi s obzirom na to da je upravo Tramp bio prvi zapadni lider koji je tu ideju oberučke prihvatio.– Tramp detaljno planira sve svoje posete, pa je i ovu isplanirao u uslovima rešenog pitanja oko Kosova. On ne misli da dođe ovamo ukoliko su sve karte otvorene i ako problem nije rešen u skladu sa njegovim planom. Kada prethodno dođe do konačnog sporazuma Srba i Albanaca, Tramp je rešen da poseti Srbiju i ponovo se sretne sa Vučićem, ali ovaj put na domaćem terenu – otkrivaju izvori.

Poklopile se karte

Trampov dolazak u Srbiju poklopiće se i sa nedavnim zahtevom komesara EU za proširenje Johanesa Hana da se do sredine naredne godine konačno stavi tačka na pregovore u Briselu i izvrši trajna korekcija granica kojom bi sever Kosova u potpunosti pripao Srbiji.

– Kako sada stvari stoje, 28. april je najizvesniji datum jer će se, po svemu sudeći, posle te posete održati referendum na kojem će se građani Srbije izjasniti o rešenju za pokrajinu. Najverovatnije će se istovremeno održati i vanredni parlamentarni izbori u Srbiji – navode dobro obavešteni sagovornici.

S druge strane, Tramp će ovom važnom posetom za Srbiju ojačati i postizborne pozicije republikanaca u SAD, što nam potvrđuje i izvor blizak američkoj administraciji:

– Kraj aprila naredne godine odličan je termin za posetu predsednika koji će na taj način i Srbima i celom svetu pokazati da se zalaže za mirno rešavanje svih kriznih žarišta. On želi da i Amerikancima pokaže da u svetu ne postoji kriza koju SAD ne mogu da reše, što će biti presudno da svoj predsednički mandat produži.

Realna opcija

Da je čista situacija između Beograda i Prištine preduslov za dolazak Trampa, smatra i analitičar Branko Radun.

Zet i najbliži savetnik predsednika SAD Džared Kušner sastaće se uskoro u Beogradu sa najvišim državnim funkcionerima. Kako je ranije najavio srpski šef diplomatije Ivica Dačić, jedna od tema razgovora Kušnera sa srpskim vlastima biće Kosovo. Nije tajna da Kušner kao Trampov savetnik ima najveći uticaj na njega, pa je upravo on jedan od ključnih ljudi zbog kojih se u američkoj administraciji sve češće i otvorenije govori o podeli kao o rešenju pitanja srpske pokrajine.

– Konačno se nalazimo u vremenu kad je poseta predsednika SAD Srbiji postala vrlo realna opcija. Znamo da se Vašington najviše pita oko Kosova, što bi značilo da Tramp dolazi samo pod uslovom nekog prethodnog našeg dogovora sa Albancima. Jasna slika situacije na Kosovu je ono što će Trampa opredeliti da u Srbiju dođe kao neko ko će prethodnoj američkoj administraciji pokazati koliko je bila nesposobna da reši ovaj problem – navodi Radun.

Nekadašnji ambasador u UN Vladislav Jovanović kaže da bi dolazak Trampa u Srbiju bio višestruko značajan.

– Poseta Trampa važna je za našu zemlju jer Srbija u očima Amerikanaca sve više raste. Geopolitika bi bila glavni razlog njegovog dolaska jer sve to treba posmatrati šire od konteksta puke posete u smislu širenja pozitivnog uticaja drugih zemalja prema nama. Očekujem da se posle tog događaja ne dešava ono na šta smo navikli, da se neka sila prema nama ophodi kako hoće – poručuje Jovanović.

Prošlo 38 godina od Karterove posete

Američki predsednik u Srbiji, odnosno Jugoslaviji, nije bio punih 38 godina, još od istorijske posete Džimija Kartera u septembru 1980, nedugo posle Titove smrti. Prethodno se Tito u dva navrata u jugoslovenskoj prestonici sastao sa nekim američkim liderom. Sa Ričardom Niksonom sreo se 1970. i sa Džeraldom Fordom pet godina kasnije.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI4 komentara

 1. test01 says:

  E moji strucnjaci i geopolitolozi, po vama dolazi `bolje vreme`za Srbiju a Srbija treba da se smanji za 15% teritorije, a ako se odvoji i juzni deo Srbije pa onda je Srbija u RUPI jer ce totalno da je odseku od prilaza moru i stvorice zelenu transverzalu. Pa to se NE SME dozvoliti ni po koju cenu drago moji tzv strucnjaci... Americki predsednici se menjaju i njihova poseta NE ZNACI NISTA, njihova politika se ne menja i Srbija NIKADA ne treba da zaboravi divljacku agresiju od strane tog istog zapada! SUnce izlazi na Istoku, a ne na zapadu (bukvalno).

 2. Taipova Češma says:

  Ja pak mislim da je bolji termin 28.mart od 28.aprila - da proslavimo dan kada je počelo besomučno bombardovanje međunarodne terorističke organizacije poznate pod imenom nato na našu zemlju.

 3. trikornjanin says:

  Amerika je neprijatelj Srbiji od momenta kada je pokrenula agresiju na nasu zemlju. Svako ko misli drugacije, ne misli dobro Srbiji. Prvo da se dug izmiri i da se NATO najuri iz Srbije a potom mozemo dalje da razgovaramo.

 4. Miraš says:

  Dolazi džin da se ženi Palčicom Srbijicom, a "malenoj" je postavljen obavezan uslov da prethodno rodi dete džinu tkzv. Kosovo. Mnogi su zbog toga već spremno otišli na proširenje vagine, a i na proširenje anusa i čmara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *