ПРОЦУРЕЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Ово је решење КОСОВСКОГ ПРОБЛЕМА које ће бити понуђено у Берлину!

PROCURELE INFORMACIJE: Ovo je rešenje KOSOVSKOG PROBLEMA koje će biti ponuđeno u Berlinu!

29 aprila 2019

Zapadnobalkanski samit u Berlinu sazvan je za sa ciljem „razmene mišljenja“ ali će se sve zapravo vrteti oko pokretanja dijaloga Beograd-Priština kao i da je u igru ušao i jedan istorijski model – model dve Nemačke.

Iz krugova bliskih nemačkoj vladi procurila je informacija, piše Dojče Vele, da je kao moguće rešenje budućih odnosa Beograda i Prištine u igru je ušao jedan istorijski model: Sporazum o temeljima za međusobne odnose koji je 1972. sklopljen između tadašnje Savezne Republike Nemačke i Nemačke Demokratske Republike.Sporazum je donesen u jeku politike približavanja tadašnjeg kancelara Vilija Branta, a otvorio je mogućnost za sprovođenje nekih rešenja po principu „vuk sit i ovce na broju“ u okviru kojeg su zemlje koliko-toliko normalizovale odnose, ali da nisu službeno priznale jedna drugu.

Da li taj model može da se primeni u slučaja Srbije i Kosova?

Diplomatski izvori procenjuju da je teško za očekivati da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić staviti svoj potpis ispod dokumenta koji Srbiji brani blokiranje zahteva za članstvo lažne države Kosova u međunarodnim organizacijama jer bi to de facto značilo i priznanje.

KOMENTARI6 komentara

 1. Kulak says:

  Ništa Nemci ne rešavaju kad je u pitanju Kosovo i Metohija.Ovo je nebitno.

 2. Milan says:

  Madlen Olbrajt i Hilari Klinton (obadve su bivše državne sekretarke SAD) doći će 12. juna na veliku proslavu koja se u čast 20-godišnjice ulaska snaga NATO na Kosovo održava u Prištini. Merkelova i Makronen pripadaju toj istoj političkoj eliti. Izgleda da Merkel i Nakron imaju zadatak da odrade nešto veoma značajno za atlantističko čedo Kosovo pre ove proslave.

 3. Milan says:

  Sastanku će prisutvovati predstavnici svih bivših jugoslovenskih republika i države Albanije. Ali ne liče ni na ožalošćenu porodicu, pokojnicu Jugoslaviju više ni ne pominju, samo Zapadni Balkan je u opticaju. Sem predsednika i premijera Srbije biće prisutni premijeri Slovenije i Hrvatske, lideri BIH. Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnici vlasti iz Prištine i naravno iz Abanije. Napravili su razbi-raspad bivše Jugoslavije kojoj više ni ime ne pominju i sad poslušni vazali tih novonastalih komadića ali istovremeno i predstavnici secesionističkih država od Jugoslavije kao pitaju se šta će biti sa delom teritorije Republike Srbije. Može li se smisliti nakaradniji sastav skupa?

 4. padre says:

  To je metod kuvanja žabe!

 5. Milan says:

  Srbija danas u Berlinu ima tretman kao nekadašnja nacistička Nemačka kojoj oraganizuju suđenje, a sadašnja (i bivša) Nemačka je glavni sudija. Zanimljiv obrt. Naši predstavnici nikako ne smeju pristati na ovaj predlog Nemačke zato što on liči na okupatorsku podelu Jugoslavije 1941-1943 i još važnije je da ovaj predlog jako liči na tada izvršeno komadanje Srbije. Ovaj skup podseća na jedan stari susret od pre 86 godina. Tada je isto bila reč o državi Srbiji koja bi postojala u okviru evropskog „Novog Poretka“ (Neue Ordnung) stvorenog od strane nacističke Nemačke. I sada je u igri novi evropski i novi svetski poredak! U septembru 1943 dogodio se jedan jedini susret generala Milana Nedića tada predsednik vlade u okupiranoj i smanjenoj Srbiji sa Adolfom Hitlerom. Tom prilikom Hitler nije bio zainteresovan za obnavljanje državnosti Srbije i za neka njena teritorijalna proširenja u uslovima nemačke okupacije, tako da je Nedićev predlog odmah odbio. Ništa bolje ne možemo očekivati ni danas. Jedino dobro bilo bi nepristajanje predstavnika Srbije na rešenje o komadanju države Srbije.

 6. Slobodanka says:

  Berlin tj. Merkelova ni u kom slučaju ne pristaje na promenu granica na Balkanu. AKO JE VELIKA KANCELARKA I GLAVNI MOTOROVOĐA EU ZA POŠTOVANJE GRANICA ZAŠTO ONDA NE POŠTUJU I GRANICE SRVIJE? U njenom navodno principijelnom stavu postoji baš veelika šupljina: Merkelova smatra da promena granica Srbije MOŽE, a promena granica tkzv. Kosova NE MOŽE. Naša velika prijateljica Merkel traži od Vučića da odradi potpunu kapitulaciju Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *