ПРОЦУРЕЛИ ДОКУМЕНТИ ЦИА: Ево шта су Ширак и Клинтон рекли о Сребреници!

PROCURELI DOKUMENTI CIA: Evo šta su Širak i Klinton rekli o Srebrenici!

8 jula 2015

zak_620x0 434Dva dana posle pada Srebrenice bivši francuski predsednik Žak Širak upozorio je u telefonskom razgovaru tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona da Francuska ne želi da sedi skrštenih ruku i bude odgovorna za takvu situaciju, navodi se u dokumentu CIA sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koje je objavila N1.

„Pad Srebrenice i vrlo verovatno sutrašnji pad Žepe, te ozbiljna pretnja Goraždu predstavlja veliki promašaj UN-a, NATO-a, kao i svih demokratija“, rekao je Širak Klintonu.

On je istakao da Francuska više ne može da stoji i gleda kako „Srbi odvajaju muškarce od žena, šaljući žene na silovanje i ubijajući muškarce koji su vojno sposobni“.

„Moramo okrenuti situaciju onako kako je bilo garantovano UN-om. Francuska je spremna da prepusti sve svoje jedinice u misiju“, istakao je Širak.

On je, međutim, dodao da ne zna šta Britanci žele, prenosi N1.

„Pitam se da li je njihova namera samo da napuste Goražde kao što su Holanđani napustili Srebrenicu. Ne želim da Francuska bude kriva za ovu situaciju“, naveo je Širak.

„Sve zavisi od toga da li će SAD biti spremne da sarađuju u sprečavanju etničkog čišćenja ili ćemo samo sedeti skrštenih ruku, pustiti ljude da se ubijaju, a mi otići kuci. Ne možemo dozvoliti sebi da budemo saučesnici“, upozorio je bivši francuski predsednik.

Na to je Klinton Širaku odgovorio da je Goražde, zbog veličine, mnogo važnije od Žepe i Srebrenice.

Prema njegovim rečima, bosanska vlada imala je u Goraždu 9.000 vojnika spremnih za borbu, u Srebrenici 3.000 vojnika koji su, međutim, otišli zbog granatiranja. „Otišli su bez suprotstavljanja i borbe iako mislim da su to mogli uraditi“, rekao je Klinton dodavši da Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu koji će verovatno biti spremni da ostanu tamo.

On je ocenio da će, ako se nešto desi Goraždu, vojska bosanskih Srba osećati da ima slobodan put prema Sarajevu.

Klinton je Širaku ipak preneo da mora da zna koja će biti pravila angažmana ako se Francuska odluči da uzme inicijativu u Srebrenici, Žepi i Goraždu.

„Pre nego što osiguramo vazdušni udar morate znati da će on naneti velike gubitke Srbima u određenim područjima. Posavetovaću se sa vojnim savetnicima, ali oni su vrlo skeptični s uvođenjem helikopterskih snaga, pogotovo ako Bošnjaci neće pružati otpor“, rekao je Klinton.

KOMENTARI5 komentara

 1. mija says:

  "Prema njegovim rečima, bosanska vlada imala je u Goraždu 9.000 vojnika spremnih za borbu, u Srebrenici 3.000 vojnika koji su, međutim, otišli zbog granatiranja. „Otišli su bez suprotstavljanja i borbe iako mislim da su to mogli uraditi“, rekao je Klinton dodavši da Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu koji će verovatno biti spremni da ostanu tamo." U demilitarizovanloj zoni 3000 muslimanska vojnika za koje svi znaju i niko ništa ne preduzima? Iz Srebrenice otišli zbog granatiranja?

 2. Istina says:

  Pad Srebrenice i vrlo verovatno sutrašnji pad Žepe, te ozbiljna pretnja Goraždu predstavlja veliki promašaj UN-a, NATO-a, kao i svih demokratija“, rekao je Širak Klintonu. Ma kojih "svih demokratija" jebem li vam milu majku?

 3. Markoni says:

  Djubre francusko. Sjeme mu se zatrlo.

 4. Božo says:

  Koja dva kretena!

 5. Goran says:

  ovo je samo propali pokusaj spasavanja njihovog obraza , da ne kazem opanka. Prava istina svih dogadanja je nezaustavljiva i neupitna , samo nazalost, ove dvije ljige ce vjerovatno ostati nekaznjene za njihova zivota

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *