ПРОЦУРЕЛИ ДОКУМЕНТИ: Ово су нови услови за Србију!

PROCURELI DOKUMENTI: Ovo su novi uslovi za Srbiju!

11 juna 2016

serb-eu-flagDugo je delovalo nemoguće da Srbija još do kraja juna otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 u procesu pristupanja EU. Međutim, to je postalo moguće nakon što je Hrvatska pre desetak dana dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23.

Ipak, u Briselu se iza zatvorenih vrata i dalje vode žustre debate o tome kakva treba da bude zajednička pregovaračka pozicija prema Beogradu. Kako saznaje DV, različite manje ili veće zahteve imaju susedne zemlje Rumunija, Bugarska i Mađarska, ali i Nemačka i Finska.

Napredak sa Prištinom, pa poglavlja

Tokom sastanka radne grupe Evropskog saveta zadužene za pitanja proširenja predstavnici Nemačke su prethodne sedmice ostali na poziciji da se pregovaračka poglavlja mogu otvarati samo ukoliko dođe do daljih pomaka u normalizaciji odnosa sa Kosovom. To ne važi za već otvorena poglavlja 35 (upravo odnosi sa Kosovom), 32 (finansijska kontrola) kao ni 23 i 24 (pravosuđe, sloboda, bezbednost, ljudska prava) koja bi trebalo da budu otvorena uskoro.

Međutim, otvaranje ostalih poglavlja će Nemačka podržati tek „u svetlu napretka u zatvaranju preostalih rupa u primeni Sporazuma o normalizaciji iz aprila 2013“.

Šta traže komšije?

U radnoj grupi zaduženoj za proširenje sede predstavnici Evropske komisije i svih članica. Iz protokola se vidi da hrvatski predstavnik nije više imao posebnih primedbi, ali zato su predstavnici Mađarske, Rumunije i Bugarske naglasili značaj monitoringa i zatražili da Brisel proverava da li će se Srbija držati zadatih rokova za ispunjavanje akcionog plana.

Stav Rumunije je da Brisel od Srbije jasnije treba da traži bolje omogućavanje božijih službi na jeziku manjina.

Nedavno je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla da je svesna mogućnosti novih zatezanja na osnovu bilateralnih tema.

– Na početku procesa smo napravili pregled potencijalnih bilateralnih pitanja sa svim državama, ne samo sa susednim, i o tome se veoma vodi računa – rekla ona.

Čini se ipak da u ovoj fazi neće biti daljih zatezanja ni blokada. Jer stav Evropske komisije o rumunskom zahtevu je da je akcioni plan Srbije o zaštiti manjina dovoljan, da ne treba tražiti više jer su ispunjeni standardi Okvirnog sporazuma za zaštitu nacionalnih manjina Saveta Evrope.

Taj dokument je donet 1995. a Srbija ga je potpisala 2001. godine. Na primedbe da strogo treba kontrolisati tempo kojim Beograd ispunjava ono što je zacrtano u akcionom planu za poglavlja 23 i 24, u Evropskoj komisiji ponavljaju da je #kvalitet važniji od brzine“.

I Finska ima zahteve…

Posebno predstavnik Finske naglasio je značaj nezavisnog pravosuđa, primerenog trajanja procesa, poboljšanja obrazovanja sudija i tužilaca, sprovođenje akcionog plana za borbu protiv korupcije i poboljšanja zakona o zaštiti podataka. Helsinki nije tražio da se u zajedničku pregovaračku poziciju sada uvode novi elementi, ali je jasno da će tokom pregovora insistirati na pobrojanim temama.

(Dojče Vele)

KOMENTARI5 komentara

 1. VUK says:

  pokakim se ja njima u evropsku uniju koja se raspada u mukama

 2. Besim says:

  Cuvajte Pristinu, bice vrednija od EU !

 3. borsalino says:

  Sve neprirodne državne tvorevine su propale, pa se nadam da će se i EU uskoro olešiti.

 4. nepodobni komentar says:

  Finci,svaka vam čast! Više oni misle na nas nego naša vlast. Pravosuđe,bolje đkolovanje sudija,korupcija,itd...sve je to ključno za normalno funkcionisanje jedne države a našoj vlasti izgleda nije stalo do stabilne zemlje.

 5. da da says:

  jebbem ti kamen i državu kad neke kolonije koje su nesposobne za život kao hrvatska,bugarska i rumunija mogu da te jebbu kako hoće,,to je strašno na šta smo spali sa velikom politikom gospodina premijera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *