PROCURELI POVERLJIVI DOKUMENTI: Evropska unija uvodi sankcije Rusiji i odustaje od „Južnog toka“

PROCURELI POVERLJIVI DOKUMENTI: Evropska unija uvodi sankcije Rusiji i odustaje od „Južnog toka“

8 aprila 2014

300px-Les_trois_présidents_2011-11-30Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je nagovestio da će Evropska unija uskoro uvesti prave sankcije Rusiji i da je gradnja Južnog toka „mrtav posao“.

Poverljivi dokumenti koji su procureli u javnosti ja sno predočavaju da se formalno od izgradnje tog 50 milijardi dolara vrednog gasovoda s evropske strane još nije odustalo, ali Barozovi komentari bugarskom političkom vrhu su prilično jasni.

– Pazite što radite. Znam da u Bugarskoj ima ruskih agenata – upozorio je Barozo vlast u Sofiji, aludirajući na neke moćnike u tamošnjoj vladajućoj Socijalističkoj stranci, koji se, svesni da je Južni tok doveden u pitanje, s Rusima o nastavku gradnje pokušavaju dogovoriti bilateralno, odnosno mimo Brukselesa.

Barozo je poručio da im ne bi bilo pametno da stanu na put ujedinjenom odgovoru EU na ruske poteze u Ukrajini, prenosi britanski Telgraf .

Gasovod je trenutno u izgradnji u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji, a glavni vod u dva kraka trebalo bi da prolazi još kroz Mađarsku, Sloveniju i Italiju.

Glavni ruski igrač u Južnom toku je državni gasni konglomerat Gasprom, kojim upravljaju moćni oligarsi bliski Vladimiru Putinu. Gasprom ovih dana ucenjuje službeni Kijev udvostručenom cenom plina.

Važna evropska veza dugi niz godina u Gaspromu je bio bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji je nakon gubitka izbora obavljao važne funkcije u tom gasnom divu.

– Južni tok je besmislen. Ne dovodi u Evropu nove količine gasa, već mu je jedini cilj da zaobiđe Ukrajinu, a politika Zapada u ovom trenutku je pronaći način za trošenje velike količine novca kako bi se istu tu Ukrajinu spasilo – kaže za Telegraf profesor Alan Rajli sa sa Siti Univerziteta.

Evropa će navodno alternativu Južnom toku pronaći u plinovodu Nabuko, koji bi Starom kontinentu trebalo da dopremi plin iz Azerbajdžana.

Iz Moskve zasad nema službenih reakcija na najnovija zbivanja oko Južnog toka.

KOMENTARIJedan komentar

  1. rašo says:

    EU bi najbolje Ukrajini pomogla tako da je prestane pomagati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *