ПРОЦУРЕЛИ ШОКАНТНИ ДЕТАЉИ РАЗГОВОРА: Ево о чему су разговарали Тилерсон и Лавров

PROCURELI ŠOKANTNI DETALJI RAZGOVORA: Evo o čemu su razgovarali Tilerson i Lavrov

4 jula 2017

Državni sekretar SAD Reks Tilerson rekao je Generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu tokom privatnog sastanaka u Stejt departmentu da sudbina sirijskog predsedniga Bašara al Asada sada u potpunosti ležiu ruskim rukama, kao i da je prioritet administracije Donalda Trampa isključivo poraz Islamske države, otkrila su tri različita diplomatska izvora upoznata s razgovorom.

Tilersonove reči dolaze kao još jedan u nizu potresa na spoljnopolitičkom putu nove administracije u Siriji, tokom kog je uglavnom bilo nejasno da li će Vašingtnon insistirati na odlasku Asada. Predajom vodeće uloge Rusiji, piše američki magazin Forin Polisi, SAD postavljaju pobedu nad Islamskom državom ispred svojih geopolitičkih interesa.

Istovremeno, reči državnog sekretara predstavljaju i priznanje činjenice da će sirijska vlada najverovatnije izaći kao pobednica iz 6-godišnjeg građanskog rata.

Zvaničnici Stejt departmenta nisu želeli da komentarišu navode o Tilersonovom razgovoru s Guterešom, ali su istakli kako SAD ostaju posvećene ženevskom mirovnom procesu i nastavljaju da pružaju podršku „kredibilnom političkom procesu koji može rešiti pitanje budućnosti Siriji“, što je prema stavu SAD na kraju dovesti do „rešavanja Asadovog statusa“.

Odluka o povlačenju iz jednog od ključnih sirijskih pitanja takođe dolazi samo nekoliko dana nakon prvog susreta američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina na marginama samita G20 u Hamburgu. Prethodnih nekoliko meseci, Tilerson je nekoliko puta ponovio želju administracije da popravi odnose sa Rusijom i „izgradi određeni nivo poverenja“ sa Moskvom.

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Bla, bla, bla...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *