Процурео МАКРОНОВ ТАЈНИ ПЛАН: Овако Француска планира да ПРОШИРИ СВОЈ УТИЦАЈ у Европи

Procureo MAKRONOV TAJNI PLAN: Ovako Francuska planira da PROŠIRI SVOJ UTICAJ u Evropi

30 jula 2018

Francuski predsednik Emanuel Makron u tajnosti planira osnivanje sopstvene liberalne frakcije u Evropskom parlamentu, kako bi stvorio protivtežu populizmu u Evropi i proširio svoj uticaj, piše „Velt am zontag“, nedeljno izdanje lista „Velt“.Kako list navodi, novi pokret biće lansiran za izbore za Evropski parlament u maju 2019, a Makron već radi na izbornom programu, njegovi ljudi već mesecima ispipavaju teren u Evropi, a radni naslov novog panevropskog socijalno-liberalnog pokreta glasi „Progresivne demokrate“.

– Makron je glavni predstavnik teze da moramo ojačati Evropu kako neliberalne snage ne bi nadvaldale – izjavio je Janis Emanuilidis iz Centra za Evropsku politiku (EPC) u Briselu.

Nakon evropskih izbora Makron se verovatno neće priključiti jednoj od dosadašnjih političkih grupa, već će osnovati sopstvenu frakciju koja će mu omogućiti da utvrđuje pravila igre, prenosi Blic.

– Vlastita frakcija (u Evropskom parlamentu) ne bi bila sama sebi svrha, već sredstvo – izjavio je Makronov poverenik Pjer Alegzandr Anglad, koji je već mesecima u tajnoj misiji po Evropi u potrazi sa saveznicima.

Kako se navodi, Makron za sada prvenstveno ima u vidu španske liberale iz „Građanske stranke“ i italijanske socijaldemokrate iz „Demokratske partije“ Matea Rencija, a predsednik Makronove stranke „Republika u pokretu“ Kristof Kastane već je pregovarao sa te dve stranke.

Ukoliko Makron uspe da sa njima obezbedi 40-50 odsto mesta među ukupno 705 u Evropskom parlamentu, onda će pozvati liberalnu frakciju ALDE, tj. Savez liberala i demokrata za Evropu da stvore novi savez, saznaje nemački list.

Makronov plan je da stvori nov liberalni centar u Evropi, koji će imati oko 140 poslanika u Evropskom parlamentu i postati druga najveća snaga posle Evropske narodne partije, a sa novim savezom, Makron bi mogao bitno da utiče na izradu evrospkih zakona u Evropskom parlamentu, ali i da učestvuje u personalnoj politici na najvišem nivou i istovremeno na rad Evropskog saveta.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Jedino za šta su oni sposobni da prošire je njihov aanalni otvor,da bi im arapska karina što lakše ulazila! Francuzi kao narod su pprdnuli u čabar,i to skroz!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *