ПРОЦУРЕО У ЈАВНОСТ ТРАМПОВ ПЛАН ЗА КРИМ И УКРАЈИНУ! Украјинци незадовољни и љути!

PROCUREO U JAVNOST TRAMPOV PLAN ZA KRIM I UKRAJINU! Ukrajinci nezadovoljni i ljuti!

21 februara 2017

57879 Trump Ukraine 435657

Ugledni američki list piše da da su Trampovi bliski saradnici osmislili mirovni plan za Krim koji se nimalo nije dopao ukrajinskim zvaničnicima.

Nedelju dana pre nego što je Majkl T. Flin dao ostavku na mesto Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, u njegovu kancelariju je stigao zapečaćeni predlog u kojem se ocrtava na koji bi način Tramp mogao da skine sankcije Rusiji, piše Njujork tajms.

Flin je otišao nakon što je uhvaćen kako laže da sa ruskim ambasadorom nije razgovarao o sankcijama, međutim predlog u kojem je mirovni plan za Ukrajinu i Rusiji, i dalje je aktivan, baš kao i oni koji žele da ga proguraju; Majkl D. Koen, Trampov lični advokat, koji je lično dostavio dokument. Zatim Feliks H. Sater poslovni saradnik koji je pomogao Trampu da izvidi situaciju s Rusijom, jedan ukrajinski poslanik, kao i bivši šef Trampove kampanje Pol Manafort.

I sada, dok su Trampove veze s Rusijom, kao i one osoba koje su mu bliske, pod povećanim nadzorom američkih obaveštajnih službi, FBI-a i Kongresa, neki od njegovih saradnika i dalje su spremni i željni da ulažu u napore za poboljšanje odnosa s Rusijom. Spomenuti predlog, piše Njujork tams, mnogo više je od mirovnog plana. Andri V. Artemenko, ukrajinski poslanik, koji sebe vide kao budućeg ukrajinskog lidera u Tramp stilu, kaže da ima konkretne dokaze koji ukazuju na korupciju ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, pomoću kojih bi ga mogao svrgnuti sa vlasti. Artemenko isto tako tvrdi da ima podršku Putinovih saradnika.

Trampov advokat Koen, kao ni biznismen Sater, nisu razgovarali s Trampom o ovom predlogu, piše NYT, jer nemaju iskustva u spoljnoj politici. Iako još uvek nije poznato hoće li Bela kuća uzeti ovaj predlog ozbiljno, ukrajinske vlasti ovakav način pregovora ozbiljno je razbenseo. Ukrajinski ambasador u SAD-u Valerij Čalj, izjavio je da Artemenko nema pravo da iznosi bilo kakve mirovne planove vezane za Ukrajinu i ostale države.

Na konferenciji o bezbednosti koja je održana u Minhenu, Porošenko je upozorio Zapad zbog “popuštanja u Rusiji”, a neki američki stručnjaci smatraju da bi davanje Rusiji bilo kakve alternative od dvogodišnjeg međunarodnog sporazuma u Ukrajini bila greška. Trampova administracija pak šalje mešovite signale o sukobu u Ukrajini. No, ako uzmemo u obzir Trampove hvalospeve o Putinu, kaže bivši američki ambasabor u Ukrajini Džon Herbst, postoji bojazan da će američki predsednik da požuri sa popravljanjem odnosa s Rusijom nauštrb Ukrajine, pa možda i s planom kao što je Artemenkov.

FBI sada razmatra nepotvrđeni dosje koji je sastavio bivši britanski obaveštajac, a koji su finasirali politički protivnici gospodina Trampa. U njemu su iznesene tvrdnje da se Koen sastao s ruskim predstavnikom u Pragu tokom predsedničke kampanje kako bi razgovarali o ruskom hakovanju Demokratske stranke. No, ruski zvaničnik koji je imenovan u tom izveštaju izjavio je za Njujork tajms da se nikada nije sreo s gospodinom Koenom. S druge strane, i Koen kaže da nikada nije posetio Prag i da su tvrdnje iznesene u dosijeu izmišljotina. Koen ima i ličnu vezu s Ukrajinom, njegova žena je Ukrajinka i nekada je radio s rodbinom tamo kako bi razvio poslovanje s etanolom.

Artemenko je odsedao u hotelu na Menhetnu tokom svojih poseta Vašingtonu. Njegova supruga je prema njegovim tvrdnjama upoznala Melaniju Tramp još pre mnogo godina, tekom njihovih karijera modela, ali kaže da nije upoznao Trampa. Bio je prisutan na inauguraciji i posetio jr Kongres, a pritom je na svom profilu na Fejsbuku izrazio svoje divljenje Trampu i razgovarao s američkim zakonodavcima o svom mirovnom planu.

U ukrajinski parlament ušao je 2014. godine, baš u godini kada je bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pobegao u Moskvu.

U celoj toj priči bio je i Manafort, koji je bio šef Trampove kampanje, a koji je pomogao Janukoviču da dođe na vlast. Manafort i Artmenko se pak, prema Artmenkovim tvrdnjama, nisu nikada sreli.

Pre ulaska u politiku, navodi Njujork tajms, Artmenko je poslovao na Bliskom istoku i kao trgovac nekretninama za područje Majamija zastupao mnoge ukrajinske sportiste. Pojedine kolege u parlamentu opisuju ga kao korumpiranog, neverodostojnog ili jednostavno nevažnog, aki činjenica je da se domogao značajnog bogatstva. On je zapravo ukrajinski Tramp, piše ovaj list.

Artemenko, kako on to sam kaže, vidi u Trampu priliku za dogovaranje plana za mir u Ukrajini, te šansu za svoju političku karijeru.

U osnovi, njegov plan podrazumeva povlačenje svih ruskih snaga iz istočne Ukrajine. Ukrajinski birači bi na referendumu odlučili o Krimu koji je Rusija aneksirala 2014. Pitanje je hoće li ga dati u zakup Rusiji na rok od 50 ili 100 godina. Ukrajinski ambasador Čali odbacuje takav zakup smatrajući ga brutalnim kršenjem Ustava. “Takve ideje mogu stvoriti i forsirati samo oni koji otvoreno ili prikriveno predstavljaju ruske interese.”

Sater, dugogodišnji Trampov saradnik za veze s Rusijom, bio je spreman da pomogne Artmenku da njegov predlog dođe na sto Bele kuće. Artmenko je izjavio da ga je s Saterom spojio zajednički prijatelj. Pomogao mu je da unaprediti predlog tako da ima smisla, ispričao je Sater.

U Belu kuću stigao je zahvaljujući Koenu. On je rekao da ne zna ko je podržao ovaj prijedlog iz ruske vlade, ali da je shvatio kako se radi o dokazu korupcije ukrajinskog predsednika. “Prevara nikad nije dobra, zar ne?”, rekao je Koen za NYT.

Ispričao je da mu je Sater dao pismeni predlog u zatvorenoj omotnici. Kada se Koen sastao s Trampom u Ovalnoj kancelariji početkom februara, ostavio je predlog u Flinovoj kancelariju. Koen je rekao da je čekao odgovor kada je Flin bio prisiljen da da ostavku. Sada, Koen, Sater i Artemenko sve nade polažu u to da će novi Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost uzeti u obzir njihov predlog. Ko će to biti, još se ne zna, zna se samo da je Tramp u petak na svom Tviteru napisao da ima četiri kandidata za ovu poziciju.

KOMENTARI3 komentara

  1. Trifun says:

    Ukrajina je zgazena, sama sebe je zgazila onog momenta kada je uzela oruzje u ruke da ubije svog predsjednika jer je odbio ponudu EU i prihvatio Rusku. Da su cekali i izglasali ga iz kancelarije izbjegli bi samounistenje, ali ovako prihvatili su se oruzja i nasrnuli nasiljem uz podrsku EU Rajha Merkelove i americkih i britanskih genocdinih antiruskih hijena, i izgubili sve. Karma! Nema nazad.

  2. kuka says:

    Veoma mi je žao što je na onaj svet otišao gospodin Čurkin, čovek koji je imao mnogo ljudskih vrlina i profesionalnih kvaliteta. Bez njega će biti još teže pronaći izlaz iz haosa koji je Zapad napravio u Ukrajini. Ko zna šta još ovu nesrećnu zemlju čeka. Sigurno je jedino da će se narod zlopatiti još godinama. Nisu to zaslužili. To se ničim ne može zaslužiti.

  3. Beli Orao says:

    Tačno Tribune ,sad treba gaziti glavu tog fašističkog pakta, koji se posluje drugog opet probudio i počeo da hara od srbsko-ruskom narodu uz pomoć petokolonaša!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *