ПРОЦУРИЛИ ДЕТАЉИ ОПЕРАЦИЈЕ „ЛОНДОНСKИ МОСТ“: Шта ће се тачно дешавати када Елизабета ИИ буде преминула

PROCURILI DETALJI OPERACIJE „LONDONSKI MOST“: Šta će se tačno dešavati kada Elizabeta II bude preminula

4 septembra 2021

Plan britanske vlade koji je osmišljen za dane nakon smrti kraljice Elizabete II, poznat kao operacija “Londonski most”, procurio je u javnost.Godinama su se pojavljivala određeni delovi tog tajnog plana, a sada je list “Politiko” pribavio dokumente koji detaljno opisuju kako će Velika Britanija reagovati kada nastupi premine njen najdugovečniji monarh.

Elizabeta II, koja ima 95 godina, po svemu sudeći je dobrog zdravlja i nema nagoveštaja da su ovi planovi bili hitno revidirani.

Ipak, najnoviji planovi koje je izradila Kancelarija vlade za operaciju “Londonski most” uključuju i raspravu o pandemiji koronavirusa.

Dokumenti, naime, ukazuju na izvanredan nivo pripravnosti koji se zahteva od svih državnih aktera, predviđajući i opsežnu bezbednosnu operaciju za upravljanje velikim masama i putničkim haosom koji bi mogao nastati, sudeći prema jednom službenom dopisu.

Reč je detaljnom desetodnevnom planu za period između kraljičine smrti i njene sahrane.

Dan D

Naime, u prvih nekoliko sati nakon kraljičine smrti, održaće se “kaskada poziva” kada će premijer, sekretar vlade i najviši ministri i zvaničnici biti obavešteni o njenoj smrti. Tokom poziva neće im biti rečeno “kraljica je preminula”, nego će biti izgovorena šifrovana poruka “Londonski most je pao”, dok će od ministara biti zahtevana diskrecija dok se premijer ne oglasi.

Oni će dobiti imejl sledeće sadržine: “Drage kolege, s tugom vam pišem da vas obavestim o smrti Njenog veličanstva kraljice”.

Britanski parlament i zakonodavna tela u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj obustaviće rad.

Pozadina sajta kraljevske porodice postaće crna i sadržaće samo kratko saopštenje kojim će biti potvrđena kraljičina smrt, dok će na sajtu vlade na vrhu biti istaknut crni baner sa sličnim saopštenjem.

Taj dan će se interno nazivati “Dan D”, a svaki sledeći dan nakon njega nosiće naziv “D + 1”, “D + 2” i tako dalje.

Kraljevska porodica izdaće “zvanično obaveštenje” kojim će javnost obavestiti o smrti Elizabete II.

Kada ova informacija dospe u javnost, zastave širom Vajthola biće spuštene na pola koplja, a cilj je da se to uradi u roku od deset minuta.

Šta će se dešavati u danima posle kraljičine smrti?

Dan nakon kraljičine smrti princ Čarls će biti proglaše za novog kralja. Proglas će se pročitati u palati Svetog Džejmsa i Kraljevskoj berzi u Londonu.

Parlament će se sastati kako bi se dogovorili o poruci saučešća, dok će svi ostali ostali parlamentarni poslovi biti obustavljeni na 10 dana.

Ako kraljica umre u Sedringemu, svojoj rezidenciji u Nofrolku, njeno delo će biti prebačeno kraljevskim vozom do stanice Sveti Pankras u Londonu, gde će premijer i ministri dočekati njen kovčeg, koji će drugog dana posle smrti biti smešten u Bakingemsku palatu.

Ukoliko umre u Balmoralu u Škotskoj, biće aktivirana operacije “Jednorog”, što znači da će njeno telo biti prebačeno u London kraljevskim vozom ukoliko to bude bilo moguće. U suprotnom će biti pokrenuta operacija “Overstadi”, što znači da će kovčeg biti prebačen avionom.Trećeg dana posle njene smrti kralj Čarls će krenuti na turneju u Ujedinjenom kraljestvu, koju će početi posetom škotskog parlamenta.

Četvrtog dana stići će u Severnu Irsku, dok će se bez njega održati proba povorke koja će pratiti kovčeg od Bakingemske do Vestminsterske palate. Ova operacija dobila je naziv “Lav”.

Kraljičino telo biće izloženo u Vestminsterskoj palati tri dana, u operaciji kodnog naziva “Pero”. Kovčeg će stajati nasred vestminsterske dvorane i biće otvoren za javnost 23 sata dnevno. Prodavaće se i karte za VIP osobe koje bi imale priliku da bez gužve priđu kovčegu.

Državna sahrana biće održana 10. dana od smrti kraljice u Vestminsterskoj opatiji, a u podne će u celoj zemlji zavladati dva minuta ćutanja.

Povorke će biti održane u Londonu i Vindzoru. U Kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor održaće se služba, a kraljica će biti sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI.

KOMENTARI9 komentara

 1. Srbija cveta says:

  Trla baba lan, da joj prođe dan! Zašto mumiju ukrašavaju kao božićnu jelku? Zar nemaju nešto mlađe u čitavoj engleskoj? Gde su one lepe indijke koje su porobili iz svojih kolonija? Ah, šašavi ingliši, kod nas recimo nema šta tu da curi, kada sarane Vučija to će biti u avliji prokletih pored Džeja Ramadanovskog. Ej mala malena srce si mi zavela, ej mala malena..

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Možda bi matora sad mogla da traži i generalnu probu? Da ne propusti tako divnu ceremoniju za života.

 3. Gospodi Pomiluj says:

  Celog živta je nosila bele rukavice da ne dotiče šta direktno, pila čaj tačno u 17h vodila miran i tih život i nikada nije saznala de je Srbija niti je bila na Balkanu. Možda je to tajna dugog života do 95 punih? Naočari nikad nije nosila jer nema bogzna šta da se vidi na ovom svetu, a oči nije zamarala ruskim klasicima jer joj to čita njena guvernanta dok pije čaj. Sve u svemu, gde si bila, šta si radila - ništa, celi život igrala englesku kraljicu, a delo evanđeosko? Delo u Hristu? - ništa, znači totalna lenjost što je na vagi kojom izvaga Bog nikakva vrednost.

  • TVRD says:

   Ljudi umiru a 100ka crkava . I treba da crkava , večnost .

 4. I Love Jesus says:

  Grozna, jeziva gnjavaža u životu - doživeti stotu? Hristos je do svoje 33 pripremio put spasenja za sve one koji veruju u Njegovo poslanstvo od Oca i vazneo se nazad k Ocu, vratiće se u slavi da bude Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima i da svakome od nas da platu po delima našim, pomilovaće za život večni one koji u srcu čvrsto veruju u Njega i ustima ga ispovedaju.

  • E.Lirsch says:

   Amin, jarane.

 5. Ovcoizovani covid idioti says:

  Svirace Iron Maiden, koga boli kita za tu gerijatriju.

 6. Mate says:

  Britanski zločinci, kolonijalisti i crnomagijaši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *