Процурили тајни разговори Американаца и Немаца – KЛИНТОН: Растурио сам ВЕЛИKУ СРБИЈУ

Procurili tajni razgovori Amerikanaca i Nemaca – KLINTON: Rasturio sam VELIKU SRBIJU

21 maja 2019

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman zajedno su planirali stvaranje „velike Srbije“ i „velike Hrvatske“, a na račun muslimana u BiH, tvrdio je američki predsednik Bil Klinton u razgovorima sa najvišim nemačkim zvaničnicima Helmutom Kolom i Gerhardom Šrederom devedesetih godina.

Strah Amerikanaca i Nemaca zbog Tuđmanovog i Miloševićevog odnosa vidi se i u depeši iz 1999, u jeku NATO bombardovanja, a tiču se tajnih razgovora Bila Klintona i kancelara Kola 1995. godine, odnosno Šredera 1999.Klintonova argumentacija o Tuđmanu kao Miloševićevom savezniku na početku ratnih sukoba u BiH ima uporište u nizu američkih diplomatskih depeša, poput depeše iz 1992. iz koje se vidi da američke diplomate u razgovorima sa Tuđmanom upozoravaju hrvatskog predsednika da se ne poigrava idejom podele BiH sa Miloševićem jer će time naštetiti Hrvatskoj.

U jednoj drugoj belešci Helmut Kol poručuje Klintonu da je zabrinut zbog mogućnosti da „Tuđman i Milošević sklope tajni sporazum ispod stola na štetu treće strane“.

– Tad bismo imali „veliku Srbiju“ i „veliku Hrvatsku“. To i dalje ostaje opasnost – kaže Kol Klintonu u februaru 1995.

Jak pritisak

– Spreman sam da svom snagom izvršim pritisak na Tuđmana – dodaje Kol.

Klinton je na te Kolove reči uzvratio:

– SAD žele da ojačaju muslimansko-hrvatsku federaciju, ne želimo da se Tuđman i Milošević dogovaraju svima iza leđa. Ja ću to sprečiti!

Strah Amerikanaca i Nemaca zbog Tuđmanovog i Miloševićevog odnosa vidi se i u depeši iz 1999, u jeku NATO bombardovanja, gde se navodi da je prvi hrvatski predsednik bio vrlo blizu toga da ga Hag optuži za ratne zločine.

– U ratnim danima Bosne, nakon što je Tuđman video da Milošević doslovno prolazi nekažnjen ubistva, odlučio je da in može da radi isto. Bio je to neprirodan savez. Trebale su nam oko dve godine da okrenemo Tuđmana od savezništva sa Miloševićem prema savezništvu sa Bošnjacima. To nam je naravno koristilo. Armija BiH je ojačala boreći se s Hrvatima, osvojili su teritoriju i potom smo mi sa NATO-om bombardovali. Stoga, kako god bilo, imamo određeni broj problema sa Hrvatskom, ali mislim da možemo da smislimo način da to funkcioniše – zaključuje Klinton.

Nekadašnji predsednik Savezne vlade SRJ Momir Bulatović kaže da je reč o geopolitičkim igrama.

– Ta ideja Tuđmana i Miloševića nije ozvaničena ni an jednoj međunarodnoj konferenciji, tako da je teško govoriti šta su njihovi interni razgovori. Ove depeše pokazuju tek geopolitičke interese Amerikanaca i Nemaca, a podsetiću vas da je Amerikancima bilo u interesu da bude rata. Milošević je razumeo potrebu za stvaranjem nezavisne hrvatske države, ali je imao problem sa položajem Srba u svemu tome – objašnjava Bulatović.

Ko će opstati?

Prema rečima advokata Tome File, Tuđman se plašio Miloševića, to je bila suština njihovog odnosa.

– Znam za priču da je postojala neka salveta gde su Tuđman i Milošević nešto vukli linije, pa delili Makedoniju, Bosnu, pa delili, ovo i ono, ali znam da je Milošević rekao da je sve to bilo neozbiljno. Definitivno je Milošević mislio da može da opstane samo Srbija, a Tuđman ga se plašio – ističe Fila.

(Srbija Danas)

KOMENTARI3 komentara

  1. rajko says:

    Jednog dana isplivaće dokument u kom neko ponosno kaže: "Rasturio sam velike SAD!" Nikad neću razumeti ljude koji se ponose svojom destruktivnošću i njenim rezultatima. To mi ukazuje na totalnu nesposobnost, infantilnost, pa i mentalnu zaostalost govornika. Istovremeno mi se stvori slika one stare, već zaboravljene reklame za paloma toalet papir u kojoj dete ustaje sa noše, zaviri u nju, pa sa oduševljenjem kao da je osvojilo svet trijumfalno usklikne ubedjeno da je ono prvi koji je uspeo da se pokaki. Taj isti klinton i njegova banda nisu učinili nikad ništa korisno za svet, pa ni za tu ameriku. Znali su samo da uništavaju, razaraju, ponižavaju, truju. Po tome se, doduše, ne razlikuju mnogo od ostalih zapadnih političara, ali većina ostalih se bar nije hvalilo svojim ludilom.

  2. Milan says:

    Zapad se u suštini nije promenio ni nakon 800 godina. Osvajanje i pljačkanje tuđeg i ubijanje domaćeg stanovnštva njima je u krvi. Ćinjenica je da je u toku 8 vekova došlo do velikog naučnog, tehnološkog i privrednog razvoja, ali civilizacijska i kulturna svest nije napredovala. Ovaj Klintonov osvajački pohod na bivšu SFR Jugoslaviju prilično liči na 4-ti krstaški pohod s početka 13-veka. Prvi pad Carigrada obuhvata dva zauzimanja Carigrada koja su izveli krstaši IV krstaškog pohoda: Prvi se desio jula 1203. godine za račun vizantijskog princa Aleksija (1203—1204) i njegovog oca Isaka (1185—1195, 1203—1204) koji su vraćeni na presto umesto Aleksija III (1195—1203). (Ovako slično su se i danas snašli da se umešaju za račun Zlovenaca, Rvata, Bošnjaka i Kosovara.) Drugi pohod desio se naredne godine kada su 13.04.1204. za sebe zauzeli grad Carigrad i srušili Vizantijsko carstvo. I to predstavlja prvi put da je jedna strana vojska uspela da probije Carigradske bedeme. Iako je početni cilj ovog pohoda bio napad na islamski Egipat, krstaši su po nagovoru Mlečana (Venecija) napali hrišćansku Vizantiju i na kraju je srušili. Posle oba zauzeća, grad je pretrpeo strahovito pljačkanje i razaranje u požarima koje su izazvali krstaši. 4-ti krstaški pohod predstavlja najveće pljačkanje u srednjem veku, kao i najveće masakriranje domaćeg stanovništva. Direktna posledica krstaškog zauzeća Carigrada bila je zamena pravoslavnog Vizantijskog carstva, katoličkim Latinskim carstvom, a na širokom vizantijskom prostoru su nastale nove države i to A) na zapadnim tradicijama: Latinsko carstvo, Solunska kraljevina, Ahajska kneževina i Atinsko vojvodstvo; i B) na vizantijskim tradicijama: Nikejsko carstvo, Epirska despotovina i Trapezuntsko carstvo. ... ZATO NE TREBA SE ČUDITI ŠTO NE ŽALE ZBOG RUŠENJA NAŠIH SVETINJA NA KOSOVU I METOHIJI. Naprimer Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu od dolaska NATO snaga na Kosovo i Metohiju (1999), bila je kobojagi pod zaštitom nemačkih vojnika. I pored te "zaštite", crkva je gađana iz vatrenog oružja i zapaljena 17. marta 2004. godine od strane albanskih vandala, za vreme Martovskog pogroma.

  3. Milan says:

    I ovo zlo koje Zapadni centri moći podržavaju i rade po Ukrajini veoma je slično tom osvajanju Carigrada, a i mnogim drugim krstaškim ratovima. Ista je matrica, nađu domaćeg poslušnika vazala (prodane dušu) preko koje se i vojno umešaju. Da se zacare i pnjačkaju negde na Istoku, to je njihova stara bolest. Čak su uticali na reorganizaciju sadašnjih ukrajinskih crkava, kao da će na početku 21 veka to pomoći da što sigurnije zagospodare domaćim stanovništvom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *