ПРОЦУРИЛО ОРБАНОВО ТАЈНО ПИСМО БРИСЕЛУ – ШОК ЗА ШОКОМ!

ПРОЦУРИЛО ОРБАНОВО ТАЈНО ПИСМО БРИСЕЛУ – ШОК ЗА ШОКОМ!

10 јула 2024

Мађарски премијер Виктор Орбан послао је Европском савету тајно писмо у којем преноси директне поруке Владимира Путина, пише Политико.

У тајном писму Орбан подвлачи максималистички став руског председника Владимира Путина о Украјини „тако темељно да је могао бити на аудицији за улогу портпарола Кремља“, наводи тај лист.У писму, упућеном председнику Европског савета Шарлу Мишелу и подељеном са осталим члановима Европског савета, излаже се Путиново размишљање о статусу његовог рата у Украјини – и шта Орбан сматра да би требало да буду следећи кораци ЕУ.

„Завршио је недељу маничне дипломатије, током које је Орбан посетио Кијев, затим Москву, а затим Пекинг, у оквиру украјинске мировне мисије“, додаје Политико.

Орбан је рекао Мишелу да, према Путиновим речима, „време није на страни Украјине, већ на страни руских снага“, не пруживши доказе за анализу бојног поља.

У писму од 5. јула и подељеном на девет тачака, такође се не помиње чињеница да је Путин био тај који је покренуо рат у Украјини у фебруару 2022.

Орбан који је негирао да је током посете Москви износио „било какво мишљење у име Европског савета или Европске уније“ и додао да „руска страна процењује месечне губитке и губитке украјинских снага на 40-50 хиљада војника“, а не помињујући руске губитке у рату.

Он је додао да је Москва „спремна да размотри сваки предлог о прекиду ватре који не служи скривеном премештању и реорганизацији украјинских снага“, не објашњавајући даље шта је Путин мислио под тим.

У Орбановом извештају о састанку, он каже да је Путину приметио да „многи тврде да је у интересу Европе да се што пре врати у период економског раста заснованог на трајном миру“, додајући:

„Шансе за мир умањује чињеница да су дипломатски канали блокирани и да нема директног дијалога између страна које имају водећу улогу у стварању услова за мир.“

ЕУ и њени лидери су углавном прекинули комуникацију са Москвом усред поплаве санкција које је блок увео против Русије након инвазије.

У среду ће амбасадори ЕУ у Бриселу разговарати о Орбановим путовањима.

„Ако сутрашњи извештај буде у истом тону као и ово писмо, биће то пријатан састанак“, рекао је за Политико саркастични дипломата ЕУ, који је добио анонимност да разговара о осетљивој теми.

Орбан је у осмој тачки написао да верује да су прекид ватре и мировни преговори и даље могући, али је додао да ћемо „у наредна два месеца видети драматичније губитке и војни развој на линијама фронта него икада раније“, ако се рат не заустави.Затим је закључио да би Европа требало да преузме вођство у покушајима да се успостави мир у Украјини, с обзиром на то да су САД све више ометене како се приближавају председнички избори у новембру.

„Политичко вођство које пружају Сједињене Државе је ограничено због текуће изборне кампање“, написао је Орбан.

„Стога не можемо очекивати да такав предлог не дође из САД у наредним месецима. Требало би да размотримо – у духу европске стратешке аутономије – покретање европске иницијативе“, додаје он у писму.

Орбан је потписао белешку: „Наставићу разговоре у циљу разјашњавања могућности за мир следеће недеље“.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u