Prodaja automobila u Srbiji sve slabija

Prodaja automobila u Srbiji sve slabija

19 avgusta 2013

automobiliRezultati julske prodaje novih automobila u Srbiji pokazuju dalji pad i nagoveštavaju još sumorniju jesen, kaže za „Novosti“ Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova.

– U julu je prodato tek nešto više od 1.900 vozila, što je desetak odsto manje od junske prodaje, a u poređenju sa istim mesecima pretkrizne 2008. skoro tri puta manje, kaže Petrović. – Ovakav rezultat ravan je katastrofi i većini dilera sledi neumitno preispitivanje da li u Srbiji vredi uopšte baviti se ovim biznisom. Kada se zna da je „Fijat“ na primer u prvih šest meseci prodao 2.309 vozila, od toga 1.750 modela „500 L“, a očekivali smo bum s obzirom na model, cenu i povoljne kredite, jasno je gde su ostali dileri.

– Gde je moglo da se uštedi – uštedelo se. Smanjen je i broj radnika, marži kao da nema, a čini se da je sledeće što će nam se desiti biti gašenje brojnih auto-salona – ocenjuje Petrović.

Uvoznici su svojevremeno, da bi ispunili stroge zahteve inostranih principala, morali da izgrade objekte pa su se zadužili kod komercijalnih banaka. Otplata kredita ide sve teže, neki su već „otišli na doboš“, pa se tako dešava da pojedini brendovi ostanu ne samo bez prodajnih salona već i bez ovlašćenih servisa više meseci. Ugrožen je posao nekoliko hiljada radnika kojima preti odlazak na biro za zapošljavanje. Inicijative uvoznika, poput sistema staro za novo, kada bi kupci plaćali porez samo na razliku cene novog i otkupljenog automobila, kod nadležnih, kažu uvoznici, nisu naišle na razumevanje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *