Prodali smo generale, Predsednika i čast, a ne smemo jabuke

Prodali smo generale, Predsednika i čast, a ne smemo jabuke

31 avgusta 2014

Dimitrije-Vojnov01Piše: Dimitrije Vojnov

Rusija bi imala štošta da nauči od Srbije kad je reč o tome kako treba biti u pravu u međunarodnim odnosima. Ovo što se dešava u Ukrajini ne ide na čast Rusiji a sticajem okolnosti Srbi su u te finese upućeniji od drugih naroda jer i sami imamo iskustva sa etničkim separatizmom podržanim sa strane. No, sve ono što Evropska Unija radi iz dana u dan Srbiji, čak i onda kad joj nismo u fokusu, doseže ravan perverzije koja bi čak bila i intrigantna da se dešava nekom drugom.

Ako se evrointegracije jednog dana prekinu, i Srbija upadne u depresiju jer u taj odnos uložila jako puno – samo jedno jednostavno pitanje biće dovoljno da je prene, ono glasi – „A na osnovu čega ste vi pomislili da Evropska Unija ima dobre namere prema vama?“

I zbilja, teško je setiti se makar jednog gesta Evropske Unije koji je u sebi sadržao makar i trunku poštovanja za Srbiju i njene interese. Naravno, novac koji nam je Evropska Unija davala jeste bio od vitalnog značaja, ali je on uvek bio rezultat transakcije u kojoj se Srbija odricala nečeg značajnog.

No, za ovakav odnos nije kriva Evropska Unija već sama Srbija. Unija je imala pravo da traži ali Srbija nije morala da popusti. Konačno, tačka u kojoj je Evropska Unija postala jedina opcija za Srbiju, izgrađena je pre svega u Beogradu i direktan je rezultat korumpiranosti i bezidejnosti srpskih političkih elita.

Možda i najveću odgovornost ima deo političke elite koji je evroskeptićan jer nije uspeo da artikuliše uverljivu alternativu i povukao se sa scene u kritičnom trenutku, dokazavši da je Evropska Unija jedini put, samo je njima neprijatno da budu ti koji će nas njime voditi.

Sve ovo međutim znamo i nije to ništa novo. Problem je što srpsko društvo kao svako drugo, mora da ima nekakav sistem vrednosti, uspostavljen od vrha naniže.

Kada građani vide kako se na čelu države gaze osnovni pravni dokumenti i principi, povešće se tim primerom i kada se u svom životu suoče sa prvim iskušenjem.

Međutim, taman kada se 2012. godine uspostavila nova paradigma a to je stav da Srbija više nema snage i vremena za svoje nacionalno dostojanstvo, suverenitet, integritet i da će se ubuduće sve meriti kroz novac, proizvodnju, uvoz ili izvoz, i naravno najviši stadijum postojanja dostupan Srbima – „stranu investiciju“ – javlja se „ed-memoar“ Evropske Unije u kome se traži da ne stimulišemo izvoz u Rusiju i ne zauzimamo mesto firmama iz EU, stvoreno embargom.

Ako imamo u vidu da su poslednjih godina sve reforme preporučene iz inostranstva upravo išle u pravcu podsticanja tržišne ekonomije, zahtev da se ne iskoristi tržišna mogućnost deluje cinično i demistifikuje politički uticaj i državnu intervenciju kao važan deo nadmoći zapadne privrede. Naravno, jasno je da velike sile ratovima obezbeđuju jeftine sirovine, političkim pritiscima otvaraju tržišta i pojeftinjuju radnu snagu a fiskalnom politikom utiču na kretanja vlastitih valuta koje su prethodno nametnuli kao globalnu monetu. Međutim, ovakva gruba diplomatska intervencija sa ciljem da skromni kapaciteti srpske privrede ne zauzmu mali deo poslova firmi iz EU, ne liči toliko na podršku politike ekonomiji koliko na pokušaj da se kroz srpski oprez diskredituje Putin pred vlastitim glasačima. Srećom, Putin zna da se vlast ne osvaja na glasanju nego na brojanju.

Sada građanima više ništa nije jasno. Taman kada su ovu zemlju počeli da doživljavaju kao propalu firmu a ne kao državoliku tvorevinu, pojavio se ovaj novi zaokret u kome se u sred nacionalnog stečaja vrši preregistracija Srbije u nešto novo – možda nevladinu organizaciju?

Evrointegracije odavno deluju kao šibicarska partija u kojoj zapravo nema kuglice a posle ovog novog zahteva izgleda kao da nam Šibicar lično objašnjava kako pronalaženje kuglice nikada nije ni bilo cilj. Videćemo da li će građani posle ovog najnovijeg otkrića tražiti da se igra prekine. Ako ne budu tražili, onda Evropska Unija treba da nastavi sa maštovitim izvoljevanjem.

Srbija je prošlog petka postala zemlja koja je smela da proda svog Predsednika, svoje generale, svoju čast i deo svoje teritorije a ne sme da prodaje jabuke.

(Novine novosadske)

KOMENTARI10 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Revolucija........

 2. Miloš says:

  Bravo za tekst !!

 3. milan says:

  Treba ove anti-Srbe, u apsanu pa onda neka rasprodaju ono sto im osane u apsani.

 4. Ljubiša Radović says:

  Potpuno pogrešan pristup u igri mačke i miša, nakon što je miš ulovljen. Nije EU imala pravo da traži ništa od zemlje koju je upravo razorila, i nije Srbija mogla da odbije ništa jer Srbija nije ni učestvovala u pregovorima, već korumpirana i od naroda odvojena vlast.

 5. Neša says:

  Mali, debeli nije ni voz krenuo iz stanice, a već ždereš! Izvini, Dimitrije, nisam mogao da izdržim! Cenim tvoje pisanije, ali za mene si i dalje Zoki sa dobrom porodicom. Š'aćeš, to ti je suđeno. Za nas matore! Živ bio!

 6. Evet efendija says:

  Ako je drugosrbijanac krenuo ovako da govori, onda je eu ideja u Srbiji stvarno pukla.

 7. LJuba NS says:

  Pa ova vlast za koju sam i ja glasao jer je u predizbornom obećanju govorila da neće poštovati Borkove potpise i da EU nije po sveku cenu alternativa Srbije je došla upravo takvim političkim mišljenjem na VLAST.Ali upravo oni koji su se kleli su slagali izborno telo 100% pogazili Ustav Srbije i neda nisu poštovali Borkove potpise oni su uradili još gore.U našim medijima više nema Kosova jer i nije naše.Pojavise jedino kada albanski teroristi ubiju SRBINA onda gospodin vučko ode u bazu i kaže daće se braniti Srbija GDE ???? A i kako kada šaljemo vojnike po Africi ali nesmemo na Kosovo.Mi i nismo država jer sve što treba da preduzmemo moramo da pitamo gos.Kirbija.Pa tako gos.Vučko pet puta ponavlja na postavljeno pitanje Kirbija dali priznaje Ukrajinski suverinitet i Krim kao sastavni deo Ukrajine ali nikako da pita dotičnog dali Amerika poštuje suverinitet Srbije i štaće Bonstil na Kosovu i koga štiti kada na Kosovu nema Amerikanaca....Narod SRBIJE od početka nije bio za ulazak u EU,velika većina i zato ova lažljiva vlast koja je došla na čelo države i koja putem medija koji i nisu naši pokušava da SPINUJE narod misli daje biračko telo glupo.Nikada me nijedna vlast nije slagala kao ova a vreme će pokazati da od postojanja SRBIJE niko nije bio GORI LAŽOV !!!!!

 8. Sale says:

  Srecom postoji ovaj internet da procitas nesto sto na Veliki Vodja ne servira preko svih medija. Svaka cast na tekstu. Nisam toliko recit, ali mi je mozak malo otvoreniji za informacije koje ne dolaze od strane Velikog Vodje.

 9. rodoljub zaharijevic says:

  sve istina i tacno u bobu,rekose bosanci,a o e.u.,uzaludno trositi reci,ima mnogo primera,vise losih nego dobrih,sta nas ceka,ali sta je tu je za sada,referendum ce dati pravi odgovor,nadam se da nece biti mesetarenja ili kako sada vole da kazu spinovanja,i na kraju treba da nam je jasno,primice nas,ako budu hteli,onda kada budu hteli bez ikakvih uslova,a dotle ko prezivi pricace.

 10. milord says:

  Tekst je tačan! Istinit. Samo nas je podsjetio da istina mora izbiti na vidjelo koliko god to neki pokušavali da je sakjriju. Ipak, "komentator" Neša ne vidi dobro. Voz kojim ga vode političari Srbije je odavno krenuo iz stanice i putuje kroz tunel u pogrešnom pravcu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *