Проф. др НЕСТОРОВИЋ ИЗ ТИРШОВЕ ШОКИРАО ЈАВНОСТ: АНТИБИОТИЦИ НИШТА НЕ ЛЕЧЕ – Ако немате ово ви ћете умрети …

Проф. др НЕСТОРОВИЋ ИЗ ТИРШОВЕ ШОКИРАО ЈАВНОСТ: АНТИБИОТИЦИ НИШТА НЕ ЛЕЧЕ – Ако немате ово ви ћете умрети …

17 децембра 2018

Ми смо својим начином живота направили одређене болести. Примера ради то су запаљенске болести црева попут Kронове болести и улцерозног колитиса…

То су болести које су настаље јер смо постали превише чисти. Док смо имали честе инфекције, док смо били прљави дотле смо имали природне стимулусе нашег имуног система и онда смо били здрави, каже проф. др Бранимир Несторовић, начелник пулмологије на Унивезитетској дечјој клиници у Тиршовој у Београду.

“Али онда смо почели да се перкамо, да се туширамо сапунима. Полудим кад видим оне бактерицидне сапуне. Ти сапуни су будалаштина задње врсте. Kажу – убија 99 одсто бактерија. Па што их бре убија? Највећи број бактерија на свету није уопште заинтересован за нас. Пазите, имамо 440.000 до сада познатих врста бактерија. Од њих се само неке интересују за нас. Јер ми смо безначајни. У укупној биомаси на Земљи ми смо безначајни. Ми себи изгледамо себи важни али бактерије се баве неким друзгим стварима. Ми њима нисмо занимљиви и то је добро. Нас напада само мали број бактерија”, каже др Несторовић.Он каже да када су људи постали чисти, имуни одговор када су те бактерије у питању је остао очуван али сад нема стимулуса, нема антигена.

“И он се сада окреће сопственим ћелијама нпр ћелијама црева или мишића. То је такозвана молекуларна мимикрија. И ми знамо да је та теорија тачна јер нпр пацијенти са Kроновом болешћу кад добију глисте њихово здравствено стање се поправи. Суштински то су болести које смо ми направили. Свака тура антибиотика је много ако није потребно. Ако ви лечите неку специфичну инфекцију наравно да спасавају живот. Али данас антибиотике узимају по принципу – ајде да их узмем што да не. Они уништавају бактерије али сличност наших и бактеријских ћелија је веома велика. Веровати да антибиотици не штете нашем организму је поптуно смештно. Имате 20.000 синтетисаних антибиотика а користи се стотинак јер су сви остали смртоносни за нас”, каже др Несторовић и додаје:

“Антибиотици ништа не лече. Ја кад то кажем моји студенти и специјализанти ме гледају бело. Ако немате бела крвна зрнца ви ћете умрети… Пацијенти који немају леукоците можете им дати било какав антибиотик пацијенти ће умрети. Антибиотици само примирују бактерије, они успоравају њихово размножавање. Без нашег имуног система нема ништа. Ви кад четврти или пети пут узмете антибиотике онда долази до поремећаја белих крвних зрнаца. Антибиотици су нужно зло.”

Он истиле да ми имамо гомилу природних антибиотика али их слабо користимо.

“Бели лук нпр… Алицин из белог лука је један од најјачих антибиотика које имамо. Прополис је изванредна ствар који у себи садржи 64 природна антибиотика и нема бактерије која је резистентна на то. Антибиотике треба да користимо за оно за шта су намењени а то су бактеријске инфекције. У педијатрији је то од 2 до 4 одсто инфекција, све остало су вируси. Респираторне инфекције су болести које пролазе саме од себе. Гнојна ангина пролази сама од себе лечена или не лечена. Већина лекара и пацијената мисли да ако узме антибиотик да ће спречити компликације. Е то није тачно. Било би супер – имате кијавицу узмете антибиотик и не добијете упалу плућа. Нико онда не би имао упалу плућа, али то не иде тако. Постоји само једна болест где превентивно вреди давати антибиотике а то је грип. Ту може да се да антибиотик јер се онда смањује за 25 одсто шанса за добијање запаљења плућа”, каже др Несторовић.

Он напомиње да разумем да родитељи хоће да им дете што пре оздрави, да не дође до компликација.

“И лекари их плаше по принципу ако не узмеш биће ово и оно. Занимљиво је било испитивање у Хрватској међу лекарима на питање зашто сте преписали антибиотик. Први одговор је био: “Ако не препишем ја, преписаће колега и оговараће ме.” А други одговор је био: “Ова мајка је јако забринута биће ту компликација ако не препишем.” Оба ова разлога нису медицинска. Све зачинске биљке су антибиотици. Оригано користимо код тешких пацијената са јаким запаљенским болестима плућа јер убија бактерије. Зачинске биљке су почели људи да користе јер нису имали фрижидер и приметили су да се уз помоћ зачинских биљака месо дуже одржи. Црни бибер је снажан антибиотик”, каже он и закључује:

“Наш главни проблем је мало кретања и пуно стреса. Људски живот је стална борба, нема депресија јер она води у болест.”

(Хаппy)

KOMENTARI20 коментара

 1. Zoran says:

  "Ако не препишем ја, преписаће колега и оговараће ме.” А други одговор је био: “Ова мајка је јако забринута биће ту компликација ако не препишем.”"__________Ali zato se kaznjavaju nadrilekari i vracare, a ovi lekari ne.:)

 2. Deda Micko says:

  Браво Докторе, дајте више оваквих текстова, а мање о политици. Овај човек заслужује медаљу јер се бори за истину.

 3. rajko says:

  Bravo, doktore!!! Ovako razmišlja pravi lekar sa znanjem, širinom i zdravim razumom! Evo i mog doprinosa njegovom razmišljanju: pronašao sam lek protiv Kronove bolesti, celijakije, kolitisa i sličnih bolesti. To je jednostavni, božanstveni KOMORAČ. Nema ništa divnije i blagotvornije za creva od ove stare, mirišljave biljčice. Kao i luk, i on je istovremeno i lek i namirnica, mogu ga koristiti i zdravi i bolesni, ne može se predozirati, nema ni jedno neželjeno dejstvo, pa čak ni prateće efekte. Mir i blaženstvo za čitav organizam, a naročito za creva.

   • rajko says:

    Koren, odnosno nešto što liči na luk može se naći u zelenoj sezoni na pijacama, a semena ima u prodavnicama zdrave hrane. Ja sam ga kupio u Biošpajzu. Sad ga već odavno ne koristim, jer sam izlečio šta sam imao pa zaboravim da obnovim zalihe i bar s vremena na vreme spremim čaj. Ipak mislim da ga i dalje ima u Biošpajzu. Osim protiv crevnih tegoba, na istoku ga koriste i za oslobadjanje organizma od teških metala i drugih toksičnih materija. Dobar je i protiv infekcija, psorijaze i kao preventiva raka. Pospešuje apetit, ali istovremeno i smanjuje onaj apetit koji se javlja usled nervoznih creva. Ma čudo od biljke. Ima o njemu dosta na netu. Pa potraži i pročitaj.

  • Jasna says:

   Rajko, svaka Vam čast... Još da nam kažete,na koji način koristite komorač? Hvala unapred!

   • rajko says:

    Dok je bilo korena komorača pekao sam ga u rerni isečenog na deblje kriške. Lep je, aromatičan i vrlo ukusan, naročito kad se prelije nekim finim sosom. Kad ga više nije bilo, od semena sam pravio čaj, i to bez nekog velikog cinculiranja. Na primer: 3 supene kašike (može i mnogo više) semena komorača potopim u litri hladne vode, stavim na šporet i pustim da malo kuva, recimo 5 minuta. Skinem, procedim i srkućem tokom dana ili popijem sve od jednom ako sam jako žedan. Nisam primetio da ima neke velike razlike. Meni se svidja njegov miris, pa volim da ga polako pijuckam, ali rezultat po zdravlje je manje-više isti. Neki preporučuju da se kombinuje sa anisom, ali ja iako volim i miris anisa, ne volim njegov učinak (suše mi se usta), pa ga ne stavljam. I za primenu komorača i za kombinovanje sa drugim biljkama ima mnogo tekstova na netu.

   • rajko says:

    Inače čaj od komorača se daje i bebama od rodjenja protiv grčeva. Ja bih za svaki slučaj sačekao nedelju-dve ili tri, pa tek onda počeo sa vrlo blagim čajićem.

   • Bratislav says:

    Komorač možete naći u svim apotekama instituta za proučavanje bilja Dr. Josif Pančić

  • Dani says:

   Veliko HVALA@rajko,na veoma korisnom savetu,neka te Gospod cuva!Pozdrav ;))

 4. Miroslav says:

  Sjajan vrhunski lekar koji ima veliko znanje i širinu pogleda na svet!

 5. Pitagora says:

  Profesor je prilično senzacionalistički i bučno (takav je kao čovek) objavio ono što je odavno poznato. Kaže on, "pacijenti sa Kronovom bolešću kad dobiju gliste njihovo zdravstveno stanje se popravi." Da, popravi se, možda, ali se ne izleče. To je ono, narodno, klin se klinom izbija. Da podsetim, nekada je sifilis bio veliki javnozdravstveni problem. Krajem XIX i početkom XX veka počelo je lečenje piroterapijom, na osnovu empirijskog saznanja da visoka telesna temperatura ubija uzročnika, Treponemu pallidum. Julius Wagner-Jauregg je imao mnogo uspeha u tome, jer je obolele od sifilisa inficirao malarijom (Plasmodium malariae) i zbog veoma povišene temperature, uzročnik sifilisa bi uginuo. Malariju je onda lečio kininom...Za svoj rad dobio je Nobelovu nagradu 1927. Ta egzibicija po sistemu seci uši krpi dupe, postala je nepotrebna posle otkrića penicilina, jer je uzročnik sifilisa, Treponema pallidum izvanredno osetljiva na penicilin i tu osetljivost je do dana današnjeg sačuvala. Njena osetljivost je toliko velika, da se prva doza penicilina kod lečenja sifilisa obavezno "pokriva" visokim dozama kortikosteroida, da bi se sprečila intoksikacija bolesnikovog organizma produktima masovne dezintegracije bakterijskih ćelija koje ginu pod uticajem penicilina (tzv. Jariš-Herkshajmerova reakcija). Tačno je da autoimunih bolesti ima mnogo, ali Kronova, na primer, i ulcerozni kolitis nisu ni približno problem kao reumatoidni artritis i Hashimotov tireoiditis, koje su mnogo češće, da ne nabrajam ostale. Tačno je i da se antibiotici dosta često i nekritički propisuju, van indikacija. Ali, to je slučaj i sa sedativima. Složen je to problem, i dodiruje psihologiju naroda, i njegovo duhovno posrnuće - u svakom slučaju, suviše složen da bi se mogao rešiti fitoterapijom, koju je profesor nedavno otkrio i za nju se opredelio. Prvi naš i najveći imunolog-pedijatar, Bora Kamenov, ne govori ovako, pogotovu ne na ovakav način. To ne smeta da se oba profesora uzajamno uvažavaju i poštuju.

 6. Anti antitibiotik says:

  Ljudi u Srbiji ne bi toliko (zlo)upotrebljavali antibiotike da im lekari tolko ne prepisuju,pogotovo pedijatri. Mom detetu od 9 meseci je vec tri puta prepisan antibiotik ali mu ni jednom nisam dala,i ozdravio je bez antibiotika!

  • Питагора says:

   сте га уопште водили код педијатра? одговор би, сматрам, био врло занимљив. тај одговор је можда Вама потребнији него мени.

 7. Veljko says:

  Antibiotici ,,peglanjem" svih bakterija u crevima stvaraju podlogu za razvoj kandide koja se brže nastanjuje i multiplicira od ,,dobrih" bakterija. Kada preovlada jako se teško vrača na normalne vrednosti. Probiotici nakon antibiotika imaju smisla samo ako se uzimaju ozbiljne doze...domaći kefir tu izuzetno pomaže.

 8. Dejan says:

  Ja sam vidio ćerkicu kod doktora Nestorovica gde su mi u svacarku konstatovali da dete ima asmu!!! A on je rek’o baci pumpice da nebi ona izazvala asmu vodi dete kući nema asmu. I tako je i bilo hvala bogu već 6 godina je sve okej!!! Doktor Nestorović je vrhunski stručnjak svak čast.

 9. punca says:

  Четитке Карађорђевићима…

 10. Sima says:

  Za probleme sa crevima odlican je nar svez ili caj od kore suvog ili svezeg nara . Jaci ili slabiji caj, koliko vam prija . 3-4 komada suve/sveze kore ( kako god ste oljustili nar) se ubaci u pola litte prokljucale vode, poklopi da odstoji 15 -tak min i pije se odjednom ili po malo . Smiruje stomak vrlo brzo. Vrlo delotvoran. Ima drvenasti ukus ali je Ok . Na netu ima dosta info.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u