Проф. САЛИХ СЕЛИМОВИЋ УЗБУРКАО БОШЊАЧКУ ЈАВНОСТ: Већина муслимана Пештерске висоравни су српског порекла

Проф. САЛИХ СЕЛИМОВИЋ УЗБУРКАО БОШЊАЧКУ ЈАВНОСТ: Већина муслимана Пештерске висоравни су српског порекла

12 децембра 2017

Историчар и публициста, професор Салих Селимовић из Сјенице, представио је поштоваоцима писане речи у Ивањици своју једанаесту књигу под називом “Презимена и њихово порекло на Сјеничко-пештерској висоравни”. Осим аутора о књизи су говорили проф. др Новак Недић из Краљева и књижевник Велибор Величковић из Сјенице као рецензент.

Говорећи о начину прикупљања грађе за ову књигу, Селимовић је рекао да је у њене странице сместио податке о 740 презимена овог краја. Детаљно је истражио њихово порекло, настанак и нестајање.

Трагајући по архивима и манастирским ризницама, прелиставајући том приликом на хиљаде страница књига и других списа, Селимовић је сакупио значајну грађу на чијем истраживању и системазизацији је дуго радио. По његовом сведочењу, препешачио је и много километара по околним селима као што су Кладница, Баре, Буђево и Карајукића Бунари, како би од најстаријих становника из прве руке сазнавао важне податке који су му помогли да још једном потврди историјске доказе о презименима којима се бавио. Тако је настала драгоцена студија о неколико стотина презимена, о коренима фамилија, њиховом досељавању и каснијем сељењу у друге крајеве.

Ништа овде није ново, не откривам ја никакву топлу воду. Ја у књизи само наводим већ познате податке и чињенице, које су неправедно биле запостављене у последње време.Највећи број презимена којима сам се бавио, а многа нису могла стати у ову књигу, настао је у другој половини 19. века, док нека потичу из још ранијег периода. Уз писане трагове, казивања најстаријих људи без обзира на сву могућу субјективност, била су ми драгоцена и најчешће путоказ за даља истраживања. Наилазио сам на неразумевање, чак и на отворено одбијање сарадње, али нисам стао нити одустао – каже Селимовић.

Због самог положаја овога краја, разних и снажних политичких инетереса, укрштања путева и ратова који су се водили, књига порекла презимена доноси и податке о кретању, насељавању и селидби православног и муслиманског становништва, о томе како су овде стизали Васојевићи, Кучи, Пипери, Морачани, али и албанска племена Клименти, Малисори и други.

Велика већина муслимана са овог и бившег СФРЈ простора словенског су односно српског православног порекла. У Кладници је то рецимо случај код више од 90 одсто становништва. Не стоји прича да су потомци некаквих богумила, јер за то нема доказа, односно историјски докази говоре управо супротно. У многим местима се и дан данас поштују и обележавају велики празници као што су Ђурђевдан, Илиндан, Аранђеловдан… Док сам прикупљао грађу за књигу, наилазио сам и на муслиманске куће које још увек чувају иконе православних светаца, које су њихови преци давно славили – каже Селимовић.

По његовој тврдњи, бошњачки политичари из Новог Пазара Сулејман Угљанин и Расим Љајић воде порекло од албанског племена Клименти који је на Пештер дошло из албанских брда према Проклетијама, такозване Малесије.

По доласку у ове крајеве мешали су се са православцима и муслиманима, па су се тако и србизирали – наводи Селимовић.

Ратови, буне и устанци, разне епидемије, аграрна пренасељеност, крвна освета, па и сваковрсни притисци били су узроци страдања и миграција народа Пештерске висоравни, а на његов опстанак улогу су имале и природно-географске карактеристике простора.

Историјом као науком, Селимовић се бави већ деценијама, а област његовог посебног интересовања су порекло породица и исламизација, као и демографски и миграциони процеси на Сјеничко-пештерској висоравни и у целој Старој Рашкој.

(infoliga.rs)

KOMENTARI4 коментара

 1. Velika Metla says:

  Знају и они,а и ми,то,али неће да буду оно што јесу,а не могу бити никако оно што хоће да буду!

 2. Gojko says:

  Uvazeni profesore potkrala se jedna greška.Ne većina muslimana u raškoj oblasti nego komplet svi su srpskog porekla.Ne vidim razlog da se toga stide i okreću se turcima i albancima jer sa njima ama baš nikakve veze nemaju.To što su im preci uzeli muslimansku veru kad je bilo teško pod zulumom opet ne menja stvar.Oni su srbi muslimanske veroispovesti, lično ne razumem izraz bošnjak otkud to i šta znači? Bosanac ajde to je geografska odrednica za narod iz bosne ali bošnjak ....ne razumem ali stvarno nije teritorija bošnja da bi bio bošnjak.Možda bolje BOSNAK ajde to za bosnu ali raška oblast.

 3. Pastrovic says:

  Paa. . . .posto smo "pljunuli" onu silinu bogova iz predhriscanstva, sad se "setuckamo" na liniji hriscanstvo-Islam-Vatikan-komunizam-ateizam-koznakoji sektizam, pa onda u rikverc i sve ispocetka. Kako god bilo da bilo, super se tamanimo i mrzimo, i sve to na radost odredjenih bogova/religija.

  • JasamJa says:

   Slazem se sa tobom ali mislim da nam tu ne smetaju religije.Neka sako ide u svoju crkvu.Nama smeta plitka pamet jer dozvoljavamo da nam drugi sa strane bacaju kosku i svadjaju nas.Slobodno neka budu muslimani....ali ne treba da mrze svoju bracu pravoslavce jer svi smo Srbi.Ako nastavimo da ratujemo i da se mrzimo na ovim prostorima vise nece biti Srba ni muslimanske ni pravoslavne veroispovesti!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u