Проф. САЛИХ СЕЛИМОВИЋ УЗБУРКАО БОШЊАЧКУ ЈАВНОСТ: Већина муслимана Пештерске висоравни су српског порекла

Prof. SALIH SELIMOVIĆ UZBURKAO BOŠNJAČKU JAVNOST: Većina muslimana Pešterske visoravni su srpskog porekla

12 decembra 2017

Istoričar i publicista, profesor Salih Selimović iz Sjenice, predstavio je poštovaocima pisane reči u Ivanjici svoju jedanaestu knjigu pod nazivom “Prezimena i njihovo poreklo na Sjeničko-pešterskoj visoravni”. Osim autora o knjizi su govorili prof. dr Novak Nedić iz Kraljeva i književnik Velibor Veličković iz Sjenice kao recenzent.

Govoreći o načinu prikupljanja građe za ovu knjigu, Selimović je rekao da je u njene stranice smestio podatke o 740 prezimena ovog kraja. Detaljno je istražio njihovo poreklo, nastanak i nestajanje.

Tragajući po arhivima i manastirskim riznicama, prelistavajući tom prilikom na hiljade stranica knjiga i drugih spisa, Selimović je sakupio značajnu građu na čijem istraživanju i sistemazizaciji je dugo radio. Po njegovom svedočenju, prepešačio je i mnogo kilometara po okolnim selima kao što su Kladnica, Bare, Buđevo i Karajukića Bunari, kako bi od najstarijih stanovnika iz prve ruke saznavao važne podatke koji su mu pomogli da još jednom potvrdi istorijske dokaze o prezimenima kojima se bavio. Tako je nastala dragocena studija o nekoliko stotina prezimena, o korenima familija, njihovom doseljavanju i kasnijem seljenju u druge krajeve.

Ništa ovde nije novo, ne otkrivam ja nikakvu toplu vodu. Ja u knjizi samo navodim već poznate podatke i činjenice, koje su nepravedno bile zapostavljene u poslednje vreme.Najveći broj prezimena kojima sam se bavio, a mnoga nisu mogla stati u ovu knjigu, nastao je u drugoj polovini 19. veka, dok neka potiču iz još ranijeg perioda. Uz pisane tragove, kazivanja najstarijih ljudi bez obzira na svu moguću subjektivnost, bila su mi dragocena i najčešće putokaz za dalja istraživanja. Nailazio sam na nerazumevanje, čak i na otvoreno odbijanje saradnje, ali nisam stao niti odustao – kaže Selimović.

Zbog samog položaja ovoga kraja, raznih i snažnih političkih ineteresa, ukrštanja puteva i ratova koji su se vodili, knjiga porekla prezimena donosi i podatke o kretanju, naseljavanju i selidbi pravoslavnog i muslimanskog stanovništva, o tome kako su ovde stizali Vasojevići, Kuči, Piperi, Moračani, ali i albanska plemena Klimenti, Malisori i drugi.

Velika većina muslimana sa ovog i bivšeg SFRJ prostora slovenskog su odnosno srpskog pravoslavnog porekla. U Kladnici je to recimo slučaj kod više od 90 odsto stanovništva. Ne stoji priča da su potomci nekakvih bogumila, jer za to nema dokaza, odnosno istorijski dokazi govore upravo suprotno. U mnogim mestima se i dan danas poštuju i obeležavaju veliki praznici kao što su Đurđevdan, Ilindan, Aranđelovdan… Dok sam prikupljao građu za knjigu, nailazio sam i na muslimanske kuće koje još uvek čuvaju ikone pravoslavnih svetaca, koje su njihovi preci davno slavili – kaže Selimović.

Po njegovoj tvrdnji, bošnjački političari iz Novog Pazara Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić vode poreklo od albanskog plemena Klimenti koji je na Pešter došlo iz albanskih brda prema Prokletijama, takozvane Malesije.

Po dolasku u ove krajeve mešali su se sa pravoslavcima i muslimanima, pa su se tako i srbizirali – navodi Selimović.

Ratovi, bune i ustanci, razne epidemije, agrarna prenaseljenost, krvna osveta, pa i svakovrsni pritisci bili su uzroci stradanja i migracija naroda Pešterske visoravni, a na njegov opstanak ulogu su imale i prirodno-geografske karakteristike prostora.

Istorijom kao naukom, Selimović se bavi već decenijama, a oblast njegovog posebnog interesovanja su poreklo porodica i islamizacija, kao i demografski i migracioni procesi na Sjeničko-pešterskoj visoravni i u celoj Staroj Raškoj.

(infoliga.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Znaju i oni,a i mi,to,ali neće da budu ono što jesu,a ne mogu biti nikako ono što hoće da budu!

 2. Gojko says:

  Uvazeni profesore potkrala se jedna greška.Ne većina muslimana u raškoj oblasti nego komplet svi su srpskog porekla.Ne vidim razlog da se toga stide i okreću se turcima i albancima jer sa njima ama baš nikakve veze nemaju.To što su im preci uzeli muslimansku veru kad je bilo teško pod zulumom opet ne menja stvar.Oni su srbi muslimanske veroispovesti, lično ne razumem izraz bošnjak otkud to i šta znači? Bosanac ajde to je geografska odrednica za narod iz bosne ali bošnjak ....ne razumem ali stvarno nije teritorija bošnja da bi bio bošnjak.Možda bolje BOSNAK ajde to za bosnu ali raška oblast.

 3. Pastrovic says:

  Paa. . . .posto smo "pljunuli" onu silinu bogova iz predhriscanstva, sad se "setuckamo" na liniji hriscanstvo-Islam-Vatikan-komunizam-ateizam-koznakoji sektizam, pa onda u rikverc i sve ispocetka. Kako god bilo da bilo, super se tamanimo i mrzimo, i sve to na radost odredjenih bogova/religija.

  • JasamJa says:

   Slazem se sa tobom ali mislim da nam tu ne smetaju religije.Neka sako ide u svoju crkvu.Nama smeta plitka pamet jer dozvoljavamo da nam drugi sa strane bacaju kosku i svadjaju nas.Slobodno neka budu muslimani....ali ne treba da mrze svoju bracu pravoslavce jer svi smo Srbi.Ako nastavimo da ratujemo i da se mrzimo na ovim prostorima vise nece biti Srba ni muslimanske ni pravoslavne veroispovesti!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *