ПРОФЕСОР ИЗ БЕЧА разбија мит о СРЕБРЕНИЦИ СА НАЈСИТНИЈИМ ДЕТАЉИМА!

PROFESOR IZ BEČA razbija mit o SREBRENICI SA NAJSITNIJIM DETALJIMA!

4 septembra 2021

Ono što se 25 godina održava kao tvrdnja, da se narativ o ubijenih 8000 civila održava potpuno netaknut, usudiću se da kažem da je najveći propagandni uspeh od 1945. godine u Evropi, kaže Valter Manošek, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beču.Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beču i jedan od članova Međunarodne komisije koja je izradila izveštaj o stradanju u Srebrenici u periodu od 1992-1995. godine je ocenio da zapadni mediji ignorišu ovaj izveštaj i da je teško suprotstaviti se narativima koji se negujuju već 25 godina.

Tokom onlajn diskusije pod nazivom „Srebrenica: Ratni zločin? Genocid?“ koju je vodio Hanes Hofbauer publicista i vlasnik izdavačke kuće „Promedia“, Manošek je rekao da narativi opstaju obično dugo.

„Sada smo u vremenu u kome naš izveštaj barem mora da se primi k znanju“, rekao je Manošek, inače jedan od autora više knjiga o holokaustu i zločinima Vermahta.

On je dodao da se izveštaj u zapadnim medijima radije posmatra kaoopskuran, pomenuvši nedavni prilog na nemačko-francuskoj televiziji ARTE, tokom koga je prikazan intervju sa njim, jednom bošnjačkom sociološkinjom i predstavnicom „Majki Srebrenice“.

„Naravno da se sve što kaže predstavnica „Majki Srebrenice“ uzima za istinu. Ona je,recimo,pomenula svog brata koji je sa 18 godina stradao 1995. godine u Srebrenici kao civil. Moje kolege su istražile o kome se radi. Radi se o Abdulu Salihoviću, a na osnovu podataka iz ministarstva veterana Federacije BiH je utvrđeno da je on u julu 1995. već više od 370 dana bio u Armiji BiH. Dakle, ne radi se o civilu već o vojniku, što govore i dokumenta ministarstva. To novinari ne pitaju i ne istražuju, a nemaju ni mogućnosti jer nemaju pristupa. Ali sve što dolazi sa te strane se uzima za autentnično, što baš i nije tako. I to je ono što otežava i odnos i rad sa medijima. Ono što se 25 godina održava kao tvrdnja, usudiću se da kažem da je to najveći propagandni uspeh od 1945. godine u Evropi, da se taj narativ o ubijenih 8000 civila održava potpuno netaknut.“, istakao je Manošek.

On je podsetio da su autori izveštaja imali ugovor sa vlastima RS kojim je garantovano da politički neće biti intervenisano i da komisija potpuno nezavisno može da radi, kao i da će staviti na raspolaganje dokumenta, te i da će izveštaj biti prihvaćen kakav god bude bio njegov rezultat.

„Nisu nas interesaovale političke polemike, već istraživanja događaja u periodu od 1992. do 1995. na osnovu činjenica. Glavni rezultat je da se u julu 1995. godine od strane vojske RS počinjeni teški ratni zločini, posebno nad ratnim zarobljenicima, ali da se nije dogodio genocid u smislu namere da se deo ili čitavo muslimansko stanovništvo likvidira.“, objasnio je Manošek.

„Druga glavna tačka izveštaja, koja je veoma važna, a o kojoj se 25 godina ne izveštava je da je među ubijenim Bošnjacima koji su pokušali da pobegnu iz Srebrenice, od njih oko 12.000 hiljada, bio neznatan broj civila, dok su ostali bili vojnici armije BiH. Te zato, a to je utvrdio i Međunaroni sud u Hagu, radilo se o vojnim sukobima sa teškim gubicima za Armiju BiH. Radilo se o delu 28. divizije koju je dugo predvodio Naser Orić, koji u julu 1995. nije bio u Srebrenici. Dakle radi se o ratnim zločinima, ali ne o ubistvu više od 8000 muških civila kako se već 25 godina kolportira.“, poručio je on.

On je takođe istakao da „vlasti RS nisu bile oduševljene“ ovim izveštajem koji govori o tome da je od strane vojske Republike Srpske likvidirano između 1500 i 3000 ratnih zarobljenika.

„Druga strana, pak,ne može da prihvati da se nije desio genocid, jer se bošnjački državni identitet bazira na Srebrenici, a takvi narativi obično opstaju dugo“, objasnio je Manošek pomenuvši kao primer Austriju i narativ „prve žrtve nacionalsocijalizma“.

On je takođe ocenio da je Inckov nametnuti zakon o negiranju genocida izvesna reakcija na izveštaj jer je malo verovatno da je slučajno da se tako nešto dogodi 3 dana nakon njegovog objavljivanja.

Manošek je ocenio da se radi o „kolonijalnom zakonodavstvu“.

„Ono što je Incko uradio je zapanjujuće jer je on 12 godina bio tamo i poslednja tri dana svog mandata je proglasio takav zakon, koji nije neka uredba za životne namirnice , već se radi o esenciji države BiH. To se, međutim, u međunarodnim medijima uopšte ne tematizuje, već se predstavlja u pozitivnom svetlu.“, dodao je on.

Govoreći o zabranama i naučnom radu, Manošek je poručio da bi bilo dobro da i bošnjačka strana oformi jednu komisiju čiji bi se rad zasnivao na činjenicama i oslanjujući se na nauku, ali oni to ne čine.

„Oni to ne rade jer će iz toga proisteći politička polemika, ili će se narativ o Srebrenici razbiti, a to sigurno ne žele.“, kaže Manošek.

„Naš interes nije da širimo mržnju, kao što Incko kaže, već nasuprot da je sprečimo, jer mržnja može da se zaustavi samo kada se sve argumentuje činjenično. Sve dok se radi samo o polemikama, tome neće biti kraja. Nema drugog puta do činjeničnog bavljenja ovim temama i mi smo to 100 odsto uradili i Republika Srpska nas je pri tom podržala.“, poručio je, na kraju, profesor Manošek.

KOMENTARI5 komentara

 1. Ovcoizovani covid idioti says:

  Srebrenica, Republika Srpska. Kraj price.

 2. Gagi says:

  Politicari i novanari su iz istog kukavicjeg legla. Novinari me asociraju na onu zaludnu seosku babu cije je zadovoljstvo da trci i gleda sta ko po selu radi. Naravno da seoskom kmetu trebaju informacije da bi ucenjivao i vladao pa mu je zbog toga baba korisna i sticena. Ponekad baba nije stigla da otprati neki dogadjaj, nema veze, izmislice se i fingirati situacija da bude na korist kmetu. Sto jedna zaludna i pokvarena baba izmisli, armija pametnih kasnije nije u stanju da to popravi. Nesto mi je sve to poznato, ovde kod nas se stalno pojavljuju iste udbaske ( kmetovske ) babe. Lazu u okviru potencijala svoje maste,imaju neobican dar za izmisljanjem ali nisu stigli da napisu nijednu knjigu. Svima im je prioritet da debelo unovce svoje izmisljotine koje samo sto nisu istina. Da li je danas slucajnost sto su svi mladi koji su jedva ili preko veze zavrsili neke skole, pohrlili u novinare. To je zanimanje koje ne obavezuje i nema nikakvu odgovornost,moze da se lupa i prica ko sta stigne. Sudski procesi za izgovorenu laz su dugi i neizvesni jer postoji licni utisak i percepcija dogadjaja.Svako moze neki dogadjaj da vidi na svoj nacin u zavisnosti od svoje maste i tako da ga prikaze. TO sto je nesto gnusna laz i izmisljotina, pa to treba godinama da dokazuju oni posteni i savesni. Svakako da politicari nece da donesu zakon da se ove pojave sudski sankcionisu po hitnom postupku, lazovi su im neophodni i potrebni jer su i sami lazovi i prevaranti. Novinari javno izjavljuju da im izmisljena ekskluziva prodaje novine i da tako hrane svoju decu. Ala nadjoste posten hleb za svoju decu, kako li vas vise trpe vasi ukucani kada stalno lazete. Nije svako za taj posao, nije ni svaka baba obucena da bude kmetovski seoski "izvidjac". Posebno su to nadareni ljudi, danas nam je prilika da vidimo ovaj podmladak i njihovo vrhunsko obrazovanje, nema emisije gde ne polemisu i svadjaju se sa gostima koje su pozvali jer imaju znanje koje oni ne poseduju. Toliko o novinarima i njihovim strucnim izvestajima na kojima im zavidi i sama Amanpur.

 3. Čist je ko Suza says:

  Isto kao da je i profesor iz Prnjavora može da razbija ali mit ostaje mit. I oni na tome zasnivaju svoj identitet? Šta bi onda trebalo da rade ostali stradalnički narodi? Klinton je potvrdio da je Srebrenica njegovo delo, i delo Alije Izmetbegovića naravno, međutim sotoni odgovara što masovnije krvoproliće makar i preuveličavali događaj. To je bila jedna od kaznenih ekspedicija koje su se odigravale na obe strane. Udariš po braći srpskim bošnjacima pa ti oni vrate pa jopet i tako. Ali oni sad nešto kukaju.

 4. Drago says:

  Zlo od žene. Sam izgled govori koliko u toj ženi im a zla. Užas!

 5. Jadranka Miric says:

  Naravno da je bio zlocin i krŝenje Zenevskekonvencije o zarobljenicima ali posle njhovog bega nastalo je rasulo i bioje ko ce koga u borbi ubiti Ja verujem u izvestaje vas profesora , nase izvstaje /iz Republike srpske/ izveŝtaj Nezavisne komisije GENOCIDA NIJE BILO .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *